2017. március 13.

On Sai - Calderon avagy hullajelölt kerestetik

Calderon kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni.

Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. 

Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? 
Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? 
És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni?

Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a „Játékot”, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. 
A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre.
Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?

***

Magával ragadó történet, ahol keveredik a klasszikus, tradicionális hagyományok a jövőbeli, modern, sci-fi  elemekkel tűzdelt jelenetekkel.

Nehéz írni a történetről, hogy ne áruljon el az ember belőle fordulatokat. Bár az élmény felejthetetlen, engem is napokra ragadott magával. Cselekményekben gazdag regény, ami nincs hiányban a humorban. Sok kérdés, sok cselekmény szállal, ami a végére kerek egész történetté alakul ki. Önmagában is megállja a helyét a kötet, bár kihagyhatatlan a második része is, amiben a végső elvarratlan szálak végül kellemes befejezéssel kecsegtet.

Calderon, mint főszereplő, egyedi férfi karakterrel rendelkezik, burkolt igazsággal, kitűnő taktikával és nem utolsó sorban okos stratégiával rendelkezik, aki után csak omladoznak a nők. Bár megvan a maga férfias ridegsége, mégis egy érző lelkű ember, próbálja a problémáit és bántalmait megoldani és leküzdeni.

Ezen felül érdekes szereplőt is tartogat a könyv, ami valójában egy kard. Ez a kard Calderon hű társa, amit társaként kell elfogadnia. A kard képes az önálló gondolatokra, ami miatt külön egyénként tudunk azonosulni olvasóként. Persze a kard sem hagyja, hogy gazdája forró fejjel menjen a falnak, sok esetben segíti nem csak Calderont, hanem a történet gördülékenységét is.


Érdekel a folytatás?
Itt olvashatsz róla:
Calderon 2 avagy felségáruláshoz bricsesz dukál