2022. október 11.

Ambrózy báró esetei – Wikipedia-szerűen (A hullaházi skandalum)

A hullaházi skandalum (Ambrózy báró esetei 7.)

Az utolsó Ambrózyd

A Monarchia hírneves magánzó detektívje, báró Ambrózy Richárd és ifjú felesége, Mili 1901 júniusában két, már-már megoldhatatlan feladattal szembesül. A friss házasoknak valahogy össze kell boronálniuk az arisztokrata és a polgári lét magukkal hozott, ám egymástól eltérő szokásait, miközben közös háztartást próbálnak teremteni az általuk válogatott, igencsak vegyes és öntörvényű személyzettel. Nem könnyű ez, ha a báró úr kocsisa egykor kasszafúró, az inasa kávéházi fizetőpincér, a mindenese a hírhedt Conti utca bordélyainak lakója volt, ráadásként a báróné őnagysága a börtöncellában ismerte meg a cselédlányát, morózus szakácsnőjének múltjáról semmit nem tud, a komornája pedig még ma is a Tabán legfirkásabb zsebmetszőjének tekinthető.

Az Ambrózy-villában eluralkodó káoszt azonban még lehetne is valahogy kezelni, ha nem éppen ekkor bontakozna ki a fiatal Budapest addigi leghátborzongatóbb és legvéresebb bűnügye.

Ambrózy báró és cserfes neje, Mili most először házaspárként vágnak bele közös életük leggroteszkebb, legfelkavaróbb nyomozásába. A rendőrség tehetetlen, a sajtónál hírzárlatot rendelnek el, a detektívek széttárják a karjukat, miközben szó szerint eluralkodik a teljes fejetlenség!

Kapcsolj ki a fordulatos és bámulatos történettel!

Az Ambrózy báró esetei regényfolyam utolsó kötetét egyik olvasója, Kinczer Kitti ötlete alapján alkotta meg Gyula bátyó.

Eredeti megjelenés éve: 2022

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

272 oldal · ISBN: 9789635971473

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

272 oldal · ISBN: 9789635971480

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635970063

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635974122

 

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Zsarnay Győző · Horákné (özv. Horák Teréz)


Fejezetek:

1. fejezet: Annuska és Alajos

Buda, 1901. június 14.

Két fiatal személy érkezik meg Raber Izidor zálogházába, ahol egy pisztolyt vásároltak.

 

2. fejezet: Nyomozati móka

Buda, 1901. június 15.

Mili igyekszik a villában ellátni házvezetői feladatait, aminél úgy tűnik, hites férjének, a bárónak semmi teendője nem akad. Mielőtt bajt tennének a szalon díszletében, a házaspár hírt kap egy bűnesetről.

 

3. fejezet: Merénylet a hullaházban

Pest, 1901. június 15.

A bonctani intézetben várja őket a delegáció, ahol az első fejezetben megismert Szápy Alajos és Heil Anna „öngyilkosságuk” spekulációját igyekeznek felgöngyölíteni. Először értetlennek tartja a báró az esetet, de a halott nő több kérdést vet fel. Emellett a két szemtanút kivallatják. Ellingerné, az aznap beosztott és megtámadott doktornő zavaros beszéde nem vezet semmire.

(Spoiler: Heil Anna fejét levágták)

 

4. fejezet: Róza

Buda, 1901. június 23.

Publing Róza szolgálólány mindennapos ténykedésébe nyerünk betekintést, akit a fejezet végére nem kis örömére „úrnője elteszi láb alól”.

(Spoiler: Segítője egy Jenő nevezetű egyén)

 

5. fejezet: Ellingerné titka

Buda, 1901. június 29.

A báró hetek óta elakadt a fenn álló ügy kapcsán, Mili fellelkesedve elkezdi összegyűjteni a személyeket, akiktől vallomást szerezhet. Először Heil Anna munkaadóját kérdezik ki, utána pedig a még mindig gyanúsnak tartott Ellingernét, míg az egy nyelvbotlás miatt kénytelen Milinek bevallania, hogy édesapja előtt titkolja a szakmáját.

 

6. fejezet: A tolvaj detektív

Buda, 1901. július 1.

Zsarnay Győző fellátogat a villába, és a nyomozópáros elé egy titkosított aktát tesz, amiben összefüggést találnak Heil Anna és Publing Róza halála között.

 

7. fejezet: Mari

Buda-Pest, 1901. július 6-7.

Szilágyi Mari gépírónő szerelmi visszautasítását elevenítik fel, és segítő kezet kap egy idegen nőtől, aki segít neki öngyilkosságba hajszolnia magát.

 

8. fejezet: Áttörés

Pest, 1901. július 10.

A rendőrkapitányságra hívatja Rudnay Zsarnayt és az Ambrózy házaspárt, megkövetve őket, és beavatja a véres helyzetbe. Tarján Vilmos külön utasítást kapott hírzárlatra az ügy súlyosságát tekintve. Rudnay a két nyomozó férfitól vár valami megoldást, de a két makacs férfi huzakodik bármi következtetést megosztani a kapitánnyal, Mili pedig csak Vilmost hajlandó szokásos őrült ötletébe beavatni.

 

9. fejezet: Derbi a velodromban

Pest, 1901. július 14.

Mili, Vilmos és Márika elmennek a derbire, ahol meg is látják a kiszemelt célszemélyt, akit nem is habozik Mili azonnal felkeresni és szóba elegyedni vele. Ellingerné egyre ingerültebb lesz a báróné láttára, és még az édesapja is inzultálja Milit, amire a váratlanul felbukkanó Márka azonnal támadásba lendül. Konklúzió: Ellingerné még mindig sok mindent titkol, de Márika megmenti bárónéja becsületét.

 

10. fejezet: Anna

Pest, 1901. július 15.

Baráthy Anna egy eldugott kocsmában leveleket ír, mielőtt a Duna habjába veti magát.

 

11. fejezet: A fej nélküli kísértet

Buda, 1901. július 16-17.

A villában felettébb durcás a hangulat, de nincs helye semmi romantikának, ha Herrdoktor az éjszaka közepén elhívja őket egy kis beszélgetésre. Egy szemtanúval futott össze, Anton Wilcheim dunaujégerrel, aki látta Baráthy Anna vízbe fúlását, és nem tudta megmenteni. A lefizetett vadász jelentette a Tepsisnek a lányt, aki Frau Godl megbízója volt. A lányt másodjára is meglátta Anton, csak fej nélkül, Herrdoktor ezután bukkant rá a kétségbeesett férfira. A nyomozópáros szerint sok információt megkaptak, így újult erővel fogtak neki a nyomozásnak.

 

12. fejezet: Káposztalé és randevú

Buda, 1901. július 20.

Márika egyik napról a másikra meglépett a villából, de Mili nem esett kétségbe, és Richárddal együtt azonnal nyomába eredtek a szélkelep komornának, akit meg is leltek káposztalével áztatva. A lány elárulta simlis tervét, ahol Ellingerné cselédjeit igyekezett megfigyelni és az úrnőjükről valami pletykát kifaggatni. Kissé félresikerült terve sem okozott csalódást senkinek.

(Spoiler: Márika megtudta, hogy Ellingernének „randevúja” van az Auguszt cukrászdában)

 

13. fejezet: Margit

Pest, 1901. július 24.

Bocskay Margit méregivás gyanújával került kórházba, ahonnan rejtélyes módon akarták elrabolni.

(Spoiler: a lány a delíriumból felriad, és az elrabló Jenőnek szól, hogy végezze ki)

 

14. fejezet: Három döfés

Buda-Pest, 1901. július 27.

Az Ambrózy páros álruhában megfigyelés alatt tartják az Auguszt cukrászdát, ahol megi s jelenik Ellingerné, aki fel is pattan egy váratlanul megjelenő fiákerre, amit az álcázott rendőrök el is kezdenek üldözni, de végül csak a leszúrt Ellingernét találják meg. A nőt egyből a kórházba szállítják és amit kezelik a sebeit, a báró azonnal ki is vallatja. A nő ekkor kezd el mesélni egy barátnőjéről Arnstein Bertáról, aki elvileg megőrült és őt teszik meg feltételezett gyilkosnak, aki öngyilkosságba hajszolt boldogtalan nőket szemezett ki és fejez le.

 

15. fejezet: Ambrózy-romantika

Buda, 1901. augusztus 4.

A villa lakói lelkes készülődéssel engedi útra a kiöltözött házaspárt, akik egy kis kikapcsolódásra mennek el egyenesen a Tabán szívébe. Mili mindvégig gyanítja, hogy köze van a vacsorájuknak az esethez, mivel Frau Godl vendéglőjébe tartottak. Újra átvéve az esetet, sok összefüggést találnak, kivéve Tepsis igazi kiléte maradt kérdés nélkül. Hazafele sétálva belefutnak egy perpatvarba, ahol kiderül, hogy a lefokozott Detrich és édesanyja vitájába kerültek. Detrich szokásos modorában egy kis segítségért cserébe elárulja azt, amit ő már tud.

(Spoiler: Tepsis nem más, mint Gelencsér Soma a boncintézet gondnoka)

 

16. fejezet: Teréz

Pest, 1901. augusztus 9.

Végh Teréz a Seyfried család cselédje, aki sok trauma után úgy tűnik, hogy kezd megőrülni.

 

17. fejezet: A csapda

Pest-Buda, 1901. augusztus 10-11.

Másnap az Ambrózy házaspár el lett hívva a Seyfried család lakásába, kideríteni Teréz halálát. Mivel a lány feje még a helyén volt, erre indítottak egy akciótervet, remélve, hogy Gelencsért elfogják. Mili nem szándékozott részt venni az akcióban.

(Spoiler: a nyomozók befuccsoltak, a fej el lett rabolva és még Gelencsér is megsérült)

 

18. fejezet: Szomorú Virágszál

Pest-Buda, 1901. augusztus 12.

Gelencsér amit észhez tért, Ambrózy báró kegyetlenül kifaggatta, amire a gondnok egyből beárulta tettestársát, Arnstein Jenőt. A férfiak levelezésen keresztül üzentek egymásnak, így Miliék azonnal a postahivatalra indultak, hogy megtudják a Szomorú Virágszál jeligével felcímkézett levelező kilétét. A postán dolgozó nő nagy nehezen adott ki információt a férfiról.

(Spoiler: Arnstein Jenő szerencsen kinézetű)

 

19. fejezet: Emma és Viktor

Buda, 1901. augusztus 13-14.

Schmidt Emma és Hölczl Viktor „öngyilkossága”.

 

20. fejezet: Matupi Mwenda

Pest-Buda, 1901. augusztus 16.

A nyomozópáros ellátogat Ős-Budavárába, ahol nem csak a Louisiana Amazon Guard műsora érdekelte őket, hanem a keresett szerecsen igazi személye. Mikor megtudják egy, a csapatban dolgozó hölgytől, ki is Matupi Mwenda, aki még a Barnum-cirkusszal érkezett a fővárosba, egy rendős jelentette, hogy elfogtak egy férfit a Pasaréti gyáraknál, ahol ráadásul a közelben levő nem használt temetőben két fiatal életét vesztette.

(Spoiler: Maputi kocsiját megtalálják, így Mili és Richárd egyedül igyekeznek meglelni a gyilkost.)

 

21. fejezet: A tűzdémon

Pest-Buda, 1901. augusztus 17.

A kocsi elé befogott ló ösztönösen ment haza az istállójába, így a nyomozópáros egyből megtudta, hogy a régi Arnstein villába tartanak. Viszont Berta helyett mást találnak meg, aki egyből színt vall a házaspár előtt, mivel tervei szerint úgy is megöli mindkettejüket. A leleplezett nő meg is mutatja a titkos labort, ahol az őrült ötleteit végrehajtotta, de mielőtt végzett volna a házaspárral, a segítség már úton volt, és megmentette Milit, aki sértetlenül megúszta, és a bárót is sikerült időben kimenteni a fellobbanó tűzből, cserébe Richárd a felgyulladt labort a gyilkos nőre csukta, ez által lelve halálát.

(Spoiler: a gyilkos Ellingerné Khogler Regina volt, amiről természetesen hamarabb tudott a báró, mint Mili.)

 

22. fejezet: Ébredés

Buda, 1901. augusztus 19.

Richárd hosszú alvása után felébredve senkit nem talált a villában. Ekkor hirtelen felbukkant Makkay detektív, és közösen próbálták megfejteni a levelet, amit Mili hagyott meg férjének, miszerint mindenki kimenőt kapott és kéretik a bárónak mindent egyedül intézni a villa körül. Hogy mit reagált a báró erre? Az maradjon azok között, akik olvasták a kötetet.

 

Fülszöveg és könyvadatok forrása: https://moly.hu/konyvek/boszormenyi-gyula-a-hullahazi-skandalum