2022. október 2.

Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete

A sok, kaotikusnak tűnő napok közepette szerettem volna ismét egy kis lelket felfrissítő kötetet olvasni, így került a könyves vásárlókosaramba Masuno két kötete.

Fülszöveg:

100 zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért

A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno.

Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit.

Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.

Shunmyo Masuno egy zen buddhista templom főpapja, és díjnyertes zen kerttervező. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.

***

A kötet első fele leginkább a buddhizmus gyakorlatával ismerteti meg az olvasót, így a teljesen laikusok számára is ad egy tiszta képet erről az életformáról. Leginkább a japán gondolkodásmód szemléletét mutatja meg, illetve a kötet második fele nyújt olyan tanácsokat, amik kifejezetten hosszabb elmélkedésre sarkallja az olvasót. Számtalan gyakorlati példát kapunk, amik segítséget nyújthatnak egy nehezebb napon, vagy eleve minden napra beosztva egy tíz perces meditálásra motivál, illetve meg kell jegyezni, hogy nem biztos, hogy maga az olvasót egyet fog érteni minden tanítással, és nem is kötelességünk ezeket az életünkbe beépíteni, csakis azt, amit hasznosnak és pozitívnak vélünk.

 

Shunmyo Masuno: Nyugalom – 48 lecke a kiegyensúlyozott élethez

Fülszöveg:

Félsz?

Tartasz valamitől?

Szorongsz?

Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be.

Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be!

Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.

• Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;

• Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;

• Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;

• Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;

• Ne áraszd el magadat túl sok információval;

• Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;

• Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.

Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.

***

Számomra ez a kötet volt közelebb álló a gondolkodásomhoz és az életvitelemhez, kifejezetten hasznos tanácsokkal szolgál. Kicsit hosszabb, mondhatni kétszeres hosszúságú tartalmat kaptunk leckénként, amik a mindennapokban teljes mértékben alkalmazhatóak. Ha magát a stresszt nehezen űzhetjük el a szürke hétköznapjainkból, a zen gyakorlatok segíthetnek abban, hogy a rohanó világban kicsit lelassuljunk, és értékeljük az apró dolgokat is, amikkel körbe vagyunk véve.

Összességében mindkét kötet egyben alkot olyan mondanivalókat, amik a buddhizmusba adnak betekintést, és vallási gondolatoktól függetlenül bárki számára érthető mindennapos gondolatokat közöl.