2022. szeptember 3.

Schildkröte nyári vegyes olvasás 2/2 2022.

Folytatva a kihívásokon kívül pár kötet akadt a kezembe, pontosabban sikerült egy sorozatot is befejeznem.


Ella Steel: Az egyezség

Fülszöveg:

Ismerd meg Az indíték c. könyv Norájának múltját! Éld át, milyen egy olyan ember lányaként születni, mint Rodrigo Costa…

„Ha egy magadhoz hasonló képességű ellenséggel hoz össze a sors, egyet tehetsz. Hitesd el vele, hogy ő nyert. Altasd el a gyanakvását, és akkor csapj le, amikor a legkevésbé számít rá.”

***

A második novellásfüzet egy tizenéves lány életébe ad betekintést, aki egy maffiacsaládba születik bele. A magas elvásárok, a kisebbik gyerekként, és főként lányként kezelt helyzete mindennapos küzdelem főszereplőnk számára, és mivel egy hosszabb regény előzménytörténete, számomra annyira megtetszett az írói hang, a környezet és a történet, hogy nyomban meg is vásároltam Az indíték című regényt a szerzőtől e-book formában.


Ella Steel: A szeretet dallama (Vágyak dallama 0,5.)

Fülszöveg:

Mi történik, ha a megrögzött agglegény ajtaján bekopog a gólya?

Larry Wells élete minden, csak nem egyszerű. Az ikertestvérével ellentétben ő nem találja a megfelelő utat, ami egy normális célig vezethetné. Aztán egy napon apává válik.

Mert az apaság nem a gyereknemzésnél kezdődik…

***

A könyvhéten kaptam ajándékba a vásárlásomhoz két novellás füzetet a Newline kiadótól, és nagy kíváncsisággal lapoztam fel őket, remélve, hogy egy újabb magyar szerző írásait ismerhetem meg. Az első novella egy zenész életébe ad betekintést, egészen vicces monológgal tarkítva, ahol kilépve a komfortzónából, egy férfi szemszögét olvashatjuk az apává válásáról. A történet fő mondanivalója a végére került, ahol egészen pozitív csengésű gondolatot oszt meg velünk a főszereplő.

 

Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar (Grisa trilógia 2.) (Grisaverzum)

Fülszöveg:

A sötétség nem hal meg soha.

Az Igaz-tengeren át menekülő Alina, akit a Zónában meggyilkoltak szellemei kísértenek, új életet kezd Mallal egy ismeretlen földön, miközben igyekszik titokban tartani napidéző voltát. Ám sokáig nem hagyhatja maga mögött sem a múltját, sem a sorsát.

Az Éjúr rettenetes új hatalom birtokában hagyta el az Árnyzónát, és veszedelmes tervet sző, ami a végsőkig próbára teszi a természeti világ határait. Alina egy hírhedt kalóz segítségével visszatér a szeretett országba, elszántan, hogy elszántan szembeszálljon a Ravkára törő erőkkel. De ahogy a hatalma növekszik, Alina úgy süllyed egyre mélyebbre a tiltott mágiába és az Éjúr játszmájába, és távolodik el egyre jobban Maltól. Választania kell hazája, a hatalom és a szerelem között, amiről mindig úgy hitte, az vezérli – különben azt kockáztatja, hogy mindent elveszít a közelgő viharban.

***

A második résszel haladtam talán a leglassabban, pedig kifejezetten nem volt hosszú a történet, illetve nem kevés izgalommal volt telített. Szinte az utolsó pillanatig nem lehet látni a megoldást, végül egy olyan függővéget kaptunk, ami ösztönzött arra, hogy folytassam a sorozatot. Az első résznél gyorsabb eseményekről olvashatunk, és főszereplőink meglepően hamar rábukkannak a második erősítőre, miközben egy új csapattal ismerkedhetünk meg, akik sziporkázó megjegyzéseikkel derítik fel az olvasót. Az Éjúr teljesen háttérbe szorulva próbál utat törni a céljaihoz, ami kicsit hajaz a Harry Potterből ismert utolsó két kötet sötét és komor világához.

 

Leigh Bardugo: Ruin and Rising – Pusztulás és felemelkedés (Grisa trilógia 3.) (Grisaverzum)

Fülszöveg:

Katona. Idéző. Szent.

Az ország sora egy megtört idézőn, egy kegyvesztett nyomkeresőn és egy egykori nagy mágikus sereg szétvert maradványain múlik.

Az Éjúr árnytrónján ülve uralkodik, míg a meggyengült és sebesült Alina Sztarkov igyekszik felépülni, az őt szentként imádó Apparátus kétes védelme alatt. Minden reményét egy rég eltűnt ősi lény mágiájába veti, és abba az esélybe, hogy egy bizonyos törvényen kívüli herceg még életben van.

Ahogy a szövetségesei és az ellenségei a háborúba sodródnak, egyedül Alina áll az ország és világ örök rabságával fenyegető, áradó sötétség között. Hogy megnyerje ezt a harcot, meg kell szereznie egy legendás lény hatalmát – ám a tűzmadár utáni hajsza váratlan fordulatot tartogat.

Kövesd végig sorsa minden fordulatát!

***

Nagyon összetettre sikeredett a trilógia harmadik része, mivel sok eseményt fűzött össze. Nem csak a jelen megoldását olvashatjuk, hanem kicsit a főszereplőink múltjába is betekintést nyerünk. Több, döbbenetes fordulatot is kaptunk, volt, ahol két oldalon belül sikerült kétszer megdöbbenteni olvasás közben, emiatt nehezen is hagytam félbe minden nap a történetet. Úgy vélem, számomra is ez a rész volt a nagy kedvenc.