2022. szeptember 3.

Kihívásokra fel! Nyári olvasmányok 1/2 2022

Az elmúlt hónapban elkezdtem egy moly.hu kihívásra olvasni, ahol társasjáték-szerűen kapunk egy-egy random „dobott” számot, és az ahhoz tartozó relevancia alapján kell keresni hozzá olvasnivalót.

Tarjányi Péter · Dosek Rita: Forradalmár (Elhallgatott évszázad trilógia 1.)

Fülszöveg:

Gróf Eszterházy Richárd, az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legagyafúrtabb kémje különösen fontos megbízást kap: le kell lepleznie az áruló ezredest, aki fontos hadititkokat adott el a birodalom legveszedelmesebb ellenségének. A bűnügy felderítésébe egy budapesti nyomozót is bevonnak: Ritter Istvánra egyedi módszerei miatt figyelt fel a császári titkosszolgálat. A különös páros versenyfutásba kezd az idővel: az újabb és újabb nyomokat követve megpróbálják megakadályozni a világtörténelem egyik legtragikusabb eseményét. Közben mindketten kénytelenek megtanulni, hogy még a legmagasztosabb elvek sem számítanak, ha egy nemzet jövője a tét… Tarjányi Péter és Dosek Rita új könyvében a XX. század egyik legsúlyosabb következményekkel járó kémjátszmájáról rántja le a leplet. Megváltoztathatja egy eltévedt postai levél az egész világ sorsát? Mennyire védtelen a nemzet, ha csak egyetlen polgára is elárulja? Hogyan formálta át két magyar a történelem menetét.

 – És most mi lesz? – kérdezte Ritter, kissé tartva a választól. Eszterházy szemei a semmibe révedtek. A korábbi tűz elkeseredett közönnyé változott.
– Az a császár hangulatától függ – sóhajtotta. – Ha felelősen dönt, levadásszuk ezt a szervezetet, az összes résztvevőt beleértve. Ha személyes sértésnek veszi a történteket, akkor Isten óvja Európát!
– Úgy érti, háborút robbant ki.
– Pontosan úgy értem – válaszolta Eszterházy.
– Hadat üzen Szerbiának? – próbált következtetni Ritter. – Ez csak az első lépés. Ha Szerbiát megtámadjuk, Oroszország hadat üzen a Monarchiának. Ha a Monarchia hadba lép, Németország hadat üzen Oroszországnak. Ezt nem hagyhatja szó nélkül Franciaország és Nagy-Britannia sem, hiszen mindenkinek vannak érdekeltségei a térségben… Ez egy borzalmas háború lesz. A legkegyetlenebb fegyverekkel. Olyan, amilyet még nem látott a világ.

***

Az első dobásra az Osztrák-Magyar Monarchia címke szerint kellett könyvet választanom, így nem sok lehetőséggel a várólistámon úgy döntöttem, belefogok ebbe a kötetbe. Nagyon jó összhang a valós történelmi események és a fiktív cselekmény között. Kifejezetten egy kérdéses időszakot ölel fel a történet, és az első világháború kirobbanásának eseményeit boncolgatja. A főszereplőink jelleme, hozzáállásuk a nyomozáshoz tetszett, voltak benne egészen különleges formációk, amiket az eddig általam megismert klasszikus krimikben nem olvastam. Ezt a hitelességet maguk a szerzők is adják, mert egyikük a kriminalisztikai infókat, a másik író pedig a történelmi ismereteket adta a kötethez. Emellett egy szintén kérdéses, egykor élt személy cselekedeteit is beleépítették a történetbe, nem kevés izgalmat váltva ki az olvasóból. Erősen krimi jellegű a történet, és csak néhol vannak vicces párbeszédek, de ezek kifejezetten jól sikerült csattanókkal rendelkeznek, ezzel is növelve a kötődést a történethez.

 

Gárdonyi Géza: Ida regénye

Fülszöveg:

Minden egy hirdetéssel kezdődött: Férjhez adnám a lányomat művelt fiatalemberhez, akinek foglalkozása vagy hivatala hacsak kissé is úri, de nem iszákos, nem kártyás és ép, egészséges. A lányom móringja most 300 ezer korona készpénzben. Később örökség ennél is nagyobb, talán milliókra is rúgó.

A szabados életet élő Ó Péter borkereskedő mielőbb szeretne megszabadulni a zárdából nemrég hazatért lányától. A pénz nem számít, így elhatározza, hogy a jelentékeny hozomány ígéretével kerít férjet Ida számára. Jönnek is a kérők tucatszám: villás bajszú katonatisztek, cilinderes fiatal- és kevésbé fiatal emberek. Az apa választása a festőművész-újságíró Balogh Csabára esik, akinek sürgősen pénzre van szüksége. A kényszer szülte házasság szigorúan üzleti alapokon köttetik – az esküvő előtt Ida és Csaba megfogadja: a külvilág felé eljátsszák a boldog ifjú párt, míg egymás számára idegenek maradnak, és egy év elteltével megszabadulnak kötelékeiktől. A fiatalok ártatlan titkokkal terhelt múltja számos félreértéshez vezet, ígéretüket azonban egyre nehezebb megtartaniuk.

1918 körül új „műfaj” bukkant fel a pesti lapok hasábjain: a házassági hirdetés. Ez ihlette meg Gárdonyit is, aki 1920-ra megírta ezt a lélekmelengető regényt két tiszta szívű, egymásra szemérmesen pillantgató fiatal lassan kibontakozó szerelméről.

***

A második kötet, ami a kihívásra került a kezembe, sok kérdést vetett fel, a megadott szempont megfelelésére. Nem sok kötet van a várólistámon, ahol kifejezetten az ellenségekből lesznek barátok, vagy házastársak, de ez a kötet sok izgalmat rejtett magában. Az első részben leginkább a két főszereplőnket ismerhettük meg, külön-külön az élettörténetük, egészen az esküvő pillanatáig, ahol is a két fiatal nagy nehezen találkozik. A kötet második része meséli el a kényszerházasságuk néha kínos, néha vicces jeleneteit, ahol a kimért társalgással, és a nyílt színlelések mellett a magukba zárkózott gondolataik is feltárulnak az olvasónak.

"Izgalmas és fordulatos regény, nem kevés humorral fűszerezve. Plusz pont a két főszereplő külön történetszáláért, mindkettejük életébe és cselekedetükbe beleláthat az olvasó, így tisztán látszódik mind Ida, mind Csaba gondolata, és az ezekhez köthető párbeszédek. A rideg, közönyös, szinte beletörődő csevegéseket végül átveszi az érzelmekkel telített tetteik, és a korszakhoz illő lezárással nevettessék meg az olvasót." (moly.hu értékelés)

 

Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok (Szentjánosbogár lányok 1.)

Fülszöveg:

Nagy hatású új könyv szeretetről és veszteségről, és a barátság csodájáról…

1974 nyarára Kate Mularkey már belenyugodott, hogy a nyolcadikos évfolyam társadalmában az ő helye a tápláléklánc legalján van. Aztán legnagyobb ámulatára, a szemközti házba beköltözik a „világ legmenőbb csaja”, és vele akar barátkozni. Úgy tűnik, Tully Hartnak megvan mindene: szép, okos, ambiciózus. Látszólag nem is különbözhetnének jobban. Kate-nek reménye sincs, hogy szerető családjával, akik lépten-nyomon szégyent hoznak rá, valaha is a menők közé tartozzon. Tully viszont csupa titok és csillogás, ám belülről titok emészti. Ők ketten megfogadják, hogy barátok lesznek mindörökre, és a nyár végére „TullyésKate”-té, elválaszthatatlan barátnőkké forrnak össze.

Így indul Kristin Hannah nagyszerű új regénye. A több mint három évtizeden átívelő, a Csendes-óceán északnyugati partvidékén játszódó Szentjánosbogár lányok két nő megrendítő, nagy hatású története, és egy olyan barátságé, amely életük meghatározó eleme lesz.

***

Meglepően sok idő telt el, mire belefogtam a kötetbe, de úgy vélem, most jött el az idő arra, hogy felfogtam a történetet. Elgondolkodtató, megható, két teljesen ellentétes sorsú nő életébe tekinthettem bele, amikkel ráadásul könnyen azonosulhattam, beleélve magam a regénybe. Nagy izgalommal várom a következő részt (amit már meg is rendeltem) remélve, hogy Tully útja helyre rázódik. Viszonylag gyorsan haladtam vele, amint magába szippantott a történet, észre sem vettem, hogy egy nap akár száz oldalt is olvastam. Kivétel az utolsó öt fejezet, amit nehéz szívvel vettem kézbe, mert nem akartam a történettől elszaladni. A két barátnő összetartó, őszinte és kompromisszumokkal telített kapcsolata jó témaválasztás volt, miközben a nővé válástól a megöregedésig kísérhetjük végig a két nőt. (moly.hu értékelés)