2022. július 31.

Nyári filmezés és sorozatozás maraton 2022.

A júliust inkább a sorozatok töltötték ki, és inkább a kikapcsolódásra helyeződött a hangsúly.

Downton Abbey 1. évad /Netflix/

Leírás:

A sorozat egy kitalált helyszínen, Yorkshire-ben játszódik egy nagybirtokon, melynek neve Downton Abbey. A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és annak szolgálói. A család V. György brit király uralkodása alatt birtokolja a downtoni birtokot.

A sztori a 20. század elején kezdődik a Titanic elsüllyedésének évében, 1912-ben, s az I. világháború előtti boldog békeidők minden csodálatos, reményekkel teli motívuma felfedezhető a történetvezetésben.

A brit történelem nagy pillanatainak a család életére hatást gyakorló mozzanatait sorakoztatják fel a sorozat egyes évadai. Egy ilyen nagy pillanattal kezdődik az első rész, amelynek nyitó jelenetei a Titanic elsüllyedése utáni napon játszódnak. Izgalmas időszakban indul a sorozat, amikor a régi és az új találkozik, s amikor a háború a küszöbön áll, de igazán senki nem hiszi, hogy sor kerülhet rá. A jelenetek tökéletesen megkomponáltak, a díszletek, a berendezések, az enteriőrök, a kulisszák zseniálisak. Minden egyes képkocka cukorka a szemnek.

Miközben kanyarog a történet, izgalmas dolgokat tudhatunk meg a kor Angliájáról, a történelemről, a kastélyok mindennapjairól. Arról, hogy lesz valaki komornyik, mik a terítés szabályai, miért kell kivasalni a The Timest, mielőtt az urak kezébe kerül. Ez, és megannyi titok vár azokra, akik belevágnak a Downton Abbey-be.

***

Tipikus angol hangulat már az első percétől fogva, ami képes volt magába szippantani. A sok szereplővel készített történet megmutatja, mind a nemesek, és emellett a szolgálók életét, néhol mindezt vegyítve. Rengeteg titok övezi a történetet, és az első évad egészen az első világháború kirobbanásáig tart. Kifejezetten kedvenc szereplőm eddig nem lett, de hamarosan szeretném folytatni a következő évaddal, hátha újabb izgalmas jeleneteket láthatok.

 

Koe no Katachi – A Silent Voice / The Shape of Voice

Történet:

Ishida Shouya egy javíthatatlan bajkeverő és igazi vezéregyénisége annak az általános iskolai osztálynak, ahová egy új diák érkezik a siket kislány, Nishimiya Shouko személyében. Hősünk számára kezdettől fogva ellenszenves a jegyzetfüzetén keresztül kommunikálni próbáló lány, amit csak tovább tetéz az, hogy Shouko fogyatékossága jókora terhet ró az egész osztályközösségre. Hamarosan egymást érik a Shoukót megcélzó bántalmazások és megaláztatások, aminek persze Ishida lesz a fő mozgatórugója, egészen addig, míg a saját bőrén nem tapasztalja, milyen érzés kirekesztettnek lenni.

***

Kifejezetten nehéz film volt a részemről, és tulajdonképp rá is kell hangolódni a történetre. A két főszereplő egymás megismerése, pontosabban egymás megértésének története bontakozik ki, így a film eleje mondhatni minden nyíltsággal mutatja be a japán kirekesztő viselkedés aspektusait. Kemény és nehéz nem elfogultan tekinteni a történésekre, de a pozitív lezárás okából kifolyólag reménykedhet a néző, hogy főszereplőnk megvilágosodik és talál megoldást az életére. Hamisítatlan japán jelenetekkel tarkított, érzékenyebb lelkületű nézőknek ajánlott nem levés papír zsebkendő.

 

Üzleti ajánlat - Business Proposal /Netflix/

Leírás:

Ha Ri elmegy egy vakrandira saját barátnőjének álcázva magát, hogy elijessze a férfit. Ám a terv félresiklik, mikor kiderül, hogy a férfi a főnöke, és ajánlatot tesz neki.

***

A komor hangulat ellen egy egészen aktuális Netflix sorozatot szemeltem ki, ahol kifejezetten a humor kap főszerepet. Vicces, magával ragadó történet, a második felétől már központi szerepet kap a romantika, míg az első részben Ha Ri miatt izgulhatunk, hogy a főnöke és annak apja előtt ne bukjon le. A férfi főszereplő, Kang Tae Moo kifejezetten kedvenccé avanzsálódhat a női nézőknek, de ezt szinte el is várhatjuk egy koreai drámától. Emellett háttérben két ellentétes társadalmi csoportot ismertet össze a nézőknek, ezzel is kicsit belemélyülve kultúrájukba.

 

Spy x Family

Történet:

A Twilight nevű kém fáradhatatlanul dolgozik a világ jobbá tételén, és szent küldetésként teljesít minden rábízott feladatot. Aztán megkapja élete legnagyobb kihívását: egy fedősztori részeként feleséget és gyereket kell szereznie, és várni, míg csettintenek. Megtette. Lett egy örökbefogadott kislánya, Anya, akiről nem tudja, hogy képes olvasni az emberek gondolataiban, valamint egy neje, Yoru, akinek sürgősen kellett egy férj, foglalkozását tekintve pedig bérgyilkos… Aztán csettintettek.

***

Személyesen a hónap vígjátéksorozatának titulálnám, meg mivel egészen friss anime, mondhatni két-három nap alatt letudtam, munka utáni kikapcsolódásnak szánva. Az első rész is kiváltképp magába szippantott, a húszas évek titokzatossága, a kedvelhető karakterek, akik ráadásul semmit nem tudnak egymásról (kivéve Anya, aki mindkét fogadott szülőjének gondolatát ismeri), ezzel adva nem kevés vicces szituációt a történetnek. A krimi szál háttérbe szorult, inkább a három tagból álló család mindennapjaiba nyerhettünk betekintést, hogyan próbálják a sok hazugságból felépíteni az életük.

 

Great Pretender /Netflix/

Történet:

Edamura Masato Japán egyik legtehetségesebb csalója, de amikor megpróbál átverni egy francia turistát, a végén rajta csattan az ostor. Az úriemberről hamarosan kiderül, hogy ő a hírhedt Laurent Thierry, a csalás igazi nagymestere, aki veszélyes játékra hívja hősünket, hogy megszerezzék a maffia pénzét.

***

Igazán hosszúra nyújtott megtekintés volt a részemről, mivel alapjában két évadot olvasztottak egybe, és ezeken belül négy részes epizódok foglaltak össze egy teljes történetet, így kaptunk mondhatni minden szereplő életéből egy snittet. Vidám, komikus jellegű sorozat, kedvelhető szereplőkkel, kissé felnőttes tartalmú jelenetekkel tarkítva és egészen szokatlan rajzolással próbálta a Netflix megkedveltetni ezt az animét a nézőkkel. Fondorlatos történetvezetéssel sok meglepetést tartogat a nézőknek, így az adott történetbe könnyű belemerülni és külön-külön élvezni a négyrészes játszmákat. Akik a több, mint húsz részes sorozatokat egyben szeretik ledarálni, azoknak is megfelelő, de ha kisebb kihagyással folytatja az ember, akkor sem fog a történetből kiesni.