2021. január 10.

Ambrózy báró esetei – Wikipedia-szerűen (A ​Rudnay-gyilkosságok)

A ​Rudnay-gyilkosságok (Ambrózy báró esetei 2.)

1900 ​ősze. 
Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki.
Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog. A Leányrablás Budapesten című, nagy sikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!

Eredeti megjelenés éve: 2015

Könyvmolyképző, Szeged, 2017
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633995426

Könyvmolyképző, Szeged, 2016
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633995426

Könyvmolyképző, Szeged, 2015
558 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633995433

Könyvmolyképző, Szeged, 2015
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633995426

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Hangay Emma · Erdős Renée · Tarján Vilmos · Suha István (Isti) · Csurár Fecska · Kaméleonka · Mihály Terka · Rudnay Béla · Vén Bódis Gáspár · Blau Anna · Leisz Béla · Madame Orlócy · Baranyai Erzsébet · Zsarnay Győző · Bolyó Károly · Deutsch Gizella · Garba Gyula · Grünhut Adolf · Halaska Ferencné · Hül Jenő · Hül Józsefné · Kasztner Antal · Klapper Ágoston · Mucsh Gregor · Nemeshegyi Béláné · Pach Eugén · Rimély-Repich Ferencz (Kalimurti) · Rossbacher Ferdinánd · Sozo Adelina · Trombitás Laczi (Totyó) · Vörös János · Werschitz Szidónia · Kriegerné · Tartli · Wlassics Gyula

Helyszín

Buda · egyetem · kávéház · könyvtár · Osztrák-Magyar Monarchia · Pest · Philadelphia kávéház · Pozsony · Széchenyi-hegy, Budapest · tébolyda

Fejezetek:

1. Rózsák és papírhattyúk: [Emma] Pozsony, 1897. július 11.
Emma Gerliceként az előző kötetben tűzesetbe került, de szerencsésen kimentették belőle. Amint felépült az égési sérüléseiből, úgy döntött, új életet kezd Pozsonyban és ápolónőnek kiképezve magát élte a mindennapjait. A csendes lánynak udvarlója is akadt, mígnem egyszer leleplezik, ki is Kardos Cecília valójában. Ismét váratlan segítséget kapott, így mihamarabb menekülni kezdett. A fővárosba érve Cili nem ismerte ki magát a Tabán kusza utcáin, eltévedve újabb veszélynek tette ki magát. Más is kiszemelte a védtelen lányt, így került a rettegett Hül házba.

2. Hét gyilkos, hat áldozat: [Mili] Buda, 1900. szeptember 29.
Mili éli a nyugalmas hétköznapokat, miközben Ambrózy báró feltűnően kerüli még a villán belül is. Mili nyomozni szeretne a báróval együtt, és ezért mindent bevet, mígnem kihallgatta Richárd és Rudnay beszélgetését, ami után Ambrózy báró beadta a derekát és feladatot adott a nyughatatlan lánynak.

3. Szoknyák, nadrágok, bűnök: [Mili] Buda, 1900. szeptember 30.
Miután leszűkült az ügyek száma, Mili elkezdte felkutatni az érintett személyeket és segít a vallatásban Ambrózy bárónak.

4. Egy barát vasra verve: [Mili] Buda–Pest, 1900. október 2.
Tarján Vilit letartóztatják emberölésért. Ambrózy báró nehezen kihúzta barátját a slamasztikából, de az újságírót az eset után elutasította, megtagadva eddigi ismeretségüket.

5. Rab madár: [Emma] Tabán, 1900. augusztus 24.
Kardos Cecília rabként tartózkodott a Hül házban, ahol később megismerhette lakótársait, Mück Márit, Csurár Fecskát és Blau Annát. Hül Jenő kiképzi Cilit és a Hül lányok csapatába kerül.

6. Jó'ccakát, naccságos úr!: [Mili] Buda, 1900. október 3.
A második ügyön dolgozik Richárd, egészen otthon felejtve Milit, akit Agáta mama kezd lányaként kezelni. Közben a lány szövetkezik Richárd háta mögött Tarján Vilivel. Ambrózy báró hazatérve morcos hangulatában elfeledkezik jó modoráról, így mérgét az épp mellette levő Milin vezeti le.

7. Csalók, pernahajderek és aljas gyilkosok!: [Mili] Pest, 1900. október 4.
Mili kezébe veszi az újabb ügyet, mivel tudta, hogy Ambrózy báró meglehetősen feszélyezett a nők vallatásakor. Ezután Richárd úgy dönt, inkább tanítja Milit, így a következő helyszínre közösen mentek.

8. Botrány a Női Kaszinóban: [Mili] Buda, 1900. október 6.
Az Ambrózy villa felfordul, kocsiszínt csináltatva. Közben Ambrózy báró most először beengedi Milit a laborjába, ahol leplezetlenül is a tanítványává fogadva tanítja. A nyomozások mellett folyik az élet, és Agáta mama bevezeti Milit a társaságba, ahol a Női Kaszinóban kritikus szemmel vizslatják az Erdélyből jött lányt.

9. Vérrel pecsételt szövetség: [Emma] Tabán, 1900. szeptember 30.
A Hül lányok szövetkeznek fogva tartóik ellen. Cili próbál megszökni, de kiderül, hogy Tabánban a rendőrök is korruptak.

10. Állati magnetizmus: [Mili] Pest, 1900. október 8.
Richárdnak rossz előérzetei vannak, és úgy véli, Mili bajba keveredik, így szemmel tartja és magával viszi a további nyomozásokra. Mili ekkor lesz bemutatva Zsarnaynak. Míg Richárdnak el kell utaznia Rozsnyóra, addig Mili Vilmos segítségével elmegy Kalimurtihoz, akinek köze van az egyik gyilkossághoz.

11. Zsákutcák: [Mili] Rozsnyó, 1900. október 9.
Ambrózy báró Rozsnyón nem került közelebb az ügyhöz, de kapott egy nyomot, amin folytathatja az esetet. Agáta mama elhívja magához Erdős Renée-t, akivel a Női Kaszinóban ismerkedtek meg Milivel. Amint Richárd hazatér, Milivel egyet nem értés miatt összevesznek.
Spoiler: Mili előtt feltárul a másik szoba és egy kép.

12. Tőrpenge és beretvakés: [Mili] Buda, 1900. október 13.
Mili elutazik Tarján Vilmossal Csömörre, Richárd közben még egy személyt ki akart vallatni. Hazafele viszont feltartották és megtámadták.

13. Hamupipőke kémnek áll: [Emma] Tabán, 1900. október 13.
Müch Mári összetűzésbe kerül Hül mamával. Végül a lányok kémként küldik el egy előre eltervezendő széffeltöréshez. Közben az otthon maradt lányok felkutatják Hül Jenő szobáját.
Spoiler: Előkerül Hangay Emmáról egy fénykép.

14. Az emberbogár: [Mili] Buda, 1900. október 14.
Ambrózy báró megverten hazatér, de egyből csomagol is, hogy Triesztbe utazzon. Megbízza Milit, hogy nézzen utána egy ügyvédnek, aki talán az összes ügyben közrejátszott.

15. A villa új úrnője: [Mili] Trieszt, 1900. október 16.
Az Ambrózy-villába megérkezett a hintó és a lovak, miközben meglátogatja őket Richárd bátyja, Ambrózy István. A férfi rossz hírekkel érkezve Agáta mama csomagolt és távozott Tanára, így Milire bízta a villát.

16. A Makart-csokor: [Mili] Buda, 1900. október 16.
Betörtek az Ambrózy-villába, szerencsésen megúszva az esetet pedig Mili folytatta ott a napját, ahol. Közben hazatért Richárd, nagy nehezen rátalál Milire, aki épp a barátaival töltötte az idejét. Ekkor megbocsát Vilinek Richárd.

17. Kampec doloresz: [Emma] Tabán, 1900. október 16.
A Hül háznak készülnek a kasszafúrásra, de nem alakult jól a lopás.

18. Csibész a sárban: [Mili] Buda, 1900. október 17.
Ambrózy báró összetette az eseteket, egyeztetett Rudnayval. Este ketten maradtak Milivel a villában. Mivel Agáta mama meghagyta, hogy Richárd Pesten szálljon meg, így el is indult este, magát hagyva Milit. Út közben viszont észrevette, hogy valaki be akar szökni a birtokra.

19. Három dörrenés: [Mili] Buda, 1900. október 17.
A birtokra beszökni próbálkozó egyént azonnal kivallatják, míg nem zavarják meg a vallomástételt.

20. Golyó és méreg: [Mili] Buda, 1900. október 17.
Hül Jenő támadt rá a villában tartózkodókra, csetepatét indítva ezzel az épületben.

21. Találkozás: [Emma] Tabán, 1900. október 18.
A Hül lányok megtudták, hogy fogva tartóik már nem élnek, így szabadon leültek eldönteni, ki mihez szeretne kezdeni. A rendőrök megérkezve hozzájuk, kifaggatják őket, miközben Mück Mári és Kardos Cili nevet cserélve próbálták menteni magukat. Ambrózy megérkezve a helyszínre azonnal észrevette a félrevezetést, és tudja, ki rejtőzik a Kardos Cecília név mögött.

22. A vég kezdete: [Mili] Buda, 1900. október 18.
Az ügyek lezárása után Mili megint magára marad, miközben barátaival spekulál, mi bújt a látványosan megváltozott viselkedésű Richárdba.