2021. január 10.

Ambrózy báró esetei – Wikipedia-szerűen (Leányrablás ​Budapesten)

Leányrablás ​Budapesten (Ambrózy báró esetei 1.)


Budapest, ​1896.

A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész.
Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon.
A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Könyvmolyképző, Szeged, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633734414

Könyvmolyképző, Szeged, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734407

Könyvmolyképző, Szeged, 2015
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734407

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734407

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633734414

Szereplők népszerűség szerint

Helyszín

cirkusz · Lánchíd, Budapest · Marosvásárhely · Nagyvárad · Svábhegy · Városliget

Fejezetek:

1 A sosemvolt sikoly: [Emma] Pest, 1896. május 4.
Megismerjük Hangay Emmát, aki felkerül a világkiállításra. Kuzinjával megtekinti a kiállítást a Városligetben.
Spolier: Schützer Ottó elrabolja Emmát.

2 Négy évvel később: [Mili] Marosvásárhely–Pest, 1900. március 4.
Megkapja Emma sürgönyét a Hangay család. A húga, Mili felutazik Pestre, remélve, hogy megtalálja a nővérét. Megérkezve viszont kiderül, hogy a nagynénje nem engedi el sehova.

3 Szürkület: [Mili] Pest, 1900. március 9.
Mili fondorlatosan megszökik, hogy az EMKE kávézóban, apja barátjától megtudjon némi információt.
Spoiler: Mikor a nagynénjéhez visszatér Mili, Róza nénit megölték.

4 Lázálom: [Mili] Pest–Buda, 1900. március 10.
Mili konflisbalesete.
Spoiler: Feltűnik Ambrózy.

5 A gróf: [Emma] Pest, 1896. május 4.
Emma egy pincében tér észhez, ahol vallatni kezdik, miközben nem tud semmiről.

6 A játszma kezdetét veszi: [Mili] Pest–Buda, 1900. március 11.
Erzsébet-körút 35. – a nyomozás elkezdődik. Detrich nyomozó feltételezéseket tesz, Ambrózy báró megérkezve felkarol egy újságírót, Tarján Vilmost. Miután a báró minden információt megkapott, Ambrózy megkéri Vilmost, hogy a lány nevét ne közöljék az esetben.
Mili az Ambrózy-villában tér észhez. Megismerkedik a szakácsnővel, Terka nénivel, és Agáta mama is fogadja.
Spoiler: Mikor hazatér Richárd, csak ekkor veszi észre Mili, hogy a bárónak hiányzik az egyik karja.

7 A pofaszakállas kísértet: [Mili] Buda, 1900. március 11.
Mili körbenéz a villában, Agáta mama pedig elárul pár dolgot a titokzatos báróról. Mikor hármasban maradnak, elkezdik a gyilkosságot kielemezni. Ekkor már kénytelen volt elárulnia Milinek, hogy milyen szerepe volt az esetben és mit keres a fővárosban. Agáta mama és Richárd tervet eszel ki, megígérve, hogy felkeresik Emmát.

8 Tű és sikoly: [Mili] Buda, 1900. március 12.
Mili beteget színlel, ezzel nyíltan eltávolítják a villából biztonságos helyre, ahol nem érik el azok, akik meg akarják a lányt ölni.

9 A Kugler Tóni: [Emma] Pest, 1896. május 5.
A fogságban vergődő Emma megszökik a pincéből. Egy ivóba téved, ahol váratlan segítséget kap. Emma elszegődik a Donnert cirkuszba, ahol megkapja a Gerlice nevet, és felkeresi Bissingen grófot.
Spoiler: Rájön, hogy Bissingen titkárának van valami köze az ügyhöz.

10 A kaméleonka: [Mili] Buda, 1900. március 13.
Mili a Lipótba került, ahol megismerkedik szobatársnőjével, Kaméleonkával, aki ugyanazt csinálta, mint Mili.

11 Tébolyda és sikátor: [Mili] Marosvásárhely–Buda, 1900. március 15.
Ambrózy báró felkeresi Hangay Árpádot, értesítve a kisebbik lányáról a helyzetet. Hangay úr rábízza Richárdra Milit. Eközben Mili átesik a váltóvizes kúrán.

12 Az anyagyilkos: [Mili] Buda, 1900. március 19.
Milit visszaküldik az Ambrózy villában, Kaméleonka pedig „eljátssza”, hogy valójában ő Hangay Mili. Kipihenve magát körbenéz a villában, hogy a személyzettel is szót válthasson. Mielőtt Ambrózy báró visszatért volna a villába, értesítették, hogy menjen el a tébolydába, ahol elfogták Schützer Ottót.

13 Vércsepp a pengén: [Emma] Pest, 1896. május 13.
Gerlice biztosítja helyét a cirkuszi kompániában és a késdobálásban vesz részt. Ezzel bekerült a csapatba és a fővárosból velük távozik.

14 A családi titok: [Mili] Buda, 1900. március 21.
Ambrózy báró hazatér a villába, de mielőtt pihenni térne, Mili mindenképp beszélni akar vele. Richárd először le akarja rázni, de végül úgy dönt, elárulja, milyen ügyben volt távol és mit tudott meg Mili családjáról.
Spoiler: A Lipótból Ottó megszökik, megölve egy gondozót.

15 Halál a Városligetben: [Mili] Buda–Pest, 1900. március 22.
Schützer Ottó szeretőjét megölték. Ambrózy báró elindult a rendőr-főkapitányságra, ahova Mili követte titokban. Mikor Mili lebukott, és feltűnt Tarján Vilmos, hárman mentek megszemlélni a gyilkosság helyszínét.

16 Halovány nyomok: [Mili] Pest–Buda, 1900. március 22.
Mielőtt a következő helyszínre értek volna, Richárd úgy dönt, hogy Milit álcázni kell, így elmentek vásárolni neki egy sűrű szövésű fátyollal takart kalapot. Ottó szeretőjének bérházába indultak kideríteni, miért kellett a nőt megölni és Ottó hova szökött el. A Jovanovics-villába érkeztek, ahol a szappangyáros nem adja ki az elviekben ott tartózkodó Ottót, helyette próbálja Ambrózyt kidobatni a villából.

17 A sürgönyök: [Emma] Pozsony mellett, 1897. július 1.
A legelső közönségnek Gerlice kitörő sikerű produkciót adott. Úgy vélte, ajánlott hírt adnia a családjának arról, hogy még életben van, így mindenféle figyelem nélkül sürgönyözött a Hangay családnak.

18 Az új cseléd: [Mili] Buda, 1900. március 23.
Mili visszatér a Jovanovics-villába cselédként, hogy előkerítse unokabátyját. Még aznap nyakon csípte Ambrózy báró, de Mili elzavarta, megígérve, hogy egyedül is beszélni fog Ottóval.

19 Halál a Citadella-lépcsőn: [Mili] Buda, 1900. március 24.
Mili elkezdi legelső teljes napját a Jovanovics-villában. Ottó megszökni készül, de Mili utánaered. A kuzin nem tudta, hogy már ketten lesben állnak, hogy megöljék, ami végül meg is történik a Citadella-lépcsőin. A két gyilkos Milit is észreveszi és le akarnak rá csapni.
Spoiler: Ambrózy báró megmenti Milit, Otto pedig elárulja, látomása szerint mi történt Emmával.

20 Tűz és könny: [Emma] Pozsony, 1897. július 11.
Gerlicére a sürgönnyel rátalálnak, és próbálják megölni. Segítője és hű társa, Kugler Tóni aznap vallomást tesz Gerlicének. A cirkuszban kitör a tűz.
Spoiler: Kugler Tónit megölik

21 Találka a kriptában: [Mili] Marosvásárhely, 1900. május 6.
Ambrózy báró felkeresHangay Árpádot, felajánlva, hogy találkozhat Milivel. Emmát halottnak hiszik, de Richárd folytatja az ügy kibogozását, mivel a tettesek szabadlábon vannak, és Mili még mindig veszélyben van. Hangay Árpád Ambrózy báróra bízza továbbra is Milit.