2021. január 10.

Ambrózy báró esetei – Wikipedia-szerűen (A Barnum-rejtély)

A Barnum-rejtély (Ambrózy báró esetei 6.)

1901. április 3-án hatalmas tömeg gyülekezik a Monarchia ékköveként emlegetett magyar székesfővárosban, Budapesten, a külső Kerepesi úton. A többezres csődületben inasoktól az arisztokratákig mindenféle rendű és rangú ember képviselteti magát. Reggel 6 óra 20 perckor aztán az izgalom a tetőfokára hág. A tömeg felmorajlik, a rendőrök sorfalat állva próbálják az izgága embereket hátrébb szorítani. A cinkotai vasútállomás különvágányára ekkor pöfög be az első hatalmas teherszerelvény, mely Budapestre hozza az amerikai „humbugkirály”, Barnum és Bailey kerekeken gördülő „városát”, a Greatest show on earth-öt, vagyis a Föld legnagyobb cirkuszi látványosságát.

A tömegben ott van egy fiatal hölgy is, a Marosvásárhelyről származó Hangay Mili, a hírneves magánzó detektív, Ambrózy báró hitvese. És ahol ennyi ember verődik össze, ott bűnözők is akadnak szép számmal. A bűntettre pedig, mely sokkal hajmeresztőbb, mint a cirkusz bármely csodája, nem is kell sokáig várni.

Szerencsére kéznél van a kor legkiválóbb „szoknyás detektívje”, Mili báróné, aki rögvest nyomozásba kezd.

Tessék betérni! Jó szórakozást, különleges izgalmakat!


Eredeti megjelenés éve: 2020

Könyvmolyképző, Szeged, 2020

336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635614912

 Könyvmolyképző, Szeged, 2020

336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635614929

 Könyvmolyképző, Szeged, 2020

336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634578505

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Hangay Emma · Erdős Renée · Tarján Vilmos · Hangay Árpád · Rudnay Béla

https://moly.hu/konyvek/boszormenyi-gyula-a-barnum-rejtely

Fejezetek:

1. A kétes nőszemély: [Emma] 1901. március 30 – április 1.

Marosvásárhely, Emma visszatér Budapestre

Emma a vásárlókörútján csúfolódás áldozata lesz. Közben édesapját, Hangay Árpádot leköti a szálloda építése, de látja lánya boldogtalanságát, ezért úgy határoz, hogy látogasson fel a fővárosba. Emma a keleti pályaudvaron várakozva a kétes személyű Krajcár Döncibe fut. Mili és Gáspár bácsi menti ki szorult helyzetéből.

2. Fekete úr fekete hintón: [Mili] 1901. április 1.

Az Andrássy úti lakásban Márika, Boskó és Horákné fogadja Emmát. Beszámolnak szereplőink, hogy Richárd kikerült a Rókus kórházból és a Svábhegyi villában pihen. A lelkesedés kicsit sem csökkenve, Tarján Vili és Erdős Renée látogatja meg a lakásban tartózkodókat. Vilmos sajtójegyet kapott a Barnum és Bailey trupptól. Emma megmutatja Milinek Madame Orlócy levelét.

Április 2.

A teljes Andrássy úti lakás személyzete felutazik a Svábhegyre, mivel Agáta mama be szeretne jelenteni egy titokzatos hírt.

Spoiler: Agáta mama elutazik Tanára és az csatlakozik a személyzetébe, aki szeretne.

Április 3.

Megérkezik a trupp. Vili, Renée, Emma és Mili kimegy a Tattersallra. Utána beülnek a Városligeti Kolegerszkybe megvitatni a nagy kompániát, illetve ekkor árulja el Mili, hogy megtörtént a legelső veszekedése Richárddal, amiért nem avatta bele Agáta mama döntésébe. A társalgást megszakította egy váratlanul küldött csokor, amit Emmának szánt Freistädtler lovag.

3. Vircsaft és hajcihő: [Mili] 1901. április 3.

Szétválik a csapat, Mili és Emma visszatér Budára, ahol bemutatkozik a család két személyzete. Megkezdődik a költözési előkészületek, ügyvédeket és kőművest hívat a villához Agáta mama. Ezzel együtt eldöntik a szereplőink, ki hol szeretne a jövőben szolgálni. Mili ismét meglátogatja Ambrózy bárót, akivel tűzszünetet hirdetnek. Gáspár bácsi nem bíz mindent Istire, így kerít egy urasági kocsist a fiatal házaspárnak. Közben pedig Emma szüntelenül kapja az ajándékokat Freistädtler lovagtól. A férfiról kicsit többet megtudhatunk Richárd által.

Spoiler: Agáta mamával tart Terka néni és Gáspár bácsi, a többiek maradnak a villában, Bogi kutya is. Gáspár bácsi végül Tabánból előkeríti Herrdoktort és kiképezi kocsisnak.

4. Szörnyszülöttek és világcsodák: [Mili] 1901. április 4.

Bemutatják a Barnum-cirkuszt, a sajtógyűlésen Vilmos meglátja Fröhlich János rendőri tudósítót, aki a bűnügyi riportok készítését hozta be hazánkba. Renée magával viszi Márit és Istit, mivel Vilinek csak két kísérőjegye volt, amit Emma és Mili kapott meg. Körbevezetés közben a show szereplőit ismertetik meg az olvasókkal, és váratlanul felbukkan a tömegből Freistädtler, akinek visszaküldte az ajándékait Emma, így felettébb zabos lesz a lányra. A kellemetlen helyzetből Harry Forster menti ki Emmát, egy Pinkerton ügynök, aki segít a cirkusznál és a hölgyeknek egyből be is mutatkozik a férfi. Miss Zolino Martinetti, a mágnetikus csoda be is mutat egy mutatványt, de az rosszul sül el, Emma és Mili pedig, mivel felismerik Madame Orlócyt, és gondolkodás nélkül a nő segítségére sietnek.

Spoiler: Madame Orlócy elleni merénylet

5. Házasság- és állásközvetítők: [Emma] 1901. április 4.

Mili fellelkesül, és egyből belefog a nyomozásba. Forster előtt titkolózik, de nem tagadják, hogy Miss Zolinot ismerik. Visszatérve az Andrássy úti lakásba, Freistädtler lovag feleségei felkeresik Emmát, de a lány kikosarazza a férfit. Mili tervezi, hogy Rudnay segítségét kéri a cirkuszban történtek miatt, de közlik vele, hogy a műsor miatt ez nem lehetséges.

Április 5.

Mili, Emma, Mári jelentkezik kikiáltónak a cirkuszba, ezzel is közelebb kerülve Madame Orlócyhoz. Előtte nap konzultálnak Ambrózy báróval, aki támogatja a beépülési tervüket. Tarján Vilmos pedig minden nap kilátogat a cirkuszba, hogy hozza a híreket.

6. Indul a show: [Mili] 1901. április 6.

A hölgyek első munkanapja a cirkuszban.

Április 7.

A déli előadáson egy angol nő Militől felvásárolja az összes fényképet John Coffeyről. Vilmos beszámol Milinek arról, hogy Freistädtler felkereste Richárdot és ő tőle is kérte Emma kezét, de a báró megfenyegette a férfit. Mili észrevette az egyik pincért, aki éppenséggel magyar származású lehetett, és leteremtett három gyereket, akik beszöktek a cirkuszba. Este a három hölgy felkereste Madame Orlócyt, de Forster út közben megállítja őket, és szembesíti a hölgyeket, hogy mindent tud róluk. Madame Orlócy megadja magát és elmeséli a merénylet kísérleteket, amiket ellene cselekedtek.

7. Az árnyék pofozva jó: [Mili] 1901. április 8.

Húsvéti nagytömeg látogat a cirkuszba. Mili és Harry szót vált, és a férfi érdeklődik Emma iránt. Mili munka közben fülön csíp egy rajzolót, és segítséget kell kérnie Hegedűs Aladár és Forster személyében. A bravúros tolvajfogás után Mári jelzi Milinek, hogy túl feltűnően viselkedik.

Április 9.

Aznap Vili Emmát kereste fel, Mili aggódik és érdeklődik Richárd felől. Madame Orlócy az étteremsátorba invitálja Milit, Emmát és Márit az esti mulatságra. Megismerhetjük a Barnumnál dolgozó embereket.

Április 10.

Annie Jonest elkísérik a Városligetbe. A Lizsére érve találkoznak Glincerer Ferenccel, Glinceretti akrobatával, aki a Barokaldi cirkuszban dolgozik. Régi ismerősének Madame Orlócy elárulja az esetét. Az egyik gyerek követte őket, de a közelben szimatoló Froster feltartotta és kifaggatta. Miután megtudják, hogy a gyerek Freistädtler üzenetét vitte, Emma mérgesen kijelentette, milyen feltételekkel menne hozzá a férfihoz.

Spoiler: Coffey megfázott és megfenyegették

8. Éfinita la commedia: [Mili] 1901. április 11.

Vili hozza szorgosan az otthoni híreket, Coffey bajba kerül az angol nő miatt, aki üldözi a férfit. Forster és Mili megtanácskozza a helyzetet és igyekeztek elküldeni a cirkuszból a zavarodott nőt.

Április 12.

Megölték Glincerert, halott szemlére mentek a hölgyek a Barokaldi cirkuszba. A nyomozást Makkay vezeti, így Mili besegít a férfinak.

Spoiler: Glincerer és a Barnumnál dolgozó szabó, Törőcsik ismerte egymást, aminek bizonyítéka egy közös fénykép Amerikából.

 

9. Nékem immáron szer’usz világ: [Mili] 1901. április 12.

Mili szembesíti nővérét Harry érzelmeiről. Emma ódzkodása miatt Milinek kell a kezébe vennie az esetet, és ő kéri fel Frostert, hogy segítsen az esetben. Mikor felkeresnék a szabót, közlik, hogy Törőcsik szőrén, szálán eltűnt és az értékeivel távozott a cirkuszból, ergo megszökött.

Április 13.

Ambrózy villában Richárddal egyeztetnek, aki szentül meg van győződve, hogy a tettes hamarosan hibát fog véteni. Felbukkan Tóti Böske, akit Agáta mama szobalánynak vett fel a személyzethez. Mári nem tartott a Hangay lányokkal, mert Annie Jones elküldte egy csomagért. Közben Richárd magához hívatja Rudnayt, aki beszámol egy különös betöréssorozatról és egy szellemről.

A Hangay testvérek visszatérve a cirkusz területére, észreveszik, hogy Márika bajba került.

10. A Szívpárbaj: [Emma] 1901. április 13.

Madame Orlócy bedühödik, miután rátalál Márikára, és kezébe veszi a dolgokat, majd egyenesen Annie Jonest veszi elő. Márika a Rókusba kerül, Agáta mama gondjaira bízva.

Április 14.

A műsor kezdete előtt érthetetlen okból egyedül marad a porondon Emma. Freistädtler be akarja váltani Emma kívánságát, de nem felelt meg minden feltételnek és közbeavatkozik Harry Froster. A két férfi vérengzésének megelőzésére Emma megtartja a kitartás próbáját, és elárulja, sőt megmutatja, mit tett vele a tűz, mikor menekült a Donnert társulattól. Az eset után Mili felkeresi Márikát, aki kis időre észhez tér és javasolja, hogyha meg akarják találni a szabót, kérjenek segítséget a Kódiskirálytól.

Spoiler: Freistädtler megfutamodott a „hibás” lánytól, míg Froster kicsit sem hátrált meg, és végül egy csókkal bizonyítja be Emmának a komoly érzelmeit.

11. A titokzatos bojt: [Mili] 1901. április 16.

Herrdoktor és Isti elvezeti Milit a Kódiskirályhoz, aki csak különleges cserével fogadja el a társaság kérését.

Április 20.

Előkerítik Törőcsiket, így megtudták a bojt eredetét. Madame Orlócy leleplezi Annie Jonest, mivel kiderül, hogy Orlócyt jogtalanul üldözték.

12. Rejtvényfejtés golyózáporban: [Mili] 1901. április 21.

A magyar rendőrség becsődül a cirkuszba az újabb holttestre. Mili ekkor szembesíti Rudnayt a betöréssorozatról, és bemutatja neki a három „eltűnt” gyereket, akik hasznos információk birtokában állnak. John Coffey saját magát leplezi le, de ártatlannak nyilvánítják, mert Bailey el akarja tussolni az ügyet. Eközben Emmát, Madame Orlócyt, és Annie Jonest túszul ejti Schaeffer, aki lövöldözések közepette követelődzik, remélve, hogy megmenekül az esti műsor közben. A műsor frenetikussá alakul, és Harry vakmerően próbálja Emmát megmenteni. A sikeres megmentés után pedig vallomást tesz a lánynak.

13. Végjáték: [Mili] 1901. április 22.

Mr. Bailey lakókocsijában előkerül az ellopott bevétel, és Emma úgy dönt, hogy Harryvel és a cirkusszal tart.

Május 18. Svábhegy

Agáta mama végleg elbúcsúzik, kis eligazítást tart a fiataloknak, akik most szembesülnek azzal, hogy magukra vannak utalva. A három gyerek nem tesz vallomást Rudnaynak, Mári hazakerül lábadozni, és Emma levélben tudatja boldogságát. Végül pedig az Ambrózy házaspárnak is döntésre kell jutnia, a saját boldogságuk érdekében.

Epilógus: [Mili] 1901. Június 10.

Márika beviszi a reggelit a házaspárnak, a hírekben olvasható, hogy Bailey megtalálta a negyedik tolvajt.

https://moly.hu/konyvek/boszormenyi-gyula-a-barnum-rejtely