2021. január 10.

Ambrózy báró esetei – Wikipedia-szerűen (Szer'usz ​világ)

Szer'usz ​világ (Ambrózy báró esetei 5.)

1901. márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében élet és halál közt lebegő hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese, Hangay Mili őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa. 
Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát.  A rendkívül népszerű Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a korabeli Budapest legközepébe és főleg annak alvilágába.

Eredeti megjelenés éve: 2019
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576488
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576310
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634576327

Szereplők népszerűség szerint

https://moly.hu/konyvek/boszormenyi-gyula-szerusz-vilag

Fejezetek:

1. Mili és a vasládika feneke: [Mili] Pest, 1901. március 18.
Rókusi kórház, Richárd nem ébred fel, Mili mellette várakozik. Mári elmegy Miliért, hogy hazakísérje. Hazatérve Agáta mama szemrevételezi a háztartást. A látogatást megzavarja egy váratlan levél, amit Mári kapott. Másnap Mili elmegy Mári helyett a leány értékeiért. Miután nehezen hozzájut a ládikához, megszokottan visszatér a kórházba, Richárd mellé, mit sem sejtve. Aznap délután Detrich felbukkan, és egyből letartóztatja Milit, mert kiderül, akitől átvette a ládikát, megölték.
Spoiler: Richárd felébred, mikor kivezetik előtte Milit.

2. Mári sarkon fordul, és pillangóból hernyóvá változik: [Mári] Pest, 1901. március 19.
Mári, mivel előző nap kibicsaklott a lába, a szakácsnő ápolja. A rendőrség becsörtet a lakásba, és az Ambrózy házaspár személyzetét elszállítják kihallgatásra. Detrich nem tud semmit a személyzetre kenni, akik kitartanak kenyéradóik mellett, így mikor Agáta mama és Rudnay főhadnagy elengedi őket, visszatérhetnek a bérpalotába. Mári viszont nem ül ölbe tett kézzel, a házi őrizetből megszökik.

3. Mári oda rúg, ahová úrilány soha: [Mári] Pest, 1901. március 20.
Mári bujdosni kezd, mígnem a Rókusi kápolnában felkeresi Tarján Vilmost. Később úgy dönt, elmegy a gyilkosság helyszínére, mivel Zsarnay nem volt a fővárosban, de mielőtt a házhoz ért volna, megállítja az Ambrózy villa mindenese, Isti, nehogy ismét a rendőrök kezébe fusson. Isti elvezeti a leányt Herrdoktorhoz, tőle kérnek segítséget.

4. Mári szemközt találja magát a rettegett or(r)-, fül- és gégegyilkossal: [Mári] Buda, 1901. március 21.
Herrdoktor, Isti és Mári felkeresi a Kódiskirályt. Megkapnak egy nevet, aki láthatott valamit a gyilkosságból, de mikor megtalálták az illetőt, kiderült elkéstek, mert megölték.

5. Mili és a gyilkos cseléd: [Mili] Pest, 1901. március 19-20.
Mili cellában raboskodva vár Detrich ítéletére, aki végül elviszi a gyűjtőfogházba. Megismerkedik a rabtársnőjével, aki elmeséli az ügyét. (Megkezdődik ezzel a Dökker-eset.)

6. Mári, neked immár valóban szer'usz világ!: [Mári] Pest, 1901. március 23.
Mári és Vilmos álcázva berontanak Ambrózy báróhoz, hogy tanácsot kérjenek tőle a megakadt nyomozás miatt. Richárd javaslatot tesz, hogy beszéljenek a ládában talált ékszerek igazi tulajdonosával. Mári visszaöltözve komornának, Agáta mama támogatásával ki is vallatják a keresett illetőt. Ezután ismét tabáni lányként visszatér a gyilkosság helyszínére, megkeresni a gyilkost, mert már tudja, találkozott a férfival.

7. Mári dúcból jött ördögfattyakkal pofozkodik: [Mári] Pest, 1901. március 23.
Márit elkapják, és a gyilkos elrendeli a lefizetett pribékeknek, hogy intézzék el lányt. Erre Mári felfedi a gyilkos igazi kilétét. A lefizetett egyének egyből el is fogják a fiút, tudva, hogy őket is megölné az új információért, Mári pedig elrendeli, hogy az Ambrózy-villába vigyék a fiút. Ott is tartják pár napig, mígnem segítséggel sikerült megszöknie. Eközben Herrdoktor és Isti betörnek a Kódiskirály által megadott címre.

8. Mári a Pesztonka szemébe néz, és leesik az álla: [Mári] Buda, 1901. március 26.
Mári megtudja, hogy a gyilkos fejbujtója a hírhedt Pesztonka, akit próbál felkutatni. Mikor megtudja, hogy a Pesztonkát ismeri, inkább azon igyekszik, hogy kikerüljön a kezei közül.
Spoiler: Pesztonka igazi neve.

9. Mili és a pletykanyomozás: [Mili] Pest, 1901. március 25.
Mili hallgatja Tóti Böske beszámolóját, próbálja kinyomozni a lány ügyét, Makkay felügyelővel. Mikor rájön, hogy a lány ártatlan, vallatást kér Makkay nyomozótól, akivel újraveszik a teljes ügyet, legalább a lány szabaduljon a börtönből. Kettejük közös munkája jó vizonyt alakít ki a jövőre nézve, miután sikeresen zárják le a Dökker-ügyet.

10. Mári nem kíván a halak „társaskodónője” lenni: [Mári] Buda, 1901. március 27-28.
Herz-telep, Pesztonkáék tárgyalnak Mári sorsáról. Pesztonka leleplezi a tettét, elárulja azt is, miért akarta megölni Márit. Elindultak a Dunához, hogy vízbe fojtsák Márit. Feltűnik Suha Isti, Herrdoktor és Zsarnay, akik végül a lányt kimentik.

11. Mári világhíres lesz, mégis csak a galamboknak örül: [Mári] Pest, 1901. március 28.
Mári, Herrdoktor, Isti és Zsarnay beront a kapitányságra, Rudnay kihallgatja őket. Herrdoktornak le kell lepleznie az igazi nevét. Végül a Rókusi kórházban mindenki összegyűl, Ambrózy báró lezárja az ügyet.

Epilógus
Budapesti Hírharsona egyik cikke Fáy Malvinról