2021. január 10.

Ambrózy báró esetei – Wikipedia-szerűen (Ármány ​és kézfogó )

Ármány ​és kézfogó (Ambrózy báró esetei 3.)

A naptár 1900-ról lassanként 1901-re vált, miként a négy esztendővel korábban elrabolt Hangay Emma ügye is hátborzongató fordulatot vesz.
Ambrózy báró, az Osztrák-Magyar Monarchia első magándetektívje és hű segítőtársa, Mili kisasszony új nyomra lel, ám az ösvény, melyre ezáltal lépnek, sokkal tüskésebb, nyaktörőbb és veszélyesebb, mint azt bármelyikük is sejtené. Vajon a morc báró miért válik egyre titokzatosabbá, sőt, kegyetlenné és gonosszá azokkal szemben, akik szeretik, s hogyan lesz képes mindezt Mili kisasszony elviselni? Mit rejt a Magyar utcai ház, miért lop lovat Mück Márika, kinek vall szerelmet Tarján Vili, és hány holttest kell még ahhoz, hogy a háttérben működő gonosztevők nehéz vasba veressenek?
A békebeli bűn- és szívügyek, melyek a Leányrablás Budapesten és A Rudnay-gyilkosságok című regényekben még homályban maradtak, most végre tán megoldásra lelnek.


Eredeti megjelenés éve: 2016

Könyvmolyképző, Szeged, 2017
702 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998984

Könyvmolyképző, Szeged, 2017
702 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734186

Könyvmolyképző, Szeged, 2016
702 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734186

Könyvmolyképző, Szeged, 2016
702 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998984

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Hangay Emma · Erdős Renée · Tarján Vilmos · Suha István (Isti) · Csurár Fecska · Hangay Árpád · Mihály Terka · Pilisy Róza · Rudnay Béla · Vén Bódis Gáspár · Blau Anna · Leisz Béla · Herrdoktor · Krúdy Gyula · Detrich Károly · Bissingen-Nippenburg Maria Ernst Ferdinand · Hans-Rudolf Motta La Misox · Molnár Ferenc · Schnallner Antalné · Széll Kálmán · Trombitás Laczi (Totyó) · Ajtai Kovách Sándor · Blázy Mihályné · Detre Juló · Klein József · Kloiber Karcsi · Kováts Joszó · Kováts Pitykó · Matolcsy Kamill · Merkelné · Móritz János · Palkovics Ede · Safranek János · Szapáry József Károly Gyula · Tartli · újságíró

Helyszín

Budapest · Duna · Gellért-hegy · Marosvásárhely

Fejezetek:

1 Leányrablás: [Emma] Tabán, 1900. október 19.
A Hül lányok távoznak a háztól, Cili tehetetlenül áll jövője előtt, mígnem felbukkan Ambrózy báró, aki elviszi magával. Előtte Fecska lánykikérője is megtörténik.

2 A detektív nem ember: [Mili] Buda, 1900. november 15.
Milit felkeresi egy tabáni férfi, hogy elárulja pénzért, hol van a nővére. A lány végül szerez pénzt, de a találkozó elmarad.

3 A hullaházban: [Mili] Buda, 1900. november 18.
A találkozó nem direkt volt elmaradva, hanem az, aki tudta az információt, megölték. Elmentek a hullaházban megtudni többet az egyénről. Utána pedig Trombitás házába is betekintenek, ahol előkerül Emma fényképe.

4 Letartóztatva: [Mili] Pest, 1900. november 20.
Mili felkeresi a fényképen található címet, ahol Bissingen titkárával összefutott. Incidens miatt Milit letartóztatják.

5 Loki és a lótolvajok: [Emma] Tabán, 1900. november 22.
Mück Mári keresi Cilit, de nem tudja, hova vitte el a báró. Segítséget kérve lopásra kényszerül, hogy a konflisos, aki elvitte Cilit, árulja el úti célját. Eközben Cili a Pilisy házban rejtőzik, és új nevet kap, mint Karlinka. Mári balhét csap, míg végül felveszi Pilisy Róza Karlinka mellé társalkodónőnek a leányt.

6 A toloncban: [Mili] Pest, 1900. november 22-23.
Mili egész estére a toloncba került, ahonnan úgy tűnik, Ambrózy báró nem hajlandó kimenekíteni. Közben a cellába Fecska is bekerül, aki szárnyai alá veszi Milit. Ambrózy báró végül csak kiváltja mindkét lányt, de hallgatást kér mindkét lánytól és nem hajlandó semmit mondani Cili kisasszonyról.

7 A múlt kísértetei: [Mili] Buda, 1900. november 25.
Richárd zárkózottsága a villa lakóinak is feltűnik és mindent megtesznek, hogy ne legyen Milinek bántódása, ha ismét kifordulna önmagából a megsebzett báró. Viszont a lánynak senki nem hajlandó semmit mondani a hat évvel ezelőtt történtekről. Mili erre betör a titkos szobába, ahol pár tárgyat talál, utalva a múltra.

8 Eső, vér és két pofon: [Mili] Pest, 1900. november 28.
Mili ismét a barátaival próbálja megfejteni a kérdéseire a válaszokat, mikor kapják a hírt, hogy a Hül házban levő Blau Annát megölték. A helyszínen nyomozva összefutott Detrich-vel, aki nem díjazta, hogy az újságíró és Mili forró nyomon van.

9 Pest legcsodásabb férfija: [Emma] Pest, 1900. december 3.
A Pilisy házban élve Karlinka és Mári megismeri Róza társaságát. Megtudják, hogy Blau Anna meghalt, Karlinka erre megkérte Ambrózy bárót, üldözze a gyilkost.

10 Külön utakon: [Mili] Buda, 1900. december 4.
Renée meghívta a Pilisy-házba Milit.

11 Kitaszítva: [Mili] Pest, 1900. december 8.
Mili a Pilisy-házban kvaterkázott, próbál rájönni, hogy Pilisy Rózának mi köze van Ambrózy báróhoz. Viszont a nőt titokban követve nem másba botlott bele, mint Richárdba, aki azonnal hazavitte. A villába érve pedig Agáta mama és a személyzet előtt is kijelentette, hogy Milinek távoznia kell Marosvásárhelyre.

12 Nincs több apelláta: [Mili] Pest, 1900. december 10.
Természetesen, nem ment egyből szülővárosába Mili, kijátszva a figyelmet még egyszer besurrant a Pilisy-házba, de nem tudott meg többet Cili kisasszonyról, ellenben elérte, hogy Richárd maga vigye el a vonathoz és Marosvásárhelyre.

13 Szökésben: [Emma] Pest, 1900. december 17.
Karlinka és Mári türelmetlenül várják a híreket, és Ambrózy bárót, aki szemmel tartja őket. Richárd neheztel Milire, ezt hangoztatja is Emmának. A két lány úgy dönt, elmegy a városból. Marosvásárhelyen viszont, amint Emma hazatért volna, Ambrózy báró megállította a lányt.

14 Szédítő fordulat: [Mili] Marosvásárhely, 1900. december 18.
Mili édesapjának segédkezik, mikor váratlanul Richárd feltűnik. Ambrózy báró még pár információt kicsikar Hangay Árpádból Mili jelenlétében, és Milinek újabb feladatot ad ki az ünnepekre.

15 A papírra tett pofon: [Emma] Pest, 1900. december 22.
Ambrózy báró igyekszik a Hangay ügyet felgöngyölíteni, és segítséget kér a Pestre visszatért Emmától.

16 Revolvergolyó, mérgezett szivar és útszéli felkoncolás: [Mili] Marosvásárhely, 1900. december 25.
Mili látogatást tesz Bissingen gróf rokonánál, hogy a grófot kizárhassák a tettesek közül. Visszatérve Budára újabb meglepetések várják, megtudva, hogy a nemrégiben épült kocsiszínt felégették.

17 Váratlan találkozás: [Emma] Pest, 1900. december 31.
Emma és Mári szilveszteri szórakozáson vesz részt, aminek Richárd cseppet sem örül. Mikor pedig négyszemközt beszél Emmával, váratlanul meglátja őket egy olyan személy, aki felismeri az egykori Kardos Cecíliát.

18 Közelg a Kaszás: [Mili] Buda, 1901. január 1.
Milit megint mellőzi bárója, így barátaitól vár javaslatot. Mivel tudták, hogy Cili kisasszony az, akit meg kellene találni, így ezen a nyomon elindulva felkeresik Fecskát, akivel a Hül házban együtt élt Cili. Fecska viszont nem hajlandó semmit elárulni Cili igazi kilétéről.

19 Az éjsötét konflis: [Emma] Pest, 1901. január 8.
Karlinka egykori Pozsonyi udvarlója nem hagyja sem a lányt, sem a Pilisy-házban tartózkodókat, Ambrózy amint távozik, a közelben vár rá Erdős Renée, hogy beszéljen vele, miközben Karlinka udvarlója is megelégelve a várakozást, kihívja párbajra Richárdot. Ha ez nem elég a bárónak, váratlanul egy konflis kerül elé, hogy a mellette faggatózó Renée-vel együtt a konflisba zárják őket.

20 Dermesztő hírek: [Mili] Buda–Pest, 1901. január 10.
Tarján Vilmos kezében a friss hírlappal rohan az Ambrózy-villába, hogy értesítse a házban tartózkodókat Richárd helyzetéről. Miután Meglátogatták Richrádot, akinek úgy tűnik, kutya baja, egyből elmentek Renée-hez. Ezután szerez Mili tudomást Richárd párbajáról.
Spoiler: Rudnay figyelmezteti Milit.

21 A párbaj: [Emma] Pest, 1901. január 12.
Emma elolvassa Mili üzenetét, és mindenki aggódik Richárdért.

22 Lövöldözés a Lendvay utcában: [Mili] Pest, 1901. január 17.
Ambrózy báró felkarolja Milit és próbálnak Bissingen gróffal szót váltani.

23 Csata a Pilisy-házban: [Emma] Pest, 1901. január 18.
Richárd előre látja a bajt, így elébe menve készülnek fel a támadásra, ami be is következett.

24 A múlt árnyai: [Mili] Buda, 1901. január 21.
Mivel balul sült el a Bissingennel való találkozásuk, más módon próbálnak a közelébe férkőzni. Bejutnak a vigadó zártkörű rendezvényére, ahol végre sikerül tisztázni a múltbéli eseményeket.
Spoiler: Mili rájön, ki Cili kisasszony

25 Az obicupfer: [Emma] Pest–Buda, 1901. január 24.
Emmának és Márinak új helyre kellett menekülniük.

26 Az Angol Királynő: [Mili] Buda, 1901. január 24.
Mili rájőve az igazságra és arra, hogy rég megtalálta Ambrózy báró a nővérét, amikor újra négyszemközt találkozik a báróval, újraveszik a teljes ügyet. Úgy tűnik, Emma újra elveszett, miközben az esküvőjét szervezik a háta mögött. A szállodába menve igyekeznek kideríteni valamit a titokzatos menyasszonyról, mivel biztosak benne, hogy a név mögött nem az igazi Emma van.

27 A hercegkisasszony: [Emma] Buda, 1901. január 25.
Emma és Mári Herrdoktornál húzzák meg magukat, de ott sem lehettek biztonságban. Mikor rájuk találnak, ismét megtámadják őket, de szerencsésen megússzák. Felbukkan a helyszínen Richárd, visszatérve a Hül-házba újabb tervet sző Emmával és Márival, de közben elárulja, Emma igazi apjának nevét.

28 Hajszálon múlt: [Mili] Pest, 1901. január 25.
Mili bejut az álcázott Emma lakosztályába, megállapítva, hogy igaza volt. Távozáskor viszont elkapták. Mire a többiek a helyszínre értek, nem tudták, hol van Mili, Richárd pedig bizonyítékot talál arra, hogy elkésett.

29 Az esküvő: [Emma] Pest, 1901. január 26.
Az akció megkezdődik, a koszorúslányok bemennek az ál Emmához, miközben nem tudta senki, hogy a valódi Emma áll oltár elé.

30 A víz alatt: [Mili–Emma] Pest, 1901. január 26.
Mili elfogva, Richárd fogja a fejét, hogy meghiúsították a Hül lányok a tervet, de tudják, hogy végül Bissingen titkárát kell kézre keríteniük.

31 A leszámolás: [Mili–Emma] Pest, 1901. január 26.
Emmáék a víztoronynál kötnek ki, a Hangay lányok végre találkoznak egymással. Ambrózy báró a helyszínre érve végül az utolsó kirakódarabokat is tisztázza az esetből, és a gyanúsítottakat letartóztatják.
Spoiler: Az összes gyanúsított meghal.

32 Végjáték: [Mili–Emma] Pest–Buda, 1901. január 27.
A csapat úgy tűnik, megnyugodhat az ügy lezárásával. Végül Emmán a döntés, hogy mit szeretne a jövőben tenni.

33 A végső kérdés: [Mili–Emma] Pest–Marosvásárhely, 1901. február 2.
A Hangay lányok hazafele tartanak, hogy megszerezzék Emma származásának utolsó bizonyítékát. Miután ezt is megtalálták, a lányok úgy vélték, semmi dolga nincs már Ambrózy bárónak Marosvásárhelyen, mégsem távozott.
Spoiler: Még aznap a vacsorán Hangay Árpádtól megkérte az egyik lánya kezét… de a történetnek itt koránt sincs vége.