2022. július 10.

Animesorozat maraton–első negyedév 2022.

Üdv Sültkörték, itt Schildkröte, és három teljesen különböző animesorozatot mutatok be.

Dagashi Kashi

Összefoglaló:

A tizenéves Shikada Kokonotsu csak nyugodtan és gondtalanul szeretné eltölteni a nyári szünidőt, az édesapja azonban napirenden azzal terheli, hogy a srácnak át kell vennie a családi vállalkozás vezetését mint annak kilencedik elnöke. A családi vállalkozás azonban csak egy magányos édességboltot takar, egy álmos vidéki kisvárosban, ahol az égvilágon semmi nem történik. Nem csoda hát, hogy az épp lázadó korszakát élő Kokonotsu minden alkalommal ellenszegül apja akaratának, és inkább a mangakák sikeres és nagyvilági életvitelét tudja elképzelni magának.

Az egyik ilyen, apa és fia közti veszekedés során érkezik meg a boltba Shidare Hotaru, egy bájos, ám ugyanakkor meglehetősen különc gondolkodással és viselkedéssel bíró leányzó, akinek a családja egy ismert édességgyártó cég tulajdonosa. Kokonotsu apja valami oknál fogva egy igazi híresség az édességek világában, ezért a lánynak feltett szándéka, hogy a férfi csatlakozzon a családja vállalkozásához. Az apa azonban csak akkor egyezik ebbe bele, ha Hotarunak sikerül meggyőznie Kokonotsut arról, hogy átvegye a bolt vezetését.

***

Kifejezetten kikapcsolódó, rövid animesorozat, aminek az esetében semmit nem kell komolyan venni. Teljes mértékben szórakoztató minden jelenete, egy részen belül több kicsi snitt elevenedik meg. Kevés szereplővel rendelkezik, mindegyik szerethető karakter, aminek esetében törekednek arra, hogy a néző jót derülhessen a kamaszos szórakozásukon. Központi eleme nem más, mint a japán édességek, amikről ráadásul rengeteg információt osztanak meg a történet közben. A történet egy teljes nyarat ölel fel, egészen pezsdítő sorozatnak mondhatjuk, ami kikapcsolódást nyújthat még a meleg napokon is. Ez a sorozat sem hivalkodik, és a férfi nézők számára sem lesz untató jellegű, mivel a női karakterek ábrázolását megszokottan az ízlésükhöz igazították.

 

Maoyuu Maou Yuusha

Összefoglaló:

15 éve dúl már a háború az emberek és a démonok közt. Az emberek két kereszteshadjáratot is indítottak azért, hogy biztosan övéké lehessen a győzelem és elfoglalják a Démonvilágot. Viszont legutóbbi húzásuk – ami egyben történetünk kezdete – nem volt más, mint négy legendás hőst küldtek a harcba. A Hős otthagyta korábbi bajtársait és egymaga vágott neki, hogy legyőzze a Démonkirályt. Azonban a trónteremben nem egészen az fogadta, amit várt. Azon túl, hogy a Démonkirály nő (ráadásul csinos is), nem kíván vele harcolni és sokkal inkább meggyőzi őt arról, hogy ez a háború miben kedvezett a két félnek, miért nem lehet csak úgy megállítani és milyen következményei lehetnek… A Hős így elhatározza és megfogadja, hogy segíti a Démonkirályt a céljai elérésében, egy olyan világért, ahol démon és ember egymás mellett élhet…

***

Nem egészen arra számíthat az ember, amit a leírásban kaptunk, és ha eltekintek a férfi nézők örömére megjelenő női karakterábrázolások felett, egy teljesen tanulságos történetet láthatunk. Maga a sorozat idősíkja a feudális középkorra tehető, ahol a démonkirály próbálja megismertetni az emberekkel a hatékony technológiákat, a gazdaság fellendítése céljából. Főszereplőnk, a Hős néha egészen háttérbe szorul a sorozatban, helyette a démonkirály törekvéseire koncentrálhatunk. Kicsit elnyújtottnak éreztem a teljes sorozatot, mégis ez által minden belekerült a történetbe és pozitív lecsengésű lezárást kaphattunk.

 

Princess Principal

Összefoglaló:

A 19. századi Londonban, a két részre szakadt Albion királyságban él öt lány. Ők öten kémek, akik beépültek a nagy hírű Queen Mayfair iskolába. Egyedi képességeiket kihasználva szivárognak be, tévesztenek meg másokat, kémkednek és vesznek részt autós üldözésekben.

"A XX. század hajnalán, Albion Királyságának új királyi légiereje, amelyet csak Légiflottaként ismertek, a globális hatalmi egyensúly drámai eltolódását hozta magával. A kavorit* feletti monopóliumával és a Légiflotta szolgálataival Albion Királysága a valaha volt legnagyobb világhatalommá vált a Római Birodalom óta. Habár a forradalom felosztotta a királyságot Keletre és Nyugatra, így a londoni fal választotta el az Albioni Királyságot az Albioni Nemzetközösségtől. Tíz évvel később London lett a tűzvonala a nemzetek kémei által vívott titkos háborújának."

***

Ismételten egy történelmi eseményekhez köthető sorozatot fejeztem be, ami a huszadik századi Anglia fiktív történetét eleveníti fel. Mivel detektívsorozatnak szánták, így az akciódús jelenetek teljesen átfedik az egész történetet, és kedvelhető karakterekkel megfűszerezve élvezhetjük a bonyolult nyomozási szálak megoldását. Több idősíkon játszódik, sok ugrás található a történetben, ezért mindenképp ajánlott egyben megnézni a sorozatot, hogy össze tudjuk rakni a háttérbeli történéseket. Kifejezetten komplex történetet kapott, és csak az utolsó rész fedi fel igazán, kinek mi az igazi szerepe. Kicsit elgondolkodtató, így nem éppen a kikapcsolódó sorozatokhoz tartozik, viszont a cselekmények sokasága leköti a nézőt.