2021. július 18.

Ambrózy báró esetei mellékszereplők 5.

Nem fogok kertelni, itt is van az utolsó része az Ambrózy báró esetei könyvsorozat mellékszereplőinek bemutatása, amiben a negyedik, ötödik és a hatodik kötet szereplői elevenednek meg pár mondatban.


Ha lemaradtál volna az előző bejegyzésekről, az alábbi linken felkereshető:

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/06/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-1.html

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/06/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-2.html

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/07/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-3.html

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/07/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-4.html

 

Nász és téboly:

Gróf Sédeni Ambrózy-Migazzi István Gobert

Talán jobban ismerik főként azok, akik hallottak, vagy akár jártak a Jeli arborétumban. A Rudnay-gyilkosságokban Milinek mutatkozott be, a Nász és tébolyban pedig először a fiatal Richárdot vitte haza az első fejezetben, később az esküvőn jelent meg. A jelenléte nem befolyásolta a cselekményt, csak mellékszereplőként néha felbukkant, mint családtag, aki próbálja Mili előtt Richárd igazi énjét előhozni.

Boskó János

Eredetileg egy kávéházban szolgált pincérként, de a jó ajánló levelekkel, diszkréciójával és segítőkészségével Ambrózy báró inasaként szolgált a családban. Izgalmában dadog, de higgadt helyzetekben mindig segíti a család tagjait és nem vonja kétségbe a kéréseiket. Márika őt is erősen piszkálta szavaival, amit a férfi kicsit sem vett magára, így a türelem elnyerte a gyümölcsét és későbbiekben is hűen kitartott a feladatkörében.

Gróf Erdődy István

Agáta mama édesapjához küldi a fiatal Richárdot, miután látja, hogy Tanán nem találja a helyét. Sokban befolyásolja a fiút, elküldi Párizsba egy fontos feladattal, támogatja és megmutatja neki, hogy nem csak tivornyázással lehet élni az életet.

Henri de Toulouse-Lautrec

Ambrózy báró Párizsba utazásakor fut össze a festővel, akivel fiktíven pár szót is váltanak a történetben. Az alkotó egyik munkáját magával is viszi a fiatal báró, ami később úgy tűnik, minden baj forrásává alakul.

Pásztory Rózsa Anna

A történet végén bukkan fel, aki a Pásztory család kétes ügyeiben is részt vett. Tényleges ténykedéseiről a 22. Volna itt még egy kérdés című fejezetben olvashatunk.

Piszk Albert

A Piszk bandája eset fő személye, akivel egy kocsmában ismerkedik össze Ambrózy báró. A fiatal bárót próbálják rászedni, az összes pénzét elinni, végül Richárd bekerülve a csapatba megismeri a banda ténykedéseit. Egy szerencsétlen eset végül észhez téríti és a hátuk mögött igyekszik őket leleplezni a rendőség kezére.

Salgó Jakab

Elmeorvos, ő fejtette meg Wâr nevének titkát. Más, egyéb fontos szerepe nem jutott, és váratlanul toppant be az Ambrózy-villába Milinek nagy segítséget adva.

Somssich Iván

A Piszk bandája tőle akart pénzt kicsalni Richárd segítségével. A nemessel beszélgetve ismerhetjük meg a vagyonos emberek gondjait. Találkozásuk csak kis jelenetű, az eseményeket nem befolyásolta.

Teufel Jakab

Az egyik vallatott, akihez Ambrózy báró és Mili elment a Dunához. Csak a nyomozást gördítette előrébb az eseményekben, mivel az egyik gyilkosságról tudott információkat.

Trittner Anna

Richárd egykori történetszálán ismerhetjük meg a lányt, aki váratlanul megjelenik a Pilisy-házban, mint vendég. Miután Róza bemutatja egymásnak a két fiatalt, közelebbi ismeretséget szereznek, de Richárd nem él gyanúval, így akaratlanul is, mellőzve a nyomozási érzékeit belesétál egy csapdába, mert az érzelmeit követi.

 

Szer'usz világ:

Horákné (özv. Horák Teréz)

Szakácsnő, aki a Nász és téboly bonyodalmai után került az Ambrózy házaspárhoz először a Fischer-Sonnenberg palota lakásába. Márikával és később Terka nénivel is „összetűzésekbe” kerül, de bizonyítja rátermettségét és a család szolgálatában marad.

Kódiskirály (Herbst László, 'Laca')

A Tabán „keresztapja”, akitől segítséget kér Márika, Isti és Herrdoktor a nyomozás során. A teljesen fiktív karakter minden cselszövésben benne van és érdekes ajánlattal él Ambrózy báróval szemben, aki viszont szívességet tud neki vállalni.

Maderlik Szvetozár

Schnepel Bódog hajóskapitány szolgálója, akinek az urához tör be Isti és Herrdoktor, hogy megszerezzék a széfben lapuló bársonyzacskót, és annak tartalmát.

Fáy Malvin

Alias, Pesztonka, aki fogva tartja Márikát, ezzel a lány szép lassan leleplezi a kilétét, emlékezve rá, hogy előzőleg cseléd volt az Ambrózy-házaspárnál, hogy információkat szerezzen.

Glöckner József

Lakótelepi gondnok, akinél lakott a gyilkossággal vádolt Varangy és annak bandája, akik próbálták Márikát az útból félreállítani. Az ő nevéhez köthetők a „dudorog” és a „cucmák” kifejezések.

Káposztás Berta

Fáy Malvin segítője, akivel a Hét tetűben fut össze Márika, remélve, hogy segít neki a némber.

Suha János (Varangy)

Suha Isti testvére, akiről a villa mindenese semmit nem tudott, de ebben a részben nem ő lesz az első, aki rábukkan a fiatal férfira. Tipikusan negatív karakter, szinte görbe tükröt mutatva arról, hogy Istiből milyen ember lett volna, ha nem menekíti ki a bajból és a nyomorból Ambrózy báró.

Tóti Erzsébet 'Böske'

A másik bűneset, a Dökker-ügy vádlottja, akit börtönbe zártak Mili mellé tévesen. Mili segítségével menekült meg a halálbüntetéstől. Mivel sikerül az ártatlanságát bizonyítani, továbbra is ténykedhet cselédként, így hamarosan a frissen alakult Ambrózy házaspár személyzetébe kerül.

 

A Barnum-rejtély:

Giuseppe Baroccaldi

Akrobata, aki a Barokaldi cirkuszban dolgozik, és akinek a kollégáját megölték. Közvetetten nincs benne az esetben, csak a nyomozást gördíti tovább a szerepével. Madame Orlócy egykori ismerőse és a Lizsén talál rá Mili és Emma.

Harry Forster

Pinkerton-detektív, aki a Barnum-cirkuszban szolgált rendfenntartóként. A gyilkosság, az emberölési kísérlet is felkelti az érdeklődését és először gyanúsan áll a pesti női nyomozógárda ténykedései előtt, végül megszavazza a Hangay lányoknak a bizalmat és segít nekik. Nem csak a tettest sikerül végül lelepleznie, hanem Emma zaklatóját is próbálja félreállítani, ami a lánynak is imponált.