2021. július 11.

Ambrózy báró esetei mellékszereplők 4.

Ahogyan ígértem, mihamarabb folytassuk a mellékszereplők ismertetését a sorozat legterjedelmesebb kötetével, az Ármány és kézfogóval, illetve a hozzá tartozó, de önálló történettel, a Bitó és borostyánnal.

Ha lemaradtál volna az előző bejegyzésekről, az alábbi linken felkereshető:

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/06/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-1.html

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/06/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-2.html

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/07/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-3.html

Ármány és kézfogó:

Pilisy Róza:

A Magyar utcai házába költözteti Ambrózy báró Emmát, akit követ a makacs Márika is, így a két lányt ő bújtatja. Emmát az unokahúgaként tartotta a házban az ismerősei előtt, de félő volt, hogy a szilveszteri vacsorán lebukhatnak. Emma általa élhetett egy kis társasági életet és ő volt a legelső lány, aki Róza álarca mögé láthatott, tudva, hogy nem akármilyen asszony, a pesti dámák rossznyelvű hírneve mellett. Fontos szereplővé válik, mivel sok szereplőt köt össze, Emma és Márika nem találkozott Milivel, míg Róza összefutott, mit sem sejtve a rokoni szálakról. Ambrózy bárót is régóta ismeri, és tudja Richárd titkát, amit csak a Nász és téboly című kötet legvégén leplez le, mivel közvetetten ő felelt azért, hogy találkozott Richárd a Rózsalánnyal. Azért nem került bele a főbb mellékszereplők gárdájába, mert csak ebben a két kötetben volt határozott szerepe és leginkább Ambrózy báróhoz, később Emmához kapcsolódik a jelenetekben.

Herrdoktor:

Először a harmadik részben bukkan fel, és segíti a Tabánban menekülő Emmát és Márikát. Márika kisebb korától fogva ismeri, sok mindenben részt vett az életében, és a történet folytatásában ki is derül, mi lapul a férfi türelme mögött Márikával szemben. Az Ármány és kézfogóban csak egy tabáni segítségnek bizonyul, egészen a Szer’usz világ kötetéig, ahol Mári szemszögéből tudhatjuk meg, hogy a férfi Istivel közösen segít felgöngyölíteni egy ügyet a lány és Ambrózy báró kérésére. Miután lelepleződik igazi kiléte az ötödik részben, a Barnum-rejtély című kötetben már az Ambrózy család személyzetének oszlopos tagjaként olvashatunk róla. Igazi tabáni szülöttként minden simlis dologban benne van a keze, és ami a többieknek fejtörést okoz, egyszerű jellemével gond nélkül vág bele merész dolgokba. Függetlenül a múltjától egy egyenes, tiszta jellem a tabáni életmódhoz viszonyítva. Nincs közvetlenül befolyással a cselekményre, a trilógiában is csak a végén jelenik meg, és csak Márikát segíti a tervei véghezvitelében, például, hogy a Magyar utcába bekerüljön Emmához. Igazán a Szer’usz világban került erős mellékszerepbe, ezen felül csak Márika segítőjeként tarthatjuk számon.

Krúdy Gyula:

A Pilisy-házban ismerhetjük meg kicsit személyesebben Krúdyt, aki ekkoriban nagyon rajongott Pest Rózsájáért és gyakran látogatta meg a nőt. Mikor Emma és Márika a házba kerül, akaratlanul is felbukkan Pest legcsodásabb férfija, aki később kellően szórakoztatja beszédjével és írásaival a két kalitkába zárt lányt. A nyomozásra nincsen hatással, nincs kiemelt szerepe.

Schnallner Antalné:

A Hül-ház egyik szomszédasszonya, aki kisegíti a lányokat, miután egyedül maradtak, és Kloibert elüldözi. Csak a kötet elején szerepel, a történetre nincsen hatással.

Hans-Rudolf Motta la Misox, Fridrich Motta:

Apa és fia, akik egyenesen Oráviából utaztak a fővárosban, fiktíven a Misox vállalat vezetői és ők keresték Emmát. A többi érdekes részlet, ami hozzájuk köthető az Ármány és kézfogó 31-32. fejezetében olvasható.

Ajtai Kovách Sándor:

A Királyi magyar tud. egyetemi törvényszéki orvostani intézet igazgatója, ő fogadja a boncintézetben Ambrózy bárót és Milit az egyik gyilkosság esetében.

Detre Juló:

A Pilisy-házban szolgáló cselédlány, szabadszájúsága miatt emlékezhetünk rá. Az egyik kuncsaftját tudatlanul engedte be a Pilisy-házba, aminek következménye lett a házban játszódó éjszakai csata.

Kloiber Karcsi:

Mück Márika egyik tabáni „ellensége”, aki próbál keresztbe tenni a nyomozásnak, hogy megfigyeli a Hül-házban elő lányokat. Végül a karma őt sem kímélte, Emma váratlan húzása vetett véget az életének.

Kováts Joszó, Kováts Pitykó:

Csurár Fecska apósa és férje, akik zenéléssel keresik a kenyerüket, és a család próbál segíteni Ambrózy bárónak, hogy bejussanak az Osztrák-Magyar Bank zártkörű mulatságára, mint zenészek. Emellett Pitykó a kötet elején is szerepelt, mikor a Tabánban megtörtént a lánykérés és elvitték a háztól Fecskát.

Merkelné:

A Pilisy-házban szolgáló cseléd, az eseményekbe nincsen befolyása, pár vicces párbeszédig kapott szerepet Márika mellett.

Palkovics Ede:

Az Angol Királynő szállodavezetője, aki Mottáékat szállásolta el. Számára a főbb szempont, hogy béke és nyugalom legyen a szállodában, és ismerve Ambrózy bárót, amint a férfi megjelent, tudta, hogy támogatnia kell a bárót az ügyben, ha nem akarja csorbítani a szálloda hírét. Ő veszi fel Milit is a szállodába cselédnek, mit sem tudva a lány igazi céljairól.

 

Bitó és borostyán:

Bali Mihály:

Állami végrehajtó, alias, hóhér, aki éppen egy kivégzésre utazott a vonaton. Mivel ismeri Ambrózy bárót, maga Richárd kéri fel kísérőnek a szertelen leányzó mellé, így Mili állandó utazótársává válik.

Berta Mimi:

Operaházi énekesnő, aki szintén a lakókocsik egyikében utazott.

Domonkos Jenci:

Lázár Jenő iparművészeti alkotó üzlettársaként a pesti börzéről szállíttatta Meggyesfalvára vissza az el nem kelt bútorokat. Az első probléma nála alakult ki, mikor is a befolyó összeget tartalmazó briftasnit ellopták tőle, miközben leütötték.

Lindmayer Ödön, Lindmayer Zénó:

Az első osztályra vettek jegyet és a lakókocsiban foglaltak helyet, egyenesen Bécsből érkezve a nagybácsi, unokaöcs viszonyban élő személyek, akik képkereskedéssel foglalkoztak a történet szerint.

Pichler Ida:

Dohánytőzsdés, az egyik utas volt Mili hálókocsijának szomszédságában, társalkodónőjével, Pierhof Katalinnal. Akaratlanul is belekeveredtek az eseményekbe, cselekedeteik nem befolyásolták az eseményeket.