2021. június 6.

Ambrózy báró esetei mellékszereplők 1. (Akik a legtöbb kötetben szerepet kaptak)

Miután elmondhatom, hogy a költözködésem következő fázisába léptem, mivel végre itt van a kezem ügyében a kedvenc könyvsorozatom, az Ambrózy báró esetei, és felmerült egy újabb kérdés, aminek kapcsán nem készítettem bejegyzést, részletezzük is a jelenlegi témánk, avagy mit kell tudnunk az említett sorozat mellékszereplőiről.

Elöljáróban annyit, hogy a moly.hu adatlapokon, a teljes sorozathoz több mint 110 nevet csatoltak a molyolók, így még ki sem nyitva a könyveket össze tudtam gyűjteni a legfontosabb és legnépszerűbb mellékszereplőket. Hogy kicsit gördülékenyebbek legyünk, két-három bejegyzésre szeretném felosztani a szereplőgárdát, illetve kötetenként csoportosítani.

Ebben a bejegyzésben a legtöbbet szerepeltetett karaktereket említem meg, pár szóban, milyen szerep jutott rájuk és hogyan kapcsolódnak a sorozathoz. Ebbe a listába nem kerülnek bele olyanok, akik csak egy-egy kötetben szerepeltek erősen mellékszereplőként, de olyanokat, akik később csatlakoztak, de az állandó delegációban benne maradtak, azok említésre kerülnek.

Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina:

Ha numero uno mellékszereplőt kellene mondanom a sorozathoz, meg fogtok lepődni, de nem Mück Márit mondanám, ezt majd a személyénél kifejtem. Rövidebb, közismert nevén, Agáta mama már a kezdetektől ott van erős támaszént nem csak Ambrózy báró, hanem később Hangay Emília mellett is, és a család főfejeként irányítja kicsiny családja életét, hanem bölcsességével, tanácsaival igyekszik a helyes úton terelni a fiatalabb generációt.

Az, hogy befolyásoló karakter lenne, azt az olvasónak kell eldöntenie, mivel úgy gondolom, hogy megosztó személy. Egyrészt nem szól bele a fia döntéseibe, ellenben néha egyenesen adja a lovat (és a kocsit – Ármány és kézfogó –) Mili alá, amivel akaratlanul is előre gördíti a cselekményt. Éles esze, fondorlatossága mind arra utal, hogy Ambrózy bárónak volt kitől örökölnie a képességeit, mégis mindvégig a háttérben meghúzódva követi figyelemmel az eseményeket, és csak végső esetben cselekszik.

Mili mellette ismeri meg igazán az Ambrózy villát, a családot, a Női kaszinót és konkrétan a nemesi nők életvitelét és mindennapjait, ráadásul egy később megjelenő, fontos mellékszereplővel (Erdős Renée) ismerteti össze. Mindig az erős női támaszt nyújtja, egyetlen helyzetben állt ki inkább a fia pártján, mivel egyike azon személyeknek, aki ismeri Ambrózy báró múltját, és a karja elvesztésének körülményeit.

Hangay Árpád:

Az egyik olyan mellékszereplő, aki fontos karakter a trilógia részt illetően, mivel a Hangay lányok apjaként sok mindent tud a lányok édesanyjáról. Egyedül azért nem lesz lényeges és cselekvőképes karakter, mivel Marosvásárhelyhez köthető és egészen az Ármány és kézfogóig nem is utazik fel a fővárosba. A távolság nagyban megnehezíti azt, hogy többet szerepeljen, de mégis egy elég emlékezetes és szórakoztató szereplőről beszélhetünk, akinek minden szava megéri az olvasást.

Árpád bátyánk egy inaktív karakternek mondhatjuk, belegyezik mindenbe, úgy cselekszik, ahogyan azt megkérik, de az erdélyi, kicsit székely habitus nem áll távol tőle, így amikor cselekvésre sarkallják, akkor leleményesen helyt áll. Leginkább a háttérből támogatja kisebbik lányát, mivel Emmáról nem tud semmit és mondhatni vakon megbízik Ambrózy báróban, akivel csak egyszer kerülnek összetűzésbe (Nász és téboly második fejezet). Leginkább az indulatokkal telített jeleneteket csitítja el, és felettébb szereti szórakoztatni a körülötte levő társaságot.

Tarján Vilmos:

Erősen mellékszereplő státuszt kapott az amúgy egykor élt újságíró, aki már a legelső nyomozási jelenteben a helyszínen sertepertélt. Az, hogy valójában tényleg ismerték-e egymást hamarabb Ambrózy báróval, nem lett sosem kifejtve, és mivel bűnügyi riporterről beszélhetünk mindent tudott már a báró múltbéli, 1894-as karelvesztő kalandjáról. Talán az a pontosabb kifejtés, hogy Vilmos ismerte a bárót, míg Richárd csak a legelső részben, 1900-ban, Schützer Róza megölésének helyszínén mutatkozott be neki.

Miután megismerkedik Milivel, akire szinte azonnal szemet vetett, sejthető volt, hogy próbál megbarátkozni a vidékről érkezett lánnyal. Mili nyitottsága is hozzá járult ehhez, és mikor Ambrózy báró külön utakon járt, szinte szövetségesként közösen nyomoztak például a Rudnay-gyilkosságokban. Az Ármány és kézfogó esetében kicsit több szerep is hárult az újságírónkra, mivel akaratlanul is holmi érzelmi háromszögbe került bele Mili és Richárd mellett, viszont ki lett kosarazva. (Bár erről írtam már egy bejegyzésben, hogy ott inkább szerelmi ötszög volt, és többen voltak benne.)

Az ő életét pontosan le kellett követni és az újságíró karrierjének felemelkedése is említésre került. A személyisége nem lett meghazudtolva, elfogadható a fiktív részei is a jellemének, cselekedetének.


Mück Mári:

A közkedvelt karakter azért nem került be a legelsők közé, hiába kapott majdnem önálló regényt (Szer’usz világ) konkrétan a második kötetnél jelent meg, miután Hangay Emma a Tabánba, és a Hül házba került. A három lány mellett ő volt a legelső, aki igyekezett összebarátkozni Emmával és lelki támaszt nyújtani a bajba esett fiatal nőnek. Leginkább a sváb tájszólásával, aktív, pörgős életvitelével és lepcses, kicsit szétszórt kislányos személyiségével ejtette rabul az olvasókat, akiket akaratlanul is folyamatosan nevetésre sarkalt.

A történet szempontjából mindig Emma mellett tudhatjuk, közben megismerkedik először Ambrózy báróval, utána összefut Milivel is, és mikor Emma ügye lezárul, az újabb eset akaratlanul is az Ambrózy családhoz szögezi. Először Mili ellen volt, csak Emmát pártolva, utána, Mili hű segítőjévé válik és bebizonyítja, hogy erősen cselekvőképes karakter. A szerző elmondása szerint is nem ő lett volna piedesztált szerepre hivatott, viszont Márika került fölénybe és emiatt maradt az Ármány és kézfogó után is központban.

Karrier szempontjából ő neki volt a legtöbb fejlődése a történet során, egyszerű árva, tabáni lányként cselédeskedett a Hül-háznál és leginkább lopásból kereste a kenyerét, de amint képbe került a szabadulás és Ambrózy báró, Emma társalkodónőjeként ténykedett, az eset lezárásával tovább maradt a Magyar utcai háznál, mígnem Mili kérte fel komornának. Személyiségét is nagyba befolyásolta, hogy magasabb körökbe került, a bohókás, bakfis lányos viselkedése ellenére a szorgalom és a tudáséhség által sok, számára új dolgot tanult meg, még akkor is, ha néha nem pontosan helyezte el a beszédében a hallott kifejezéseket.

Suha István (Isti):

Isti hű segédje Ambrózy bárónak, aki annak idején gyerekkorában megmentette nem csak egy tűzesettől, hanem magától a nyomortól is. Ennek ellenére szimpatizál a szintén megmentett Milivel, és mindig jóindulattal fordult a lány felé. A család emberszámba veszi, nem csak holmi szolgaként tekintenek rá, ami jó hatással van a személyiségére.

A történetben mindinkább csak mindenes segédként van jelen mindenki számára, ha kell futárkodik, távol tartja a háztól az ellenséget, és még Milit is megállítja, nehogy olyat tegyen, amivel Richárd haragját kiérdemelné a vakmerő leányzó. Nem mondható el róla, hogy kevésbé fontosabb karakter lenne a történetet illetően, mert valójában ő is sokat lendít a történeten és sok múlik az ő ténykedésein. Egyedül a Nász és téboly című kötetnél bukkan fel holmi rivalizálás a villába frissen érkezett Márikával, de amint rájönnek, hogy közös célt szolgálnak, gyorsan együttműködésre lelnek, nem csak tetteikben, lélekben is.

Egykori csibészként jól ismeri az alvilágot, és a rázósabb helyeket, személyeket, így a rizikósabb feladatokat gondolkodás nélkül bevállalja. Könnyen alkalmazkodik a helyzetekhez, ráadásul fiatalon szerzett tapasztalata is segíti abban, hogy életrevaló férfivá váljon. Nem bólogató János személyiség, akár úrnője, Agáta mama kérésének is ellent mond, ha valami hiba lehet a megoldandó feladatban. A család férfi tagjaira felnéz és hű segédjével, Bogi kutyával közösen segítik a villa mindennapjait.

Mihály Terka:

Az Ambrózy-villa szakácsnője Milihez hasonlóan nem amolyan könnyed karakter, határozottságban, kiállásban Agáta mamával vetekszik. Leginkább hozzá is kötődik és a grófnő pártját fogja, és nem fogadja el a fiatalok életvitelét, döntéseit, viszont beletörődő. Aggódó személyiség, viszont könnyen kezelhető, amint minden finomságát elfogyasztják, amit elkészít. Magába a történet eseményeibe nem avatkozik bele, ő csak ösztönözi és támogatja a többi fő- és mellékszereplőt.

Vén Bódis Gáspár:

A villa másik fő mindenese Gáspár bácsi, aki szintén a háttérben mozgatja a szálakat, de a fiatalok életébe nem szól bele. Ismeri Richárd előéletét, amit a Nász és tébolyban olvashatunk, és ő az egyedüli, aki néha apja helyett is apjaként képes tisztességesen megdorgálni a bárót. Agáta mama édesapja, Erdődy István gróf halála után került az Ambrózy családhoz, a gróf huszárjából urasági kocsisnak és gondnoknak. Sokat próbál segíteni az ifjú bárónak, attól fogva, hogy az Erdődy-villába fogadták, de igazán hűséggel az Erdődy család iránt van, ezzel is Agáta mamát segíti. Milit leginkább csak figyelmezteti a közelgő bajokra, mivel neki is célja, akárcsak a villa többi lakójának, hogy a frissen érkezett, aktív és életvidám leányzó ösztönözze Ambrózy bárót egy nyugodtabb, megfontoltabb életre.

Rudnay Béla:

Zsarnay mellett főkapitányként Rudnay az, aki a leglényegesebb karakter a krimi szál részéről. Nélküle nem jönne magától pár megoldásra váró ügy (A Rudnay-gyilkosságok tíz ügye) de a segítsége nélkül is sok esetben Ambrózy báró elakadt volna ügyintézés, vagy emberhiány miatt. Rudnay adja a rendőröket és ő lesz a végső döntéshozó, mondhatni ő viszi a hátán a bűnügyek intézését. A legelfoglaltabb karakter, mégis Ambrózy báró hívására egyből pattan és segít. Richárd az ő esetében elfogadja, ha Rudnay aratja le a babérokat és a kapitány neve alatt segédkezik.

Detrich Károly:

A detektív a legnagyobb riválisának tekinthető Ambrózy bárónak, de amint az olvasó is megismeri, tudhatja, hogy a kakasoskodás teljesen felesleges a két fél részéről. Richárd már az első kötetben sem tud jó szót illetni a férfira, és amint Mili is megismeri a detektívet, tudja, hogy erőfölényben vannak a báróval. Detrich megérezve ezt mindig próbálja hátráltatni a párost, mígnem elkezdi egyenesen inzultálni Milit, amire Richárd is egyből felfigyel, és nem hagyja szó nélkül (Bitó és borostyán vonatra szállás előtti jelenet). Teljes mértékben unszimpatikus karakter, de nélküle hiányoznának a parázsló viták és összetűzések és nem lenne viszonyítási alapunk, milyen tudásszinten áll Mili és Richárd.

Zsarnay Győző:

Ambrózy báró elsődleges példaképe fiatalkorából, a nyomozás titkait tőle tanulta el, aki viszonzásul ösztönözni kezdte a bűnüldözés felé Richárdot, mivel látta benne az érdeklődést és az elhivatottságot. A történet szempontjából mindig ott van a frontvonalban és gondolkodás nélkül segíti ifjú szaktársát, később szaktársnőjét, Milit is, hogy ítélet elé kerüljenek az arra hivatottak. Sokat nem tudunk meg róla, viszont a teljes sorozatot olvasva kapunk róla egy összetettebb képet, és nélküle jó pár akció meghiúsult volna.

Kaméleonka:

A legtitokzatosabb és egyben a legnyitottabb karakter is, akivel először Mili találkozott. Egészen a Nász és téboly című kötetig csak sejthetjük, ki lehet ő, hogyan került be a Lipótba és mi történt vele. Központi elem lesz a jelenléte, sok esetben a szálak hozzá kötődnek, jelenléte még sem kardinális, mivel nem konkrétan ő az, aki központi karakterként funkcionál. Magában csak a trilógiában lesz lényeges szerepe, és amint lezárul Richárd múltjának felfedezése, ki is kerül a mellékszereplő gárdából.

Erdős Renée:

Agáta mama mutatta be Milinek, és miután fogadták a villában, elválaszthatatlan barátnőkké váltak. Az akkor korban kicsit idősebb feltörekvő költőnő nagy támasza lett Milinek, akinek kellett egy nővérpótlás, amit maga Agáta mama látott, és amitől Ambrózy báró berzenkedett. Nem tudjuk megmondani, hogy Mili életében pozitív vagy negatív személy lenne, de a szívügyekben és a nőiességben kicsit sem prűd Renée őszinteséggel fordul a fiatal lány felé, mikor szükségét látja. Elsődleges segítője lesz Tarján Vilmos mellett, akivel szeretik piszkálni egymást, mint tollforgató kollégák, de tudjuk, hogy a való életben nem sok közük volt egymáshoz, így többet az ismeretségükbe nem nézhetünk bele. Se nem ösztönző, se nem lemondó karakter, többségében csak támogatja Milit, magába a trilógiába és a bűnügyekbe nincs hatása.

Csurár Fecska:

Nem utolsó sorban a negyedik Hül-ház lakóját is meg kell említeni, aki a második kötettől bukkan fel Emma életében, később a Miliében is. Fecska hátborzongató jóslata Milinek sok olvasóban felderenghet, és hiányzott volna a Hül-lányok kompániájából, ha nem követhettük volna a tabáni életútját. Életrevaló leányzó mindig hűen segített a Hangay lányoknak, és a női szövetségben erősen képvisel magát. Leginkább az Emma ügyben volt fontos mellékszereplő, utána már csak a tabáni jeleneteknél fordult elő a családjával. Főbb jelenetet az Ármány és kézfogóban kapott, mikor a jogászbálba indultak zenélni, ez esetben Ambrózy báró utasításait követte.