2021. június 26.

Ambrózy báró esetei mellékszereplők 2. (Leányrablás Budapesten)

Az előző részben a legtöbbet szereplő karakterekről számoltam be, most evezzünk a kötetek szerinti felosztáshoz, olyan szereplőket bemutatva, akik leginkább az adott regényben voltak jelentőségteljesek és cselekedeteikkel befolyásolták a történéseket. A második részben a Leányrablás Budapesten című kötetben megjelenő személyekről ejtek pár szót.

Ha lemaradtál volna az első bejegyzésről, az alábbi linken felkereshető:

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/06/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-1.html

Leányrablás Budapesten:

Kugler Tóni:

Hangay Emma hű segítőjévé válik menekülés közben és támogatásával Emma egyenesen a Donnert Cirkusz gárdájához kerül. Később barátság szövődik közöttük, sőt a fiú többet is szeretne a lánytól, ami végül nem valósul meg egy tragédia miatt.


Schützer Ottó:

A Hangay lányok nagybátyja kifejezetten negatívan ható karakterként van bemutatva már az első fejezettől fogva, és egyik főbb befolyásoló karaktere a történet kialakulásának fejleményeiben. Léha, felkapaszkodott úri életmódja mellett életének főbb központi eleme a pénz, és ezért bármire hajlandó. Tipikus ficsúr szereplő, akinek cseppnyi bűntudata, szabálytisztelete sincs. Közrejátszik Emma eltűnésében, az édesanyja megölésénél, és igyekszik Mili kutakodását megakadályozni.


Schützer Róza:

A Hangay lányok nagynénje, aki túlontúl sok szerepet nem kapott, de azok maradéktalanul emlékezetesek maradtak. Leginkább a halála okoz galibákat, Mili talál rá legelőször, ami a lány életét fenekestől felforgatja, mivel ha ekkor nem rohan ki a házból, sosem fut össze Ambrózy báróval. Az özvegyasszony smucig, alattomos és lenéző viselkedése miatt viszont senkit nem hat meg a halálát övező tragédia.


Madame Orlócy:

A Donnert cirkusz nagyasszonyaként fogadja magához a táborba került Emmát, és tőle kapta a Gerlice nevet. Jó barátságuk még a hatodik kötetben is tart, és a lányt sok cirkuszi trükkre tanítja ki, illetve a második részben kimenti Emmát a lehetetlennek tűnő helyzetből.


Bissingen-Nippenburg Maria Ernst Ferdinand:

A gróf a harmadik kötetig csak szóbeszédben kerül elő, de akik csak az első részt olvasták, azok téves következtetéseket vonhatnak le a személyét illetően arra vonatkozóan, hogy mennyi szerepe van Emma elrablásában. Az Ármány és kézfogó című kötetben láthatjuk teljes valójában és kellemes csalódás a segítsége és támogatása.


Matolcsy Kamill:

Kétes szereplő, Bissingen gróf titkára, aki az egész trilógiában szövi a titkos terveit a háttérben. Lényeges bizonyíték nincs a tetteire, így Ambrózy báró és Mili nyomozását megnehezíti. Legfontosabb tette, hogy minden fontos szereplőt meghátráltat abban, hogy Bissingen gróffal találkozhassanak és beszélhessenek. Halála egészen meglepő és jelentőségteljes jelenetté válik.


Árus Jenő:

A Magyar Királyi Posta és Távirda marosvásárhelyi hivatalnoka, aki fogadja Emma sürgönyét, és emiatt slamasztikába kerül, és nem kerül kézhez az üzenet a Hangay családhoz.


Bolyó Károly:

A Lipót tébolyda igazgatója, a történetben az ő segítségével kerül Mili a tébolydába, hogy a lányt kimenekítsék a szorult helyzetéből. Ő kezeli Kaméleonkát, de csak azt tudja, ki támogatja és pénzeli a kezeléseit az ismeretlen lánynak. Az első két részben kerül elő, komoly cselekedettel nem befolyásolja az eseményeket, az akkori orvosi tudás szerint kísérletezett a tébolydába került személyekkel.


Eckhárdt Ferencz:

Ápoló, feltételezhetően a tébolyda egyik dolgozója, a történetben pedig Bolyó doktornak segédkezett.


Wassermann Jónás:

Mili édesapja régi jó ismerőséhez (a lányok titkos nyelve által Bálna tatához) rohant több információt szerezni Emma kilétéről, illetve segítségével próbált elindulni egy nyomon, de az események közbe szóltak, mikor Mili hazatérve a szökéséből a nagynénijét halottan találta meg. Nem sok szerepe adódott, és később már csak a haláláról hallhatunk, ami Milit megrázta.


Bertalan Irén:

Tanárnő, Schützer Ottó szeretőjének lakótársnője, aki próbál több információt adni Ambrózy bárónak és Milinek.


Donáth Gyula:

Orvos, akihez Ambrózy báró elviszi a konflis által elgázolt Milit. Közvetetten nem befolyásolta a regény történetét. A történet idején a Szent Rókus Kórház röntgenlaboratóriumban praktizált, és ő volt az, aki Ambrózy bárót is kezelte a karjával, ezen felül orvosi titoktartás övezi a történetben elfoglalt szerepét, nem volt befolyással a jelenetekre.