2021. július 3.

Ambrózy báró esetei mellékszereplők 3. (A Rudnay-gyilkosságok, Beretva és tőr)

Folytassuk is a harmadik résszel, ahol a második, és a hozzá kapcsolódó mellékkötet szereplőit ismertetem pár szóban. Magában a Rudnay-gyilkosságokat nem részletezzük, azok a kötet végén, pár oldalon részletesen össze vannak foglalva.

Ha lemaradtál volna az előző bejegyzésekről, az alábbi linken felkereshető:

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/06/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-1.html

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2021/06/ambrozy-baro-esetei-mellekszereplok-2.html

A Rudnay-gyilkosságok:

Blau Anna:

A Hül-lányok negyedik tagja, akinek a szerző több szerepet szeretett volna, mint holmi kurtizán és a Hül család fejének szeretőjeként ismerjük meg, de végül a karaktere csendes, visszahúzódó, beletörődő és a végkimenetel mondhatni garantált volt a részéről. Másfél kötetet élt meg a sorozatban, ezért nem tudtam a főbb mellékszereplők mellé betenni, illetve nem volt nagy befolyása a történésekre, csak legfeljebb a megölése még egy gyújtózsinórt adott a nyomozásnak.

Leisz Béla:

Emma ismerte meg Pozsonyban a hídmérnököt és katonát, aki mondhatni elvakulva rajong a számára megismert Kardos Cecília, pozsonyi ápolónő iránt. Konok karakter, aki egészen odáig fajult, miután Emmának menekülnie kellett Pozsonyból, hogy a férfi utána indult a fővárosba és igyekezett megtalálni. Az Ármány és kézfogóban meg is találta a Magyar utcában, és mindenki tagadni kezdte a lányt előle, de miután egy szilveszteri bálon összefutott Emmával, miközben Ambrózy báró kifaggatta a helyzetéről, Leisz téves feltételezések miatt próbálta a lányt megmenteni. Emiatt inzultusba került Ambrózy báróval, vetélytársnak vélte és végül párbajra is kihívta a bárót. Végül Emma próbálta menteni a helyzetet, kitálalta az életét a férfinak, meggyőzve arról, hogy valójában kicsoda, miért van a Magyar utcai épületben és végül lelkileg megsebzetten a párbajt feladta. A nyomozást megnehezítette, és célponttá vált általa Emma, miközben semmit nem vett észre maga körül.

Hül Jenő:

A Tabánban levő Hül-ház fő feje, aki hóhemvagányként tengeti mindennapjait, és kordában a nála lakó négy lányt, akik a megszerzett pénzeket, értékeket neki számolják el. A történet szempontjából felbérelik a második részben arra, hogy betörjön az Ambrózy-villába, kifejezetten egy szereplős karakter, aki a villában való felbukkanásával segítette elő a nyomozást és általa talál rá Ambrózy báró Emmára.

Hül Józsefné:

A Hül-ház rettegett asszonya a lányokat egzecíroztatta, míg kegyetlen véget nem szánt neki a szerző, ami elmondása szerint nem volt kiérdemelt. A valóságban feltételezések szerint nem volt benne semmi bűnügyben és nem tartott fogva senkit, akaratlanul gonosz szereplővé avanzsálódott.

Trombitás Laczi (Totyó):

Totyó több szerepre hívatott, főként a Tabán rosszfiújaként próbál keresztbe tenni a Hül-házban ragadt lányoknak, de kevés ésszel megáldva a négy lány könnyen kicselezi a fiatal férfit. Több stikliben is benne volt a történetben, hol összetűz Ambrózy báróval, hol a lányokat szekírozza, betör jó pár helyre és folyton akadályoztatja a főszereplőket, főként Emmát és Márikát a cselekményekben.

Tartli:

Leginkább Ambrózy báróval tűz össze nem is egy alkalommal, a Totyóhoz hasonlóan Tabáni vagány.

Mucsh Gregor:

Rendőr, a Tabán lefizetett őre, miatta nem tud elmenekülni Emma és visszaviszi a Hül házhoz.

Rimély-Repich Ferencz (Kalimurti):

A „delejmester” mondhatni mindent tud, de könnyen átlát Mili és Richárd rajta, és a fő tettes hátát védi, miközben az olvasókat az állati magnetizmus misztikumaiba vezeti.

Garba Gyula:

Főigazgató, akihez a hatodik Rudnay-gyilkosság kapcsolódik, és aminél a feleségét rejtélyes módon halt meg.

Kasztner Antal:

Kivallatott, akihez Schuh Anna cseléd halála kapcsolódik, feltételezések szerint szerelmi gyilkosságból.

Sozo Adelina:

Művésznő, kihallgatott a halott szeretőjeként, aki Kasztner Antal öccse.

Deutsch Gizella, Werschitz Szidónia:

Zsidó varrónők, akik részletezik Berger Adél öngyilkossági teóriáit Milinek.

Pach Eugén, Rossbacher Ferdinánd:

Trieszti kereskedő, akit Ambrózy báró faggat ki, az ötödik Rudnay-gyilkosság esetével kapcsolatban, ahol Radivo Eduárdot lőtte le a fenn említett Pach Eugén, teljesen indokolatlanul.

Baranyai Erzsébet:

Gyanúsított, aki megőrült, miután a Marosvásárhelyről Kolozsvár felé tartó vonatról utastársának nyoma veszett. Amit tudhatunk a két nőről, hogy mindketten öngyilkosok akartak lenni.

Grünhut Adolf:

Spiritiszta doktor, Mili faggatja ki, egy jóslata van a Nász és tébolyra utalva.

Vörös János:

Ügyvéd, aki belekerült a slamasztikába és ő lenne a kulcsszemély az összes megoldatlan Rudnay-gyilkosságokhoz. Hogyan, azt a kötet 19. fejezetében, a Három dörrenésben olvasható.

Kriegerné:

Emma lakásának fenntartója, aki szemmel követi a lány pozsonyi mindennapjait.

Halaska Ferencné:

Kivallatott, akinek a férjét tartóztatták le Mihászi Gergelyné megölésének vádjával.

Klapper Ágoston:

A Tabánban eltévedt Emmát ő vezeti Hül Józsefnéhez.

 

Beretva és tőr:

Vámbéry Ármin:

Kelet-kutató, aki segítette a perzsa delegáció budapesti tartózkodását.

Muzaffer ed-din Qajar:

Perzsa sah, aki ellátogatott a fővárosba.

Emine Sultane Sadrazam:

Főbb jobbkeze a sahnak, és testőri szerepet látott el.

Hakimol Molk:

Minisztere a sahnak, bővebben a 11. fejezetben olvashatunk róla.

Serop kán:

A férfinak nyoma veszett, de végül előkerülve legfeljebb a szakállát vesztette el.