2020. november 22.

Böszörményi Gyula: A ​Barnum-rejtély (Ambrózy báró esetei 6.)

Immáron tizenegy hónap várakozás után végre kézbe vehetjük az Ambrózy báró esetei könyvsorozat legújabb kötetét. Nem véletlen adtam meg neki az öt csillagot, mivel az élményt, a hangulatot és minden mást hasonló szinten hozott magával, amit az előző részek is nyújtottak.

Fülszöveg:

1901. április 3-án hatalmas tömeg gyülekezik a Monarchia ékköveként emlegetett magyar székesfővárosban, Budapesten, a külső Kerepesi úton. A többezres csődületben inasoktól az arisztokratákig mindenféle rendű és rangú ember képviselteti magát. Reggel 6 óra 20 perckor aztán az izgalom a tetőfokára hág. A tömeg felmorajlik, a rendőrök sorfalat állva próbálják az izgága embereket hátrébb szorítani. A cinkotai vasútállomás különvágányára ekkor pöfög be az első hatalmas teherszerelvény, mely Budapestre hozza az amerikai „humbugkirály”, Barnum és Bailey kerekeken gördülő „városát”, a Greatest show on earth-öt, vagyis a Föld legnagyobb cirkuszi látványosságát.

A tömegben ott van egy fiatal hölgy is, a Marosvásárhelyről származó Hangay Mili, a hírneves magánzó detektív, Ambrózy báró hitvese. És ahol ennyi ember verődik össze, ott bűnözők is akadnak szép számmal. A bűntettre pedig, mely sokkal hajmeresztőbb, mint a cirkusz bármely csodája, nem is kell sokáig várni.

Szerencsére kéznél van a kor legkiválóbb „szoknyás detektívje”, Mili báróné, aki rögvest nyomozásba kezd.

Tessék betérni! Jó szórakozást, különleges izgalmakat!

***

Kétség kívül a színvonal kicsit sem csökkent a sorozatot tekintve és jót tesz neki, hogy a mellékszereplők is kapnak önálló kötetet. Míg az előző rész, a Szer’usz világ Márika regénye lett, addig A Barnum-rejtély Emma életére fókuszál.

Mivel még mindig egy krimi főzsánerrel rendelkező sorozatról beszélünk, nem csak holmi parádés cirkuszról és vircsaftról olvashatunk, hanem egy bonyolult és sokszereplős esetről, amihez nehezen férnek hozzá főszereplőink. Furfangos bűneset szemtanúi lehetünk, ami hasonlít a sorozat két mellékkötetére, mivel azokban volt olyan bűnügy, ami önálló történetként is megállja a helyét.

Nagyobb, átfogóbb betekintést nyerhetünk a szórakoztatás egykori fellegvárába, ahol minden trükkel és szemfényvesztéssel van elfedve, a Humbugkirály birodalmába. Ezekről, részletesebb információkat maga a szerző molyon, az Ambrózy báró esetei zónában oszt meg rendszeresen, ezzel is csökkentve a lábjegyzetek számát.

Ambrózy báró esetei zóna

A cím találó volt, és ismét egy különleges esemény lett megörökítve a nagy Monarchia idejéből, amikor is a Barnum és Bailey turnézott a fővárosunkban.

Felépítése nem nagyon tért el, de meg lett most erősen bontva a többi kötetben megszokott, szigorú felosztás, itt is jelen van a két történetszál, viszont Emma része kevesebb lett, de annál cselekménydúsabb és nagyobb prioritást élveztek szemben Mili fejezeteivel, ahol főként a nyomozásról olvashatunk.

Meghökkentő változások kaptak helyet ebben a részben, és végül nem csak Emma élete változik meg gyökerestől, hanem az Ambrózy házaspáré is, akiknek újabb feladattal kell szembe nézniük, főként a magánéletük terén.

Frappáns megoldások születtek, tetszett a végkimenetel, és ha a fanfiction írásokat kicsit meg is bolygatta a cselekmény, a folytatásra ezek után mindenképp kíváncsi leszek.