2020. november 1.

Alig három hét, és az ország Ambrózy lázban ég

Jó, ennél hatásvadászóbb címet ne is várjatok, üdv Sültkörték és Nemolvasók, Schildkröte megmondja, miért is hallgattam az elmúlt jó fél évben, mi várható, pontosabban mi történt a Szer’usz világ megjelenése óta. Szóval, jöjjön egy kis összegző, mi előzte meg a hamarosan megjelenő, A Barnum-rejtély című kötet megjelenését.

Úgy terveztem, hogy most már kivárom a november 17-ét, addig nem fogok már semmit írni a köz-és általam is kedvelt könyvsorozatról, az Ambrózy báró eseteiről, és mivel a blogturnésok a legfontosabb infókat minden bizonnyal megosztották, így inkább szeretném a másik oldalát megfogni, avagy a moly.hu zónájának berkein mik történtek, vagy mit tudhatunk meg az új kötetről. (akiket évek óta nem követek, főként, mikor képesek óriási bakikat leírni, és ezeknél kisebb hibákért is képesek engem visszaküldeni a páncélomba)

Nem fogok másolni szöveget, ha nem muszáj, linkeken keresztül az összes tartalmat csatolom a kapcsolódó megjegyzéshez.

Böszörményi esetében nagy volt a hallgatás, utoljára igazán az előző év karácsonyán jött szóba ismételten a békebeli krimisorozat, aminek esetében sejthettük, hogy a trilógia lezárásával, illetve a Szer’usz világ megjelenésével egy újabb, mondhatni melléksorozatba foghattunk.

December 21-én egy sejtelmes képpel lettünk megörvendeztetve, és a Barnum cirkusz képe több kérdést vetett fel, mint maga az a tény, hogy lesz folytatása a sorozatnak.

https://moly.hu/karcok/1372128

Karácsony előtt pedig hivatalosan is bejelentették, hogy elkészült az Ambrózy báró esetei VI.

https://moly.hu/karcok/1372835

Akinek pedig nem volt elég, vagy hitetlenkedni merészelt, azoknak karácsonyra ajándékul egy részletet kaphattunk a frissen elkészült regényből.

https://moly.hu/karcok/1373214


Konklúziók, avagy mire számítok, számítunk:

Régről ismert szereplők bukkannak elő az új regényben, és többen is reménykedünk, hogy ebben a részben több szerep jut az idősebb Hangay lánynak, Emmának. Illetve a következőleg felgöngyölítésre váró esetnek lesz szerepe a cirkuszhoz, de miként, azt majd úgy is a regényből tudhatjuk meg. Molyos tagok pozitívan álltak a folytatáshoz, és a lehetséges másodlagos jellemű romantikus szál sem maradhat el, és talán Emma is rálel a boldogságra. Ezen felül nem sok időt kapnak a pihenésre főszereplőink, mivel pár nap telik el csak a Szer’usz világ lezárása után. Bizakodtunk, leginkább a könyvfesztivál időpontjában, amikor is a legtöbb kötetet jelentetik meg.


A szombatonkénti karcok töretlenül érkeztek, Gyula bátyó továbbra is aktívan ténykedett, és az idei év viszontagságai ellenére is számolt be nem egy teendőről: Az Ambrózy-filmet próbálták megvalósításra ösztökélni, forgatókönyvek, musicalek írása mellett a Kucó-történetek sem maradtak el.

Közben a zónatagok sem unatkoztak ebben az évben, váratlanul megjelentek a fanartok, és az Ambrózy-meme tárháza, aminek esetében nem hittem, hogy valaki rá fog érezni az ízére. Fanfiction írások is jelentek meg, de az utóbbi hónapokban nem volt új novella, vagy történetrészlet készítve.

Ez utóbbiért jócskán felelek, de mivel ebben az évben csak az Ármány és kézfogót olvastam el teljesen újra, így sok ötlet, vagy apró jelenet sem mozgatta meg a szürkeállományom. Ez volt az a pont, mikor kicsit reménykedtem az új kötetben, hogy kapok új infókat, amik alapján tudhatom azt, hogyan alakul szereplőink élete, de mivel már a nyár is elmúlt, és közben nem csak a munka terén, hanem a magánélet is megváltozott, szépen lassan elmúlt a vágyakozásom. Beleestem a tipikus kiábrándulás jelenségébe, mikor annyira vár valamit az ember, de nem kapja meg, hogy végül kezd lemondani róla. Viszont ez az időszak nem fog sokáig tartani, hiszen hamarosan olvashatjuk az új részt, és mivel már hónapokkal előtte összeírtam minden teendőt, így már csak az olvasásra kell felkészülnöm.


Na, de nem csak nekem volt efféle „töredelmes” vallomásom, mivel alig egy hónapja Gyula bátyó is a hetek hallgatása után egy videót osztott meg velünk.

https://www.facebook.com/watch/?v=2807892109455209

A megszokott kiadói teendők meg is kezdődtek ekkor, borítóláz mérő, fülszöveg leleplezés, és valószínű, a jövő héten már rendelhetjük is elő a köteteket. Ezen felül, míg várakozunk, a szombati karcok kicsit átalakultak, és a Kucóhoz kapcsolódó történeteket felváltotta a Barnum cirkusz hangulata és titkai, amiket sikerült kideríteni az egykori parádéról. Mivel sokan támadták a lábjegyzeteket, így csökkentve azok számát molyon kaphatunk bővebb információt a kötet kiegészítésére, a történelmi hátterekről, ezzel is kicsit ráhangolódva a regényre.

A felvezető:

https://moly.hu/karcok/1511826

ITT VAN, MEGJÖTT BARNUM-BAILEY! Hogyan élte meg mindezt a magyar székesfőváros?

https://moly.hu/karcok/1514959

P.T. Barnum üzleti érzéke, a naiv néző becsapása, avagy mi állt a szörnyszülöttek mögött?

https://moly.hu/karcok/1517864

A Side és a Freak show résztvevőiről:

https://moly.hu/karcok/1521254


Az új információk, illetve amint előjegyezhető lett a kötet (nem, tudom, hogy én is sokszor előrendelést mondok a jegyzés helyett, de tudom a különbséget) a rajongás módfelett kicsit sem csökkent a zónában, mindenekfelett örömmel tölt el, hogy nem csak a régi, „veterán” zónatagok, hanem új molyolók is kerültek előtérbe a karcoknál vagy épp a hozzászólásokban. Ami meglepett, hogy a régi tagok viszont módfelett hozzám hasonlóan nem aktiválták magukat az utóbbi hónapban, és nem nagyon karcoltak a sorozathoz kapcsolódó tartalmat.


Tervek, ami nálam biztosan lesz olvasható a leendő kötetről:

  • Könyvbeszámoló, sorozat beszámoló frissítése
  • Az Ambrózy „Wikipedia” frissítése

Röviden, tömören ebben az évben sem unatkoztunk, és ha valaki aggódna, hogy mire várjon nagy örömmel, felröppent már a hír, hogy íródik a hetedik(?) rész is, ami viszont nagy időugrással, 1910-be repíti majd el az olvasókat.