2020. november 10.

R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy 1-2.

Kétség kívül a legjobb ajánlást kaptam meg hónapokkal ezelőtt, mikor megjegyeztem, hogy örülnék annak, ha több, hasonló történelmi krimi kerülhetne a kezembe, aminek másodlagos zsánere a romantika. Mivel a szerzőnek ez az egy sorozata kimaradt a repertoárból, így hamarosan be is szereztem a megszokottan két kötetből álló történetet.

R. Kelényi Angelika: Szulejmán ​és a magyar udvarhölgy (Szulejmán és a magyar udvarhölgy 1.)

Fülszöveg:

Izgalom és romantika Szulejmán udvarában.
Szulejmán 1541. augusztus 29-én elfoglalja Buda várát. Ezen a napon nemcsak a magyar történelem, hanem egy fiatal lány élete is hatalmas fordulatot vesz, amikor uralkodói utasítására ő kíséri a gyermek János Zsigmond királyt a szultán táborába. A húszéves Illésházy Anna csak külsőleg tűnik egyszerű nemes lánynak, valójában egy különleges udvarhölgy, rendkívüli tudással és kemény feladattal, mellyel Izabella királyné és a király gyámja, a furfangos diplomáciai zseni, Fráter György bízta meg. Mindent megtesz, hogy maradéktalanul teljesítse a megbízatását, ezért kalandos úton beépül a szultán háremébe.
A bátor magyar lányt nap mint nap új feladatok elé állítja a sors, és döntenie kell, hogy a rá rótt kötelesség, vagy az igazság és a szerelme fontosabb-e számára.
A Szulejmán és a magyar udvarhölgy R. Kelényi Angelika első történelmi eseményeken alapuló romantikus kalandregénye. Hazugság, gyilkosságok, nőrablás, intrika és halálos szerelem a török félhold árnyékában, a magyar történelem vérzivataros időszakában.

***

Két szálon futó történet, Izabella királynő és Anna szemszögéből. A beígért fülszöveg alapján mindent megkaptam a kötettől, amit elvártam, és izgatottan folytattam a következő kötettel. Önmagában is olvasható, lezártnak tekinthető a történet. Annával együtt izgulhatunk a török szultán sátrába kerülve, vagy úton Isztambulba, a szultán háremébe, és kicsit az Egri csillagok élménye ötvöződött bennem, mindez török szemszögből. A Nővérek, a Sorores rend a később megírt Riva nővérek sorozatban került megemlítésre, így összetettebb képet kaphatunk a két sorozat összefüggései között. Maga az ajánlás, hogy olvassam el ez a sorozatát is R. Kelényi Angelikának, jó választásnak bizonyult, a polcomon van a helye.

 

R. Kelényi Angelika: Szulejmán ​és a kolostor rabja (Szulejmán és a magyar udvarhölgy 2.)

Titkok és kalandok – úton Szulejmánhoz…

Fülszöveg:
1542. az árulás, a cselszövés és az ármány éve volt. Izabella királyné udvarhölgye, Illésházy Anna, születése és tehetsége okán egy századokon átívelő titkos szövetség, a Sorores tagja. Ő maga is áldozatul esik a hatalmi törekvéseknek és az összeesküvéseknek. Egy sötét kolostor áthatolhatatlan falai közt találja magát, elszakítva alig néhány napos gyermekétől.
Ha újra látni akarja a kislányát, nem tehet mást, mint teljesíti a Szövetség parancsát. Veszélyes küldetése Törökországba szólítja, a szultán udvarába. Feladata a Sorores titkának védelme.
Annát nemcsak veszélyes küldetése terhe, de a kislánya biztonsága is nyomasztja. Ugyanakkor a szíve mélyén reméli, Isten kegyes lesz, és újra találkozhat szerelmével is, gyermeke apjával…

***

Érdekes lezárás, meglepő fordulattal. A találkozás izgalmai az olvasókra is ráragadnak, miután újabb kalandos utazásba fog főszereplőnk. A krimi része, a keresett személy levadászása nagyon jól sikerült, ez is csak adott egy kis pluszt az előző történetrészhez. Az akár önállóan is olvasható folytatás nem kevés meglepetést tartogatott, és olyan jeleneteket is csempészett bele a szerző, ami növelni kezdte bennem a sorozat kedvelését. A romantikus szálból több is került bele a regénybe, mint az előző esetében, és úgy egyáltalán, amire számítottam. Nem éreztem ismétlést a két történetnél, noha ugyanazon az úton megy végig ismételten Anna, és újra találkozik a szultánnal. A lezárást is másként képzeltem, ettől függetlenül kellemesen csalódtam, mivel frenetikus élményt adott egy új szereplő, aki mondhatni Anna életét fenekestül felforgatja. A főszereplőnk vívódásai reálisak, nem túlgondoltak és mivel végül nem sok választási lehetősége adódik, így a legkisebb kockázatot hozza meg, ami nem csak a saját, hanem a gyereke életét is befolyásolja.