2019. február 22.

Charlotte Brontë: Az angoltanár


A Jane Eyre után még létezik változatosság? Charlotte bizony kiállta a szememben a rá szabott próbát.

Maga a kötet rövidnek tűnik, mégis hosszú történetnek könyvelem el, ami kimért lassúságú, és mélyen kibontakozó. Különlegességét annak tudatom be, hogy a főszereplőnk most nem egy okos és magabiztos nő, hanem egy frusztrált, de elszánt férfi, aki keresi a maga boldogságát.

Fülszöveg:
William Crimsworth, az arisztokrata származású fiatalember a maga erejéből próbál boldogulni. Kezdetben bátyja gyártelepén dolgozik, majd megkapja egy brüsszeli leányiskola angoltanári állását. Az igazgatónő női fortélyokat is bevető csábítása ellenére érdeklődését a fiatal kézimunkatanárnő kelti fel, aki rendszeresen látogatja az angolórákat. Frances szorgalmával és tisztességével egyre jobban belopja magát a tanár szívébe. A történet látszólag megállíthatatlanul halad a romantikus végkifejlet felé, amíg a lány váratlanul ki nem marad az órákról. Charlotte Bronté elsőként megírt regénye az írónő halála után jelent meg The Professor címmel.
***

Maga a történet úgy épül fel, hogy Crimsworth maga meséli el, pontosabban írja le élete történését. Kezdetnek beszámol régi barátjának levélben, hogyan alakul friss sorsa, elkerül dolgozni rémes rokonához, aki kihasználva dolgoztatja. Főszereplőnkről tudni kell, nagyon is jámbor, nagyon türelmes és optimista, de ha kihozzák a sodrából, csak akkor jut döntésre, hogy csomagoljon és távozzon.

Ahol a szükség, ott a segítség, Brüsszel tartogat neki elég meglepetést, de emberesen helyt áll a szembejövő kihívásokkal.

Mivel jó emberismerő, és személyisége a megfigyelő típusba sorolható, mindenkiről részletes leírást kapunk, annak ellenére, hogy néha korlátozza a férfit rövidlátása. Észreveszi, hogyan trenírozhatja a fiúdiákjai eszét, hogyan motiválja őket, a leánydiákok aljasságát, haszonlesését és a nőiesedéssel együtt járó csalfa játszmákat, ha találnak erre érdeklődő férfiakat.

Játszmák, kihasználás, csúfos ellentmondások övezte történet, de a higgadtság, türelem és a mély érzelmek meghozzák a maguk gyümölcsét.

A romantika terén a mértékletesség jellemző, nincsenek túlzások, mégis nyílt képet kapunk arra, mi mindent élt át William. Visszafogott, így fiatalabb korosztálynak is elnyerheti a tetszését.

Nagyon sok francia kifejezés van előtérben, tetszett William és Frances játékossága, ahogyan forgatják a szavakat. A történetben Frances rákényszerül, hogy tanárával angolul társalogjon, de én úgy vélem, ügyesen és bátran áll a feladathoz.

Természetesen, apró kis drámák belekerültek, de a Jane Eyre ehhez képest sokkal mélyebb váratlan fordulatokban íródott.