2019. február 13.

Top 5 Szerda – Független hölgyek

Eheti témánk, nem más körül forog, közeledve a Valentin napi őrülethez, minthogy beszéljük olyan könyvben szereplő női karakterekről, akik függetlenül a történetben akarva-akaratlanul is férjet fogtak maguknak, mégis önálló gondolkodásmóddal és magabiztossággal kedveltették meg magukat, a mai 21. századi, olvasó nőkkel.

Öt regény, öt hölgy az olvasmányaimból, akik nem hagyják, hogy a melléjük szegődő férfiak eltántorítsák őket céljaik elérésében.



5.

Lady Annalía Tristán Llorente – Kresley Cole: Szeress, ha mersz! (MacCarrick fivérek 1.)
Nem elég, hogy egy skót zsoldost megment, azután pedig ugyanezen vad skóttól képes menekülni. Illetve nem fél rafináltságát bevetni, hogy akarata és célja sikert érjen. Ha pedig azt kell tennie, hogy a szoknyába rejtett kővel vágja kupán a túlféltő skótját, akkor megteszi.
Nem tipikus lánykarakter, aki elkezd sikítozni, ha megtámadják, de nem kell neki fegyvert forgatni, hogy hatástalanítsa ellenségeit. Huszonéves nőként tudatos, akár az életéről, akár az érzelmeiről is legyen szó. A lényeg, úgy is az lesz, amit ő akar.
(Írhattam volna a harmadik részben szereplő Maddyt, de ővele csak e bejegyzés után ismerkedtem meg igazán.)

4.

Lady Alexia Maccon – Gail Carriger: Napernyő protektorátus sorozat
Elsőre tipikus kékharisnyának tűnik, aki beletörődött, hogy őt készakarva sem fogják kiházasítani, hiszen nem elég, hogy az apja híre kétes, félig olasz vér csörgedezik benne, ráadásul lélektelen. A baráti köre sem a megszokott, egy furcsa és hóbortos barátnő, egy vámpír, akit legfeljebb a saját neméhez hasonló egyének villanyozzák fel egy kis vérszívásra, de vitapartnernek egy vérfarkast talált alkalmasnak, aki szintén nem képes a lány torkát átharapni lélektelenségéből kifakadóan. (meg az ösztönei sem engedik, hogy a lehetséges alfanőstényt likvidálja)
Napernyőjével pedig olyan fegyverarzenállal rendelkezik, amit egy valamire való férfi főhős is megirigyelne. (Illetve, ahogyan forgatja a kezében…)

3.

Tessa Gray – Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek sorozat
Kicsit kakukktojás lehet, mivel sok esetben másoknak segít önzetlenül és csapatban ténykedik, de a tudat, hogy mindenhol jelen van, ahol szükséges, függetlenül, van-e mellette valaki vagy sem, eleve a halhatatlanságával szembesülve rájön, hogy valójában nagyon is magára van utalva az életben.
A képessége tudatosan kezelt, és amint ismeri a határait, bátran alkalmazza a szükséges helyzetben. Hiába nem árnyvadász, hozzájuk hasonló vakmerősséggel csatlakozik a csatába és küzd társaiért.

2.


Hangay Emília (Mili) – Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei sorozat
Írhatnám, hogy Hangay Emma is képes hasonló cselekedetekre vetemedni, mint Mili, Emmának viszont legfeljebb menekülnie kellett, de ehhez mindig akadt társaság, aki segítette és támogatta, míg Mili önfejűen, egyedül akart rábukkanni nővérére. Ő csak azért sántít a felsorolásban, mivel a háttérből azért megkapja a szükséges instrukciókat, mit tegyen, de ha önálló cselekvésről, és ész nélküli, fejjel rohanni a falnak típusú lányról beszélünk, Milit nem szokás kihagyni a megemlítésből.
Ráadásul a pisztolyoktól sem retten. Lője valaki fejbe magát a szeme láttára, teremjen tucatnyi hulla, vagy fosszák meg a szabadságától, nem retten a hátráltató akadályoktól, hanem minden erejével a céljára koncentrál.

1.

Jane Eyre – Charlotte Brontë: Jane Eyre
Jane szájából sok olyan mondatot kapunk, ami már-már a mai feminista gondolkodás kérdéseire vet fényt. Miért ne valósíthatná meg magát egy nő? Miért ne csinálja azt, amit szeret? Ráadásul miért ne házasodhatna szerelemből?
Nem érdeklik a hamis ígéretek, nem törődik bele a kényszerhelyzetekbe és nem ad igazat a férfiaknak, csak azért, mert úgy tartják, hogy a férfiak a „felsőbb rendűek”. Őszinte, lojális az érzelmeit illetően, racionális és megállja helyét még a jég hátán is.

+1

Elizabeth Bennet kisasszonyt sem hagyhatom ki a sorból...


A Goodreads csoport az alábbi linken elérhető:

[ Képek: Pinterest ]