2019. február 10.

Fábián Janka: Lotti öröksége

Új reményekkel telve kezdtem neki, és röviden tömören elmondhatom, kellemesen csalódtam. Ettől függetlenül a trilógiában egy újabb család és nemzedék élete bontakozik ki, de most koncentráljunk a legelső részére.

Fülszöveg:

Fordulatos, felkavaró családtörténet a XVIII-XIX. század fordulójáról.
A Zemplén vármegyei dúsgazdag Ághfay báró nyughatatlan, lázadó természetű fia – apja akarata ellenére – egy nála idősebb és elvált színésznőt vesz feleségül. Bálintot a francia forradalom eszméi is vonzzák; belekeveredik a Martinovics-féle összeesküvésbe, és ezért az életével fizet.
Elárvult kislányát, Lottit apja egykori házitanítója, Lőrinc mester veszi magához. A lány – akinek sejtelme sincs előkelő származásáról – kiváló oktatásban részesül. Nevelőapja, a nagy tudású kirurgus mellett még komoly orvosi ismereteket is szerez, de nő lévén, és kisebb testi fogyatékossága miatt nem gyakorolhatja a gyógyító hivatást. A talpraesett lány azonban megtalálja a kibúvókat, és Lőrinc mester oldalán még a győri csatába is eljut.
Közben nem is sejti, hogy élete nagy szerelmének beteljesülését nemcsak a fiú elérhetetlen társadalmi helyzete, de múltjának és családjának sötét titkai is akadályozzák. Sok hányattatás után Lotti végre ráeszmél, hogy a boldogság mindvégig karnyújtásra volt tőle.

***

A kötet fülszövege már felvázolja a lehetséges bonyodalmakat. A történet a francia forradalom és a napóleoni háború időszakában játszódik, ahol egy leány, Charlotte nem azt kapja az élettől, mint bármely kortársa.
Érdekes módon, a prológusban egyből belefutunk a felnőtt Lottiba, aki által sok kérdés merül fel. Ezután jön a konkrét felvezető, és a történet, ami a prológus idejéig mindenre magyarázatot ad.

Elsősorban Mártonfi Lőrinc személyében ismerhetjük meg az előzményeket, az Ághfay család második gyerekét, Bálintot, a nagybátyját és annak családját, Bálint hogyan szeret bele a férjes színésznőbe, és Lotti megszületésének körülményei sem kevés bonyodalommal kecsegtet.

Lőrinc nem csak figyelemmel kíséri az eseményeket, nevelni próbálja Bálintot, később annak leányát, hanem a megérzéseire hallgatva igyekszik a bajból kisodródni, ami mindig a körülötte élők életét veszélyezteti. – konkrétan megkedveltem az öreget, a szerepe fontos volt az egész kötetben és nem találtam kivetnivalót a döntéseiben.

Pár jelenetet kapunk Lotti felnövésében is, ahol Lőrincnek segédkezik, kisasszonyok tanítják az úrinői viselkedésre, miközben jól tudja, hogy nevelőapja sok titkot nem árul el neki a szüleiről, és a származásáról. A tizenéves leány kételkedései, első szerelmes érzelmei pedig adnak egy kis érdekességet az egész történetnek.

Történelmi eseményeket is olvashatunk: a francia forradalom eszméit hirdetőkről, azok későbbi elfogásáról is szó esik, megtudhatjuk, miért létezik a ma elnevezett Vérmező és a napóleoni háborúba egy apró betekintést nyerhetünk, jól tükrözve, mennyi mindent nem tanítottak történelem órákon, de ebben a fikcióban megkaphatjuk a múlt egyik fontos szeletére való rálátást.