2019. február 17.

Békebeli sminkek készítési, kísérleti fortélyai

Tavaly elkészítettem a modern úrinő békebeli boudoir toalettje bejegyzést, amiben egy egész sminkarzenált mutattam be, de konkrét sminket nem készítettem.
Három sminket hozok kész eredményekkel (már amennyire ezt az arcbőröm engedi...), ami hétköznapra és alkalmakra is igyekszik hozni a békebeli életérzetet.
A lehető legkevesebb termékkel hozzuk ki a legtöbbet és a három, teljes smink mondhatni egymásra épülve is viselhető egy nap alkalmával.

Irigyelhetnénk szépanyáinkat, hogy nekik nem volt problémájuk a légszennyezettség hatásaival, mint a pórusok eltömődöttsége, a hideg vízzel való mosakodás pedig frissítette az arcot.
Ezen felül talán a táplálkozásukban kell keresni azt, hogy miért is nem arról számolnak be őseink leveleikben nagy panaszkodva, hogy pattanásokkal kell küzdeniük.
Ilyenkor két dolog nem jut eszünkbe: általában a himlő utáni hegektől jobban féltek, mint pár pattanástól, illetve a festők voltak koruk legnagyobb Photoshop művészei. (nem új keletű találmány, hogy annak akarjuk mutatni magunk, amik nem vagyunk)

Talán mellőzzük a konkrét termékek neveit, hogy miket használtam, hiszen mindenki másra esküszik, még ha ugyanarról a termékről is beszélünk.

Első és alap, ami kelleni fog mindegyik sminkhez, az a hidratált bőr, szóval a nappali krémet ne sajnáljuk az arcbőrtől.


Csak természetesen!

Első smink legyen egy hétköznapi, és azoknak, akiknek sem idejük, sem türelmük meg "minek a smink" elvűek is meg fognak vele békélni. (illetve ezekre a termékekre merem mondani, hogy aki teheti, fektessen bele a drágább márkák kínálatába, mert viszonylag kevés termékről lenne szó)

Mi kell hozzá?

Szempillaspirál (Nem, ezt még a legegyszerűbb esetben sem lehet megúszni… talán csak műszempillával.) Hétköznapibb, akár barnás árnyalat is szóba jöhet, a lényeg, hogy nem kell műszempilla hatást elérni.

Szem alá korrektor (Azok a karikák nem fognak csak úgy reggelre elszaladni…)

A korrektor fixálására púder, jelen esetben ne a transzparens árnyalatokkal szemezzünk, hanem a kicsit színezettebb kőpúderekkel, mivel valamivel egységesíteni kell a bőrszínt. Ha ebben az esetben használnák fehér porpúdert, az eredmény a liszteszsákba fejelés reprodukcióját is szemléltetné.

Ajakápoló, ha kiszáradt ajkakkal ébredtünk (ezt helyettesíthetjük egy pohár vízzel is)

Extra termék: pirosító, de csak csínján! A téli hideg csípte arc, vagy a melegben, napsütésben lepirult arccsont kimutatására a sápadag arcbőrhöz illeni fog, könnyen piruló természeteknek ezt nem szükséges bevetni.




Csak a szokásos… de mértékletesen!

Második smink szintén hétköznapra, de emeljük a tétet azoknak, akik nem akaródznak egy szál neglizsében, akarom mondani smink nélkül kilépni a napfényre.
Az előzőleg használt sminktermékek ismét szóba jönnek, így ezeket nem szándékozom újra a listához venni

Alap termékek:

Alapozó (akinek szükséges, alá lehet tenni primert)

Apró bőrhibák elfedésére korrektor (Előzőleg csak szem alá tettünk, itt már azért fedjünk is, de ne vakoljunk!)

Púder esetén, szívünk joga eldönteni, hogy maradunk a színesebb kőpúdernél, vagy ha jó az alapozó árnyalata és nem akartunk „belerondítani”, jöhetnek a színtelen púderek.

Szemöldökformázó (ceruza, por, pomádé… kinek mi a kedvence. Aki eleve mániája a szép szemöldök, az előző minimalista sminkhez bevetheti, nem vétek, hiszen fontos egy jól rendezett szemöldök)

A pirosítót nem kell sajnálni, egy kis pír az alapozó fölé mindig jól jön.

Valami nude rúzs sem fog ártani az ajkaknak. Minél természetesebben mutat az ajkakon, annál közelebb vagyunk a visszafogott smink eredményéhez.

Ha szemsminkről beszélünk, ebben az esetben legfeljebb két színt használjunk, a satírozó ecset finom árnyékolást varázsol a szemekre. Maradjunk a bőrszínünkhöz illeszkedő rózsás, barnás színeknél. Szemhéjra egy primer, alapozó szintén jól jön, ha szeretnénk egész napra biztosítani a színes port.


Egy, melegebb tónusú, sötétbarna szín
került fel egy satírozóecsettel


Áll a bál! Egy komoly smink erre dukál!

Öröm a köbön, elő lehet venni azokat a kontúrozókat, kiemelve az arccsontot. Emeld ki a szemed, vagy az ajkad… és mosolyogj, mert ennél nagyobb vonzerő aligha létezik

Problémásabb bőr alá egy primer segíthet egységben tartani az alapozót. Alapozó esetében a közepes vagy erősebb fedésű termékek is szóba jöhetnek.

Szemöldök formázását fontosnak tartom, erre a békeidőkben is törekedtek, mivel nem sok termék állt rendelkezésükre, amivel az arcukat és a szemüket is előnyössé tehették volna, de egy jó szemöldök mindent képes kárpótolni. (Akik nagy szemöldökkedvelők, azok biztos nem fognak megcáfolni ezen állítás terén.)

Amit mellőznék: tusvonal húzása. Viszont egy drámai szempillaspirált bevetni nem bűn.

Lehet füstös smink? – lehet, de szorítkozzunk a barna árnyalatinál. (a fekete füstös szem inkább a '20-as évekhez illik) Illetve itt is a kevesebb, mutatósabb, legfeljebb három színnel dolgozzunk. Ezt is legfeljebb akkor, ha szemhangsúlyos sminket készítünk.

Extra tippként annyi javaslatot kaptam, hogy a szemhéjpúder színét és intenzitását a viselt ruhához igazítsuk, élénk ruhákhoz visszafogottabb, míg pasztell, lágy színű és anyagú ruhákhoz viseljünk erősebb sminket.

Rúzs esetén is az alapján döntsünk, milyen lesz a smink, ha a szájhangsúlyos kinézetet preferáljuk, akkor egy klasszikus pirosas szín (mint az ismert MAC Ruby Woo ), ami optikailag is fehéríti a fogunk megfelelő választás lehet a különlegesebb alkalmakra. A lényeg, feltűnő legyen és tartós.

A szemöldök kiemelése és az élénkebb rúzs miatt egy matt,
lágy világosbarna árnyalatot használtam árnyékolásra.


A nap kifogott rajtam, pont előtte néztem bele,
okkal ráncoltam a homlokom. :'D