2019. február 8.

Göran Everdahl: Lagom (receptekkel)


Elsőre azt hinné az ember, valami életmód tanácsadó kötet kerül a kezébe, de ez – kellemes csalódással telítve lelkem – a kötet leginkább egy történet a svéd kultúra kialakulásáról és gondolkodásmódjukról.

Amire rájöttem, hogy aki szeretné elérni az életében a lagomot, azoknak nem kell a svédeket követniük, hanem törekedni kell arra, hogy a saját lagomunkat alakítsuk ki. Ehhez nem kell IKEA-ban vásárolni, vagy a ruháidat sem kell kifejezetten a H&M-ből megvenni, de még Volvót sem kell beszerezni, mert a lagom nem arról szól, hogy „vedd át más kultúráját és gondolkodásmódját”.

Mit is jelent a Lagom? Ezt magyarul úgy értelmezik, hogy „Se nem túl kevés, se nem túl sok. Pont elég.”

Kinek mi is a „pont elég”?
Vegyünk egy nagyon egyszerű példát:
  • Túl sok szerintük, ha színpompás, szinte kanárimadárként öltözködsz.
  • Viszont az túl kevés, ha csak a fehér- fekete- szürke, ahogyan az angolok mondanák, „basic” öltözködési formát követed. Mert ez unalmas és nem fejezi ki az egyediséged, egyéniséged.
  • Pont elég, ha a visszafogott öltözeted feldobod egy különleges táskával, vagy egy színes sállal. (A titok a kiegészítőkben rejlik.)

Tudatosság, kimértség és a határok ismerete mind a lagom része, kezdve tudatos vásárlás, a környezetvédelem, de az emberekhez való viszonyuláson is beletartozik.

Sokszor csak megdöbbenve lessük a svédeket, nem értve a titkukat, akik nem csak hazai, hanem nemzetközi sikereikkel is kivívták az elismeréseket, viszont maguk között szerényen legyintenek, hogy „ez van”. Alapból a társadalmuk is különös, főleg a huszadik század viszontagságai, a nyugat és a kelet között brillírozva próbáltak maguknak egy élhető közeget alkotni a sokszor hideg és sötét éghajlatukhoz.

Egészséges táplálkozás egész héten, hogy aztán hétvégén chipsszel a kezükben sorozatokat nézzenek? Vagy a napi 3-4 kávé és a társalgás egy tál aprósütemény mellett adja a harmóniát és kiegyensúlyozottságot? Hogyan állnak az olyan komoly döntésekkel, mint a mosógépvásárlás és a kis lakások helykihasználtsága? Miért mondják rájuk, hogy a svédek letargikusak, miközben nem egy külföldön debütált színészük nagyon is jól értette a humort?

Az író kis cinizmussal, öniróniával fűszerezve mutatja be a svédek hozzá állását az élet dolgaihoz, legyen az a tudatos környezetvédelem, a politika, az étkezés, öltözködés, lakberendezés. (és a válasz, miért létezik a társasházakban a mosókonyha kifejezése és praktikussága) Magyarázatot kapunk a boldog érzet kialakítására, a lagomország életére, szokásaira, hagyományaikra, egészen a kialakulásuknak kezdeteire.

Milyen a pont jó élet, ami elég egyedi, globális és boldog? Tényleg léteznek dolgok, amik képesek felháborítani egy svédet? Mi készteti a polgárokat arra, hogy egy politikus lojálisságát a házasságához nem kérdőjelezik meg és a félrelépés nem akkora bűn, mint mondjuk közpénzen élni és abból vásárolni pár szelet csokoládét?

Különcség és egyediség, amit mégis mindenki követni akar. Mint előzőleg írtam, elsősorban ez a kötet történetekkel van fűszerezve és mindegy a svéd szemléletet mutatja be, de ettől az érdeklődők kapnak javaslatokat, hogyan lehet az életük része a lagom és mit tehetünk azért, hogy az életünk összkomfortos és kiegyensúlyozott legyen.


Jöhet három recept, amit a kötet tartalmaz?
(Meghökkenés ellen javasolt, hogy a megadott mértékegységekhez ne a konyhai mérleget vegyük elő, hanem a mérőpoharakat, kancsókat. Illetve valószínű, a sütési idők villanysütőkhöz lettek írva, gázsütősök még számoljanak rá 5-10 percet – de ezt rutinosabbaknak nem kell leírnom.)


A pont jó svéd húsgolyó titka
4 adag pont jó húsgolyó
  • 400 g darált hús
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 0,75 dl tej
  • 0,75 dl tejszín
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • Fél fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • Fél evőkanál borjúalaplé

Keverjük össze a zsemlemorzsát, tojást, sót és borsot, a tejjel és a tejszínnel, hagyjuk állni, míg megszívja magát. A fél fej vöröshagymát kettévágva az egyik negyedet nagyobb darabokra aprítsuk, míg a másik negyedet apróra kockázzuk, és ezt dinszteljük. Ahogyan a fasírtnál, a félretett zsemlemorzsás keveréket, a darát hússal, vajjal és az alaplével keverjük össze egy masszává. A húsgolyó legyen kicsi. Igazán kicsi, egy falat. Ennek megoldására a tésztanyomót ajánlják, ezzel a munkaidőt felére is csökkenthetjük.
Süssük sütőben, ha nagyobb mennyiségben készítjük. Javaslat szerint a húsgolyókat csak meg kell pirítani a tűzhelyen, utána a sütőben süssük. Természetesen serpenyőben is elkészíthető. Zsiradékon (margarinon vagy vajon), közepes lángon pirítsuk, utána még öt percig alacsony lángon süljenek. (sütőben sem kell 10 percnél tovább sütni)
Az elkészült húsgolyókhoz természetesen a köret elengedhetetlen kísérője, krumplipüré, csemegeuborka, vörösáfonya-lekvár és barna tejszínes mártás dukál hozzá.

A pont jó fahéjas csiga
40–50 darab készítéséhez

Tészta:
  • 150 g olvasztott vaj
  • 5 dl tej
  • 50 g élesztő
  • 1/2 dl porcukor
  • 1 teáskanál só
  • 15-16 dl búzaliszt

Töltelék:
  • 150 g puha vaj
  • 1 dl porcukor
  • 1 evőkanál őrült fahéj

Máz és díszítés
  • 1 tojás
  • Szórócukor

Keverjük össze a vajat és a tejet. Melegítsük testhőmérsékletűre és keverjük bele az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot és a sót, és dolgozzuk bele a lisztet, keverjük simára, majd alaposan gyúrjuk át. Fedjük le, és úgy harminc percen át hagyjuk kelni. Enyhén lisztes alátéten gyúrjuk át a tésztát, aztán osszuk ketté. Az egyik részt nyújtsuk hosszúkás lappá.
A töltelékhez: a puha vajjal kenjük meg a tésztalapot. Szórjunk rá egy kis cukrot és fahéjat és tekerjük fel. A tekercset szeleteljük fel, és tegyük őket fém sütőformába. Tegyük meg ugyanezt a tészta másik felével is. Takarjuk le a sütőformákat, és hagyjuk a tésztát kelni még harminc percig. A sütőt melegítsük elő 250 fokra. A csigák tetejét kenjük meg tojással és hintsük meg őket szórócukorral. 8-10 percen át süssük a csigákat. Rácsra téve, letakarva hagyjuk őket kihűlni.

A pont jó aprósütemény
Csokis süti 60 darab

Tészta:
  • 200 g margarin vagy vaj
  • 2 1/2 dl cukor
  • 5 dl búzaliszt
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 tojás

Máz és díszítés:
  • 1 tojás
  • Szórócukor

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, légkeverés esetén 175-re. Az összes hozzávalót keverjük homogén tésztává. A tésztát osszuk hat részre. Formáljunk belőlük hengereket. A hengereket tegyük megvajazott tepsire, vagy sütőpapírra és kicsit lapítsuk le őket. Felvert tojással kenjük meg a tetejüket, hintsük meg szórócukorral. Körülbelül 15 percen át süssük a sütőben. Még melegen vágjuk 2 centi széles, ferde szeletekre.



A kiadónál még másik kötet is jelent meg, ami kapcsolódik a Lagom kötetéhez, még pedig A fika kicsiny könyve, amiben szintén pár recept olvasható, és amit Bibbuchlove közzétett az egyik bejegyzésükben.
http://bibibuchlove.blogspot.com/2019/01/gasztrotura-fika-receptek.html
https://www.youtube.com/watch?v=BI4lhoEsnJM