2019. február 27.

Ambrózy ajánló (Mi okból olvassuk és miért ne?)

Most szeressem a sorozatot vagy sem?
Mikor az egyik barátnőm állította egy beszélgetés során, hogy én biztos mindenkinek csak ajánlani tudom a szívemhez legközelebb álló sorozatot, szinte mélységes csalódottsággal az arcomon (ahogyan Ambrózy báró tud nézni, ha valami irdatlan ostobaságot hall) kellett felelnem neki, hogy téved. Nos, mivel már nem egy embernek adtam olvasásra a könyvpéldányaim, de ettől függetlenül volt, akiket azon nyomban lebeszéltem, hogy belefogjon a sorozatba, így bátorkodok írni egy kis összegzőt, kinek tudom ajánlani, és kik azok, akiket le szokásom beszélni, tudva, hogy nem lesz számukra megfelelő a sorozat abban az adott helyzetben. (erre kicsit később kitérek, hogyan értettem)

Azt gyakrabban hangoztatják, hogy kiknek ajánlott, így foglaljuk össze, hogy az Ambrózy rajongók milyen esetekben szokták javasolni a sorozat kézbevételét.

  • Ha szereted a történelmi regényeket
  • Ha elmúltál 16 éves, és ismered a történelmi hátteret
  • Ha szeretsz klasszikusokat olvasni, de szeretnél valami új történetet olvasni
  • Ha kedveled a klasszikus krimiket, és nem rettensz el a vértől vagy a sok hulláktól
  • Ha már olvastál legalább egy Böszörményi kötetet és megfogott az írói stílusa
  • Ha szeretnél a békebeli időszakról korhű képet kapni
  • Ha nem egy laza, kikapcsolódásra szánt könyvet szeretnél olvasni

Nos, talán mondhatni, ha az előzőekre nemmel feleltél, máris felvázoltuk alapvetően, miért ne olvassa el bárki a sorozatot. Ettől függetlenül vannak még feltételek, amik alapján ne emellett a kötet mellett tegyük le a voksunk.

Ha úgy véled, ez romantikus kötet lesz. (Tény, szakadjunk el a tipikus füzetes regényeken szőtt elképzelésektől, mert ez nem olyan sorozat.) Már írtam elégszer, hogy ez krimi. Arra egy másik, közeljövőben készülő bejegyzésben kitárgyaljuk, valójában mennyi romantika van a sorozatban.

Ha még nem vagy 16 és nem ismered eléggé a történelmi hátteret, nem olvastál előtte klasszikus regényeket. (Röviden tömören: ha egy Jókai vagy egy Jane Austen regénytől a hátad borsózik, akkor ez a sorozat is nagy fejfájást fog okozni.) Persze, ettől függetlenül vannak, akik ennél fiatalabb korban is megkedvelik, de ők tényleg kevesebben vannak, mint felnőtt olvasók. Illetve a középkorosztálynak sem kell ódzkodni, lehet, hogy ifjúsági regénynek kategorizálták be, de aki kedveli a történet hátterét, érdeklődik iránta, azoknak tetszeni fog. Viszont előfordulhat, hogy huszonéves kor alatt nem fogja meg az olvasót, főleg, ha előtte csak a Young Adult kötetek világának komfortjában olvasott.

Konkrét elvárásokkal fogsz neki. (Illetve, hogy az első nyomból következtetéseket vonsz le, mert ez is egy olyan hiba, ami nem engedi azt, hogy szép lassan kibontakozzon olvasás közben a cselekmény. Persze, a Nász és téboly esetén már megengedett egy kis hipotézis felállítása, de a legelső kötetnél még ne kezdjünk spekulálni!) Ehhez tartozik az is, hogy ne várd az első kötettől, hogy mindent tudni fogsz. (Szintén téves következtetés, mivel pont, hogy az első kötet teljes mértékben igyekszik az olvasót félrevezetni. – máskülönben nem lenne olyan megdöbbentő a harmadik kötet. A lényeg, amire most frissen jöttem rá, mivel az első kötetet ismét átbogarásztam, hogy ne higgyétek el Ambrózy báró minden szavát.)

Mert a többiek is ezt olvassák, népszerű, és tudni akarom, miért. (Ne, könyörgöm ne! Kikérni az Ambrózy rajongók véleményét nem ciki, miért szeretik, de ha tudod, hogy nem a te műfajod, nem ajánlom ebben az esetben. Illetve azért a legtöbb sorozatkedvelő reálisan mérlegelni képes azt, hogy mely közeli ismerősének ajánlható.)

Ambrózy báró személyiségét szeretnéd megismerni. (Nem Ambrózy báró a nézőpont, így csak a drága főszereplőnk, Mili szemszögéből ismerhetjük meg a zord bárót. Illetve pont annyit, amennyit Mili is tud, nem többet, nem kevesebbet.) Ha csak erre alapoz az érdeklődő, hatalmas csalódással fejezné be a sorozatot. Egyezzünk ki annyiban, hogy Ambrózy misztikuma lehet, hogy élteti a rajongókat, de jól tudjuk, hogy ha minden lépését és gondolatát ismernénk, megtörne az illúzió.


Mielőtt valami nagy csízióra gondolna bárki is, röviden fel tudom vázolni, hogyan döntöttem én a vásárlás mellett:
– Érdekel egy történelmi krimi? – Igen.
– Olvastál már előtte Böszörményit? (ránéztem Az elveszett történetre a polcomon) – Igen.
– Tetszett az író stílusa? – Igen.
– Akkor megveszed a Leányrablás Budapesten kötetek? – Igen.

Ha pedig úgy döntenél, szívesen olvasnád a sorozatot, készült ehhez is egy kis összegző, mire is kell számítani a sorozattal kapcsolatban:
Századfordulós bűn- és szívügyek #4 Sorozatösszegző