2018. április 13.

Békebeli bűn- és szívügyek #4 Sorozatösszegző (Leányrablás Budapesten-Nász és téboly)

Longchamp, France - 1900
(Pinterest)
Üdvözletem, minden békebeli időben kóválygó olvasót, talán pont a leglényegesebb posztot hagytam ki eddig a széles repertoárból.
Értékelni már értékeltem itt-ott a könyvsorozatot, írtam nem keveset a történetről, de voltak hiányosságok.
Spoiler nélkül jöjjenek az első benyomások, kinek ajánlható és vegyük figyelembe a sarkos részleteket is röviden, tömören.
Kinek: Minden krimi és történelmi regény rajongónak korosztálytól függetlenül. (Romantika csekély benne, még irodalmi stílusban is, de aki szeretne látni benne ilyesmit, biztos talál szemet gyönyörködtető párbeszédeket.)
Van itt minden, mint a búcsúban, ami csak beleillik egy századfordulós Monarchiába.
Szerethető szereplők, a történetben a mellékszereplők is privilégiumot élveznek és talán a legrosszabb személyekben is sejlik egy kis jóság.



I. Leányrablás Budapesten
Azt hitted, ez valami kis laza, szirupos lányregény?  Már az első pár fejezet után szembesülhetünk, hogy ez bizony belevaló hölgyeknek, illetve gavallér férfiaknak íródott történet.
Felvezetőnek tökéletes, Hangay Emma eltűnik, megismerhetjük a húgát, Hangay Emíliát és pár apróságot arról a bizonyos rideg báróról.
Valós helyszín, valós személyek, nincs benne semmi gikszer.
Sokan panaszt nyújtottak be a rideg báró miatt, tegyük hozzá, jogosan. Más felől pedig, ahogyan Mili sem ismeri a férfit, úgy az olvasó is csak annyit tudhat meg róla, amennyit Hangay kisasszony elárul.



II. A Rudnay-gyilkosságok
Forrósodik a helyzet minden téren.
Elsősorban a krimi szerelmeseinek igényére koncentrál, rengeteg gyilkosság, rengeteg eset, miközben egyre több dolgot tudhatunk meg a minden lében kanál Miliről és a folyton menekülő nővéréről.
Emma történetszála úgy tűnik, nincs nagy jelentőséggel a fő történetre, viszont pont ez az a szál, ami mozgatja előrébb az egész történetet.
És Richárd? Hozza a "megszokott" formáját.
Még több szereplőt megismerhetünk, az ismerteket pedig még jobban, de a hangsúly a gyilkosságokon van, amik nagyon csavarosan lettek összekapcsolva egymáshoz.


2,5 Beretva és tőr
Alig száz oldalas melléksztori, ami magában is megvan, mégsem lehet nagyon sehova tenni. (Amúgy a Rudnay-gyilkosságok elé, ha valahova mégis be kell illeszteni.)
A nyomozásra fókuszál, a korabeli diplomáciai  helyzetekbe kicsit belekukkanthatunk, valójában amilyen rövid történet, olyan részletes, hogy elolvasása után több információ zsibong az ember fejében, mint a fő kötetekben együttvéve.






III. Ármány és kézfogó
Talán a sorozat legvitatottabb kötete, mivel érezhető már az elején, hogy nemsoká itt van egy finálé, az olvasó rághatja a körmét, hogy Mili és Emma végre megtalálják-e egymást. Molyos értékelésben kitértem rá, hogy hiába olvassuk a két Hangay lány szemszögéből a történéseket, Richárd lett itt a fő mozgatórugó. Mili tétlenkedik, amíg nem talál valami nyomot, ha talál, fejjel megy a falnak (vagy épp a bárónak), miközben Emma is türelmetlenül sodródik az árral, de ha fejébe vesz valamit, minden követ (széndarabot) megmozgat az ügy lezárása érdekében.
A testvéri, se veled húgom, se nővérem nélküli háború kellős közepébe csöppent Richárd, aki már a világháborúk kirobbanása előtt megtapasztalhatta a kétfrontos harc viszontagságait, ráadásul két erős, karizmatikus nővel szemben. Szerencsére, időben észbe kapnak, hogy össze kellene fogni, és a közös ellenséget kiiktatni a rendszerből.
Eközben értetlen pislogások övezik a Milinek drukkoló olvasókat, mert bizony Richárd érzelmei is kezdenek kibontakozni, csak nem úgy, ahogy várná az ember lánya. (Cseles trükk a női idegek zabolázására.) A függővéges befejezés pedig még a leghiggadtabb hidegvérű olvasót is megtébolyította.

3,5 Bitó és borostyán
A melléktörténet visszarepíti az olvasót az Ármány és kézfogó kellős közepébe, ahol Mili lesz a főszereplő.
Eseménydús, utazás, vonat, új szereplők megismerése és az a bizonyos váratlan fordulat.
Akinek zord, antarktiszi hideg volt a Mili és Richárd közötti... viszonya(?) az Ármány és kézfogóban, az kaphat ebben a részben egy kis "reménysugarat". Tény, Richárd átnéz Milin, egészen addig, míg be nem telik a pohár és hazadeportálja a lányt, aki persze foggal-körömmel ragaszkodik a báró titkainak leleplezéséhez.
Kiemelt szereplő az állami végrehajtó, Bali Mihály, de ezen felül pár, általánosságban is hallott nevek tűnhetnek fel az olvasónak.



IV. Nász és téboly
Figyelem, a kötet romantikát csak nyomokban tartalmaz! Mimózáknak és érzékeny lelkületű olvasóknak ajánlott a zsebkendőt előkészíteni, fogyasztásra pedig ajánlott a kávé intravénás adagolása a fellépő egész éjszakára nyúló olvasás miatt, mert első olvasásra nem fog hagyni aludni, ezt garantálom.
Váltakozó múlt- és jelen idő, az utolsó kirakós darabkák is a helyükre kerülnek, miközben szereplőink igyekeznek nem elveszíteni a maradék eszüket. Azt hinné az ember, hogy az Ármány és kézfogó után már nem lesz több kinyomozásra váró ügy, de az egész történetben mégis most jött el az ideje a legszemélyesebb eset feltárására.
Mili felnő a feladatához és megmutatja ismét, hogy nincsenek lehetetlen ügyek, főleg annak nem, aki egy bizonyos báró tanítványa, segédje és hű társa.