2018. április 10.

Richárd megfigyelési jegyzete

Valószínű, nem csak Mili írogat titokban a báróról, előfordulhat azon eset is, hogy Richárd is már rég feltérképezte a nyomozósegédjét és hű társát.
Lássuk, mit írna le Ambrózy Richárd a szeleburdi Hangay kisasszonyról.

Az alany neve: Hangay Emília úrkisasszony, báró Ambrózy Richárdné, Mili
Születési dátum: 1883. május hó 8-a, Marosvásárhely
Külső jegyek: Magassága átlagos, sötétbarna haj (enyhe vörössel keverve), mogyoróbarna szemek.
Különleges ismertetőjelek: határozott fellépés és hirtelen támadás.

Első ránézésre semmiben nem különbözik egy átlagos, fiatal polgári hölgytől.
Beszédbe elegyedve a kisasszony felettébb éles nyelvű, egyből látszik rajta a tájékozottság, nyitottsága a világ felé, érdeklődő és túlontúl kíváncsi természettel rendelkezik. Elmondható, hogy minden érdekli, ami a világban zajlik, figyelemmel követi az eseményeket és ezzel együtt mindenhez sajátos véleményt formál.

Nyomozásban kitűnő segéd, briliáns logikával rendelkezik, gyorsan megtalálja az összefüggéseket az esetekben, részletesen megfigyeli a környezetet, apró részletek nagyon ritkán kerülik el a figyelmét, de ez csak gyakorlat kérdése, több tapasztalat után képes egymaga is felgöngyölíteni bűncselekményeket. Könnyen asszimilálódik, cselédruhába bújva be tud épülni bármilyen szituációba, ami a nyomozások során elengedhetetlen tulajdonság. Nem feltűnő jelenség, kevés a lebukás esélye, a helyszínek felderítése közben. Különösen jól elsajátította a zártörés tudományát, csendes fondorlattal képes végrehajtani, ami különösen ellentmond az amúgy zajos természetének. (A lopakodást még finomítani kell, de idővel bizonyosan ezen képességét is tökéletesre csiszolja.)
Bosszantó jellem, ha valamit a fejébe vesz, nem tágít az elképzeléseitől. Képes a tetteseket személyesen felkeresni még azelőtt, hogy bármilyen bizonyítékot fel tudnánk mutatni az elfogásukhoz. Manipuláló, az ellenséget képes megfélemlítve sarokba szorítani, nem foglalkozva a következményekkel. Valójában vonzza a veszélyt és a bajt magával, a jövőben figyelni kell minden lépését, nehogy a rend őrei fülön csípjék. A jövőben elképzelhető, hogy önállóan nyomozzon, és ha ez szíve vágya, támogatom az elképzeléseiben.

Gyerekkori neveltetése okán, a vele egyidős hölgyekhez képest felettébb tanulékony, gyorsan vág az esze, és nem ért egyet a tipikus női ideákkal. Zabolátlan természet, ha valami nem tetszik neki, hangot ad véleményének. Néha kibújik belőle a dacos gyermeki énje, máskor viszont felettébb cinikus megjegyzésekkel kergeti vitába az elébe kerülő ártatlan áldozatokat. A vádaskodásai általában jogosak, mindig a lényegre tapint, őszinte és nyersen tálalja az igazságot, illetve kérdései is lényegre törőek. Vallatásai elől menekülni szinte lehetetlen. (fogalmam nincs, kitől tanulta...)

Szabadidejében szeret olvasni, vásárolni és imád minden nőkhöz köthető, házból kimozdulós programot, vagy csak a barátaival találkozni. Társaságkedvelő, ritkán vágyik egyedüllétre. Nem sokáig lehet házon belül tartani, ha nincs, amivel lefoglalják a türelmetlen természetét. Házi munkában nem rest, de nem sok tapasztalata van benne. (Ajánlott a komorna, szakácsnő és személyzet a háztartásába.) Ettől függetlenül igen szorgalmas és lelkiismeretes, bármibe is fogjon, félmunkát nem végez.
Imádja a kávés italok minden fajtáját, alkoholt csakis mértékkel fogyaszt, a dohányzást ellenzi. Ezen felül nagyon szereti a desszerteket is, jó étvágyú hölgy, akit nem érdekelnek a nőkre jellemző aggodalmaskodás, az alakjukra vonatkozólag.
Makacs, hirtelen felindulású és javíthatatlan modorral rendelkezik enyhe naivitással, ami betudható a fiatal korának. Reménykedek benne, hogy ez csak ideiglenes viselkedési forma és hamar felnő gondolkozásban is. Szeret ábrándozni, szintén korához köthetően. Szerencsére, kizökkenthető ebből az állapotból.
Folyton körülöttem sertepertél, ha a villában tartózkodom, ha pedig épp távol vagyok, pletykáinak fő témájává válok. (De, ha ez örömmel tölti el, hát nem bánom.) Egy végtelenül kedves, vidám és aggódó teremtés, akinek fontos a szerettei boldogsága és az egészsége. Alkalomadtán megkapom a fáradhatatlan tanácsait, hogy mindig egyek és pihenjek rendszeresen, amit kisebb morgásokkal a nyugalmáért meg is fogadok. (több-kevesebb sikerrel)
Pimasz, szertelen és szeret az idegeken táncolni, amivel a férfi társadalmat gyorsan maga ellen fordítja. Ebben az esetben nem érdeklődés vágyát kelti fel az úriemberekben, hanem a bosszantó női jellem egyik élő példáját, amit csak a jól forgó eszével tud kompenzálni.
Csakis egy modern szemléletű, higgadt és felettébb türelmes férfit tudok elképzelni férjének, bár ha ennél is több botrányos helyzetet teremt maga köré, tartok attól, hogy a segédem, az édesapja nyakán marad.

Megfigyelés frissítve:
Az alany önhibáján kívüli eset okából házasságra kényszerült a titkos naplójában gyakran említett magánnyomozó, Ambrózy Richárddal, aki minden sérelmet magára vállalt a kellemetlen helyzetre vonatkozólag. (még ha ezt maga az alany nem is akarja elismerni)
A kisasszony, az ügyünk kapcsán komolyan vette a feladatát, még akkor is, ha az érzelmei abszurd gondolatokra késztette. Lelkileg erős nő, rövid időn belül sok dolgot élt meg, ami nagyban megváltoztatta a személyiségét, szerencsére pozitív irányba. Félelmet nem ismerve vág számára ismeretlen szituációkba, de ez nem jelenti azt, hogy biztos terv nélkül indul útnak.

Házastársként is hozza a megszokott viselkedését, bár az utóbbi időben már kezd felnőni az elvárt női modorhoz. Hiányzik belőle az arisztokrata fellépés, beletanulni beletanulhat, de teljes mértékben nem fogja átvenni a felső körökre jellemző attitűdöt.
Unatkozni mellette lehetetlen, mindig talál magának elfoglaltságot, amibe másokat is szívesen belerángat.

[Az alany megfenyegetett, hogy ne tanúskodjak hamisan, illetve csakis szépet és jót írhatok róla, különben nem ő fog bokán rúgni, hanem a komornája. Ez esetben sem fogom semmi ékes szóval illetni a Milikét, hiába kedvelem, minden bosszantó tulajdonsága ellenére.
Végül, mielőtt szemmel gyilkolna meg azon töprengve, hogy a leírtak után orrba verjen, vagy inkább megcsókoljon, járulok elébe helyette eldönteni, mit érdemlek meg tőle jelen helyzetben.]

Mili megfigyelési jegyzete


Kép: Pinterest