2018. április 4.

Mili megfigyelési jegyzete

Talán tényleg létezik Mili titkos naplójának egyik szegmensében pár oldal, ami leírja minden tulajdonságát a mi morc és lehetetlen bárónknak?
Mi kerülhetne bele egy nyomozási aktába az arisztokrata nyomozónkról?
[Természetesen, szórakoztatási célzatból.]

Az alany neve: Sédeni-Ambrózy Richard Lajos Gobert báró
Születési dátum: 1874. április hó 8-a, Tana
Külső jegyek: 189 cm magas, hullámos haj, gesztenyebarna szemek, szakálltalan, de hercig bajuszt visel. Bal kar nincs.
Egyéb külsőségek: egy ezüstfejjel bíró, szöges végű kígyófa sétapálca tulajdonosa, ami acél tőrpengét rejt magában. Bal kar hiányában, a kabátujj rögzítésére arany biztosítótű feltűnő az elébe kerülő emberek szemében. Szükség esetén fegyverrel is fel van szerelve.

Érdeklődési területek: Minden leköti, kivéve a nőkhöz köthető tevékenységek, mint az értelmetlen locsogás, vásárolgatás és korzózás.

Az alany külső szemlélő számára elsőre ridegnek, sőt bunkónak vagy modortalannak tűnik, pedig a neveltetése és a presztízse nem ezt juttatná senkinek eszébe. Tiszteletet csak annak ad, akiről úgy véli, hogy megérdemli. A női nemmel tartózkodó a múltjából eredeztethető események hatására. Ettől függetlenül udvarias, akár a szegény cselédlányokkal is képes úgy beszélni, mint egy úri dámával, ha azok teljesítik a kéréseit vagy válaszolnak a kérdéseire.

Nyughatatlan természet, ha valamit a fejébe vesz, addig nem nyugszik (és nem alszik), míg minden kíváncsiságát ki nem elégítette. Természetesen, ehhez a jellemhez kijár a jó étvágy, kifejezetten szereti a férfiasabb, magyaros, nehéz és laktató ételeket (a töltött káposztával nem tud betelni) de ezen felül, ha le akarná, sem tudja tagadni, hogy felettébb édesszájú. Viszont egy nő főztjét sem utasítja el, bármit is tesznek az orra elé, morgás nélkül elfogadja. Nem veti meg az alkoholt és a dohányt, amiknek esetében igyekszik mértéket tartani. (A bor nagy gyengéje, de melyik férfié nem?)

Nyomozással kapcsolatban minden szempontot figyelembe vesz, sok esetben már hamarabb tudja, ki a tettes, mint mielőtt találna a tettes ellen bizonyítékot. Itt is a kíváncsiság hajtja, érdekli, hogy egyes embereket mi viszi arra, hogy szörnyű tetteket hajtsanak végre.
Összefüggéseket keres, fontos neki az ok–okozati kapcsolat és ezekből von le következtetéseket.
Segédjét, született Hangay Emíliát, sok esetben kikérdi az esetek feltárt tényeiről és személyes véleményéről, van, hogy a javaslatokat meg is fogadja. (Már, ha akarja.)
Megfontolt, nem megy fejjel a falnak, csak, ha szükségét érzi, hiszen a segédje mindig szolgálatára áll a tettesek sarokba szorítására. Kevés dicséret hagyja el a száját, de elismeri a tanonca tetteit, ha az jól végezte a feladatát. Tanárnak szigorú, okoskodó és türelmetlen, de nagyon segítőkész és hagyja diákját kibontakozni.
Barátai elismerik tudását, nagy türelemmel kell lenni vele szemben. A kapcsolatait viszont nem igazán ápolja, de olyan emberekkel veszi körbe magát, akikre feltétlenül számíthat. Cserébe ő is igyekszik eleget tenni barátai kívánságainak.
Támogató jelleg, ha szükséges, és akik megérdemlik, segíti a szegényeket, nem vág fel a vagyoni és hatalmi helyzetével.

Férfiként elég zord, mogorva, aki kőszívvel van megáldva, amit talán még kalapáccsal és vésővel sem lehet feltörni. Mück Mári szerint első ránézésre jól néz ki az egyén, és hiába van testi hiányossága, több női egyed is képes lenne kútba ugrani egy ilyen férfiért. (Én legfeljebb fejbe lőném magam az alanytól kapott Bull doggal, de kinek mi szimpatizál.) Idegen nőket nem szólít meg, akit pedig nem mutatnak be neki az illem szerint, azzal nem kezdeményez beszélgetést. Legyen akármilyen bosszús, mindig figyelemmel van a vele levő hölgyre, így ha menekülésre is fogná magát, akkor is képes akárcsak a kezét is nyújtani a nőnek, hogy az biztonságosan le tudjon szállni a konflisról.

Nem beszél az érzéseiről, de ha valami aggasztja, félelmében képes támadni. Kicsit sem lelkizős fajta, bókolni csak burkoltan, udvarolni egyáltalán nem képes. Megveti a szerenádot, igyekszik a tetteivel bebizonyítani az érzelmeit a kiszemelt hölgynek.
Valójában visszahúzódó, csakis komoly szándékkal fordul nők felé, aminek eredményében, ha döntéshelyzetbe kerül, határozottan, mégis gondolkozás nélkül veti fel a kapcsolat magasabb szinte emelését. Komolyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy édesanyja anyai áldása és belegyezése nélkül nem lépne soha frigyre.
Ezeken felül fontos megemlíteni, hogy a nőkkel szemben felállított elveit nehéz, sőt lehetetlen megdönteni. A döntéseit nem változtatja meg, makacs öszvér módon ragaszkodik az elképzeléseihez, még akkor is, ha ezzel ő húzza a rövidebbet.

Sosem unatkozik. Sokszor szeret egyedül lenni, a gondolatait összeszedni, viszont egy idő után vágyik a társaságra, vagy csak arra, hogy a gondolatait valakivel megoszthassa. Összességében nyílt személyiség, aki részt vesz számára fontos társasági eseményeken, sok embert ismer, ezzel együtt magas kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

Gavallér, néha magának való férfiú, akire ráfér az alapos fejmosás, minden nehéz helyzetből kivágja magát és kerüljön elé bármilyen nehéz ügy, előbb vagy utóbb meg fogja fejteni. Nem szereti, ha a barátai vagy akár a segéde bajba sodorja magát, helyettük is képes lenne a Dunába ugrani, ha a helyzet megkívánja.
Imád vitázni, amit csak addig tűr, míg az nem fajul el egy cinikus szurkálódássá. Ebben az esetben, annyit ad csak a másik félnek, amennyit kap.

Richárd megfigyelési jegyzete