2019. február 6.

Top 5 Szerda – Nosztalgikus párosok

Az e havi, illetve a heti Goodreads témakör megfogott, ezért is jelentkeztem elkészíteni a saját Top 5 Szerda listájának bejegyzését, ahol ma nem másról van szó, mint a gyerekkorunkban megkedvelt könyves párosokról, akik által megismerhettük a szerelem fogalmának aspektusait.


A Goodreads csoport az alábbi linken elérhető:




5.


Ötödik helyre volt számomra a legnehezebb találni egy párost, akik a felállított kritériumnak meg is felelnek. Viszont van egy könyv, amit kétszer is olvastam és másodsorban szerelmi történet is egyben. A koppányi aga testamentumában szereplő, majdhogynem szerelmi háromszög leírása megér egy olvasási élményt, ahogyan dönt az életébe bekerülő nőkkel szemben a főszereplő, Babocsai László.


4.


Negyediknek egy kevésbé ismert fantasy könyvsorozat, a Nagy krónikáskönyv párosa, David és Emma számomra épp oly kellemes emlékeket ébreszt bennem, mint a frissen befejezett Gergő-regények Farkas és Tanarillája. Annyira nincsenek is messzire egymástól a párosok, bár Emma csak végső esetben vonta kétségbe David elhatározásait, ha azok nem bizonyultak megfelelőnek, a két zárkózott és csendes fiatal nem mutat olyan heves vérmérsékletet, mint Farkas és Tanarilla.


3.


Harmadik legemlékezetesebb párosomnak a klasszikus kötelezőkhöz sorolható Egri csillagok Gergő és Éváját írnám, akik bizonyították, hogy nincs olyan hosszú idő, amit nem lehet várakozással telve tölteni. Kicsit idilli, de épp ezért is szép, mivel illeszkedett a történetbe.


2.


Második közismert párosa a Jonatán kalandjaihoz köthető, mivel a legelső kötetet tizenévesen olvastam. Jonatán és Galagonya jól kiegészítik egymást, első kötetben a távolságtartás szemmel látható, de mégis, a búcsú pillanatában tudtam, ez bizony komolyabb, mint amivel eddig szembe találtam magam. Tíz évvel később bizonyítottak is a folytatások, hogy igaznak bizonyultak a megérzéseim és Jonatán nem holmi kalandként tekint időbeli utazásának emlékére.


1.


„A rózsa vörös,
Az ibolya kék…”

Első és talán számomra a legmeghatározóbb ifjúsági könyvsorozata, mint szinte minden kilencvenes években született lánynak, ha valakinek nem könyvben, akkor a filmekben, A neveletlen hercegnő naplójának párosa, Mia és Michael, nem kevés mosolyt csalt az olvasók és filmnézőik arcára. Melyik tizenéves csajszi nem zúgott bele Michael Moscovitzba, már csak attól, amiket Miának írt üzenetben? Aki a könyvsorozatot olvasta, az rögvest megtanulta helyesen leírni a teljes nevét, talán ő az egyedüli, akit teljes nevén emlegetnek a sorozatkedvelők.