2018. február 2.

Böszörményi Gyula - Beretva és tőr (amolyan 21. századi módban)

Már két és fél oldalt legépeltem a Rudnay gyilkosságokhoz, mégsem mehetek el szó nélkül a száz oldalt sem meghaladó 2,5 kötet esetében sem. (Valószínű, a második kötetre annyi ötletem támadt, hogy meg kell kicsit kurtítani, de ezen csak a teknősöknek fájjon a feje. (A teknősöknek fájhat a feje?)
De mivel ez nem kávészüneti poszt, azonnal rá is térek a lényegre.

Történetünk rövid, tömör, de lényeges momentumát olvashatjuk, ahol Milit visszarángatja Richárd az anyjához, és a hegynek titulált otthonukhoz (Talán csak a magyarok ilyen udvariasak, hogy még a dombot is hegynek nevezik), hogy az ne unatkozzon, míg ő… (Biztos pihent végre az előző kötet sok rohangászása után.) Míg Mili részt vesz a háztartástan órán valaki felkereste a párosunk, hogy azon nyomban vágódjanak át Pestre, mert olyan bulit csapnak, amilyen az óta sem volt. (ismételten)

Richárd izgatottan ment is át a belvárosba, hogy a drága haverját előszedje, miért nem küldött neki játékfelkérést. Milit elmélete szerint nem véletlenül hagyta otthon, titkolva azon részleteket, hogy egy 24 órás nyomozós végigjátszós videót készítenek, és Richárd nem akarja, hogy a lány is vérszegénységtől sápadt arccal éljen huszonhat évesen, mint ő maga. (Bár a férfiaknál még mindig nem divat a vérszegénység, de még az is lehet, hogy a karjával együtt a kék vérének egy részétől is sikerült megszabadítani Richárdot.)

Mili ezt természetesen nem hagyta szó nélkül (inkább cselekmény nélkül) és meglógott otthonról. Természetesen mindent kitalált, hogyan kerülhet be ő is a játékba, és a reggel már alkalmazott cselédlány szerepjátékos karaktert használva került be a játéktérbe. Viszont hiába a jó álca, lehet, hogy Richárd haverjai nem ismerték így fel Milit, a báró mégis valamit kiszúrt rajta, amivel azonnal lelepleződött.

Richárd azonnal haza akarta penderíteni a lányt, mert ma nincs kedve a szerepjátékozáshoz Milivel, de a lány meggyőzte, hogy ő több, a játékhoz tartozó helyszínekhez képes hozzáférni. Richárd végiggondolta a lehetőségeit, végül pedig titkos szövetségbe lépve rábízza a tárgyak keresgélését a lányra. Miután a keresett tárgyak meg lettek találva, váratlan üzenet érkezett, hogy léphetnek a következő szintre és most már lehetőségük is van kihallgatni egy bizonyos személyt, aki még nem tudta, hogy a társának az életpontja már erősen lecsökkent, így hibernálnia kellett a karakterét.

Mili titkos kiegészítőket is felfedezett, a férfiálca háremcsajokat, ami kecsegtető tárgyakkal akarta elcsábítani a lányt, de cselédlányként nem vehette fel a tárgyakat. Richárd pedig eközben megtalálta azt az illetőt, akit megfosztottak a régóta nevelgetett szakállától.

Miután a kirakós darabkáit összerakták, visszatértek a checkpointra, hogy a többi játékossal egyeztessenek a játék végkifejletével kapcsolatban. Richárd rájött, hogy bizony elég komplex egy játékra sikerült, ráadásul kénytelen volt a felsőfokú francia nyelvvizsgáját is villogtatnia hozzá, így a játék fejlesztőjével is találkozott a történetünk végén, hogy gratuláljon neki.

Ugye nem tette zsebre a báró azt a kártyát, amire arabul volt írva a pimasz üzenet? Ha igen, Milinek megmutatja? Ha megmutatja, mit fog lódítani a bárónk?