2018. február 7.

Böszörményi Gyula - A Rudnay-gyilkosságok (amolyan 21. századi módban)

Csak ülök a széken és nézek ki a fejemből… Bár ez egy másik kötethez illene igazán. Ha senkit nem sértek meg, folytatom is a következő kötettel, ami a sorozat sava-borsa, ahol megtudhatjuk, hogy mi történt Milivel, miután az összevont hittan- és lánytechnika óráról ellógott.

Ha azt hittétek, hogy az előző résznél már a magyar humorforrásom nagyját kiéltem… Ajánlott kartávolságon kívülre helyezni a billentyűzetet, hogy az véletlenül se végezze a monitorhoz vágva. Inni és enni a fellépő fulladásveszély miatt előtte ajánlott. Ha már ittál, ettél… és áldoztál az ágy gyönyöreiben (amit egy szóval sem kértem), szóval, ha ki is aludtad magad, lássuk, mivel találhatjuk magunkat szemben eme remekben. (Innen is emelem kalapom az eszperantó nyelven megírt poszthoz.)

Tizenöt eset, tíz különleges gyilkosság, tíz tettes, kicsit kevesebb áldozat, egy gyanúsított. Meg még pár hulla kuglóffal szemléltetve a krimi kedvéért. ( A teljes és pontosabb statisztikai adatokat legfeljebb a sorozat befejezése után egy összegzésben összeírom. Spoiler: elég meglepő eredményekre bukkantam, mikor elkezdtem összeírni)

Emma a tűzesetből megmenekülve került be a bőr-és nemibeteg gondozó részlegbe Pozsonyban, ahol elkezdték a mai kor divatos nyavalyáival ijesztgetni. Emma viszont nem akart még kipurcanni idő előtt, így jelentkezett egyből ápolónak, hogy ezekről a csúnya betegségekről még többet tudhasson meg. Viszont Gerlice néven nem kaphatott ápolónői bizonyítványt, bizony fabrikálnia kellett egy nevet. Így lett a Gerlicéből Kardos Cecília. Cili újra akarta kezdeni az életét egyedül, de ezt nem nézte jó szemmel az egyik katona, aki szolgálaton kívül vele akart randizgatni. Cili csak a matricás virágokat fogadta el, tudva, hogy 12/24-ben szolgáló utász lehet mérnök, de akkor sem ér rá mindig és miatta nem lépett volna ki a seregből a férfi, így gyorsan lekoptatta, hiába bizonygatta a férfi, hogy őt nem küldik ki a határra. A katona viszont szívós, még az ezer daruhajtogatás kihívással is megpróbálkozott, de Emma visszatért a székesfővárosba, mielőtt az összes origami papírja elfogyott volna az utásznak.

Emma hiába kapott címet, hova menjen dolgozni, hogy ne kopjon fel az álla, térképet már nem kapott a girbegurba utcákból álló Tabánról, a telefonja pedig már a vonaton lemerült. Hiába nevelte bele az apja, hogy ne kóricáljon éjjel a városban, főleg ne powerbank nélkül, eltévedve álldogált egy téren. Egy aranyos néni ki is szúrta az újabb kenyérkereső asszisztensét, így HR-es lévén fel is vette alkalmazottnak, rákényszerítve a lányt, hogy fiatal kora lévén támogatást élvezve dolgozzon neki. A néni fia fente is a fogát a lányra, de megijesztette a lány égési sérülései. (Cili okos lány volt és nem okította ki a pasit, hogy ez nem fertőző.) A HR osztály szájukat húzva tették másik munkakörbe az eredeti elhatározástól eltekintve, hogy mégis termeljen a kisvállalkozás számára valami hasznot a lány. A másik három asszisztens lánnyal összebarátkozott a Cili, még a bődületesen rossz menzakaját is megette, így nem esett munkahelyi terrorizálás alá. Rajta kívül egy, a főnök által bántalmazott, de jól kereső lány, egy kisebbségbe tartozó szorgos nő, és egy kiskorú gyakornok próbálta a mindennapi kenyerüket megkeresni. (Ezt még azelőtt fabrikáltam, hogy egyáltalán újrakezdtem az olvasását, így meglepődtem, mikor a szövegben a vállalkozás kifejezés le volt írva.)

Mili bosszankodik, hogy Richárdnál még a Bogi kutya is többször frissíti az állapotát, miközben a báró otaku üzemmódban agyal a nyomozós krimiken. A nők mikor ezt felhánytorgatják neki, ő értetlen bamba képpel közli, hogy férfiként fogalma nincs, mi az a shoppingolás. Mili felveti, hogy segíthetne pár nyomozásban, Richárd csak legyint, és visszaküldi a könyvmolyok világába. Ő természetesen részt vett még egy hetes bécsi nyomozós eseményen, ahonnan amint hazajött, heves gyerekként osztotta meg gondolatait Milivel a szerencsétlen mazsolás kuglóf felett. (Másodszori olvasás alkalmával is meggyászoltam Terka néni kuglófját.) Míg japánban lázasan talpon tartják az embereket azzal, hogy képzeletbeli állatkákat fogdossanak össze a telefonjukra, addig a Monarchiában bizony keményítették ezt a játékot, és nyomozGO néven futó játékkal igazi gyilkosságok után lehet kutakodni. A játék fejlesztője mindenképp ragaszkodott a hitelességhez, így nem is félt titkos alkalmazottakat felvenni, akik helyette is gyártottak áldozatokat. Ahelyett, hogy Richárd és Mili élvezték volna a játék adta gyönyöröket, kitalálták, hogy ők magát a játékfejlesztőt fogják megkeresni és a játékát beszüntetni. Richárd megkérte Milit, hogy a játék programkódjait nézze át, így másfél napig elmélyült a nyolcvan szintből álló játék kielemzéséhez, mert a hipotézisük szerint a fejlesztő a programsorba elrejtette a nevét.

Agáta mama nem szólt bele gyereki játszadozásába, sőt, kezdett beletörődni, hogy a drága kicsi nagy fiacskája kockát fog faragni Miliből. Emiatt Mili nevelését rábízta Richárdra és azzal sem törődik, mikor a két "gyerek" elkezd civakodni előttük, hogy most single vagy multiplay módban nyomassák tovább a játékot. Agáta mama javasolta a fiának, hogy hagyja Milit is kibontakoztatni és ahelyett, hogy ítélkezne a női játékosok felett, közösen játszanak mindenki ellen, bebizonyítva, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Richárdnak amúgy is a begyében volt már Detrich pocséknak titulált gameplay játszmái, Milivel pedig egyetértettek, ezután közösen folytatták a gameplay végigjátszásokat.

Tarján Vili, mint webes tartalomgyártó a menedzsere hatására rákényszerült a hatásvadász címek adására, amihez természetesen sztori is kellett volna, így fejét vesztve kerül a bajba. Richárd nem szerette a clickbait címeket, így törölte az incidens után az ismerősei közül és megtiltotta Vilinek, hogy a nicknevén szólítsa.

Agáta mama is elkezdi a maga kis hálóját szőni, ami után nincsen kétség, hogy Richárd kire ütött a felmenői közül. Mili, most már élvezheti az újgazdag életmódot, mert hiába mondogatja Agáta mama, hogy ő nem költ semmire, de ha költ, akkor bizony rendesen kitesz magáért. Miután egy hétre is elég ruhát shoppingoltak össze Milinek, még Richárd kitörései ellen is megvédi az újdonsült nagylányát a "csúnya és gonosz bátyustól", aki persze nem is annyira gonosz, egy kicsit sem csúnya és főleg nem a bátyja. 

Richárd megvan a maga kis világában, akit annyira lenyűgözött Mili legutóbbi szerepjátékozása, hogy még mindig a cselédlány bűvöletében él. Amikor összefutnak, Richárd értetlenül nézi a két nőt, akik a titkos chatbeszélgetéseikben annyira unatkoznak, hogy csak a báróról képesek cseverészni.
Mili a teljes kétségbeesés szélén van: amikor nincs a közelben Richárd, minden percben arra vár, hogy hazatérjen, de amint hazatér máris azon rimánkodik, hogy inkább haza se jöjjön. 
Lehet, hogy hallgatni arany, de Richárd nem merte megkérdezni Militől szemtől szembe, hogy most mégis mi a jó francot akar Mili és döntsön már, hogy mégis hol legyen? (Természetesen erre a kérdésre várnunk kell… az utolsó kötet végéig. A választ meg úgysem akarod tudni, mert tudod. Tudom, hogy te sem válaszolnál mást, ha kettessel kezdődik a személyi azonosítód.*) Nem kell aggódni, Richárdnak elég lesz 5 kötet és vagy 1000 oldal, hogy rájöjjön, mégis csak meg kellene érdeklődnie, hogy mit szeretne Mili. (… a születésnapjára)

Mili pedig el van bűvölve, hogy októberben sikerült végre szereznie egy puccos ruhát a szalagavatójára, ami olyan gyönyörűen állt rajta, hogy Richárd köpni-nyelni nem tudott. (Már abból kifolyólag sem, mert úriember nem tesz ilyet.) Az, hogy valójában a férfi fejében mi járt, azt inkább meghagyták az olvasó fantáziájára. (Tartok attól, a túl sok hangos sóhajtozás megtette a hatását és máris csúszok lefele az erkölcsi züllésbe.)

Emmával is történnek furcsaságok, összebarátkozik a könyvmoly Annával, a Fecskával, akinek mottója, hogy "Én megmondtam…" és a kis optimista Márikával, aki minden állapotfrissítésében köszönti a világot, bármi is legyen a téma.

Richárd megmutatta végre Milinek a titkos zugát, amiben sok-sok könyv és még instagram is működött, így megnyerte egyből a lány tetszését, még akkor is, ha nincs vörös posztóval befedve minden és ostort sem talált a szobában. (Bár ez utóbbi teljesen érthető, hiszen lovakat nem tartottak.) Ahányszor lusta volt a mufurc otakunk kimozdulni egy találkára Milivel, annyiszor hívta le a lányt a szobájából a laborjába. Ezek a találkozások annyira személyesre sikerülhettek, hogy a könyv eredeti viszonylatához túlságosan is intimek lettek volna, így mi, olvasók csak halovány sejtésekkel élhetünk, mi is folyt abban a laborban. (Feltételezhető, csak dumcsiztak és kő-papír- ollóztak, hogy a következő ügy kié legyen.) Mili a titkos naplójában is csak azokról tett megemlítést, hogy Richárd a nyomozós játékok rejtelmeibe avatta be. (Mivel Mili írta, így el is hiszem.) Ismét lusta volt összehozni Richárd egy randit, de a lányt kárpótolta, hogy a titkos laborjában közösen végiggörgették az akkori instagram képeket, amin a legújabb szellemember filterrel voltak megspékelve a képek. Eközben Mili észrevette, hogy Richárd átvedlett sensei (tanítói) üzemmódba. A lányka erről is csak annyira számolt be naplójában, hogy úgy érzi, valami alá- és fölérendeltségi szerepjátékba csöppent, amit a szótlan, de folyton sunyin mosolygó bárója még élvez is. Miközben a megtartóztatott alá- és fölérendeltségi szerepeket tanulmányozzák, Richárd megismerteti a lánnyal, mi az a női egyenjogúság. De mivel a nőknek még nincs szavazati joguk, ezt a lány nem gyakorolhatja.

Miliben tengnek a hormonok, így Agáta mama megelőzve a lány hisztériáját és megvédve egyelten, nyakán maradt fia erélyeit, egyből elviszi a lányt kaszinózni, hogy megismerkedjen egy botrányos blogger nővel és az arisztokrata nőket utánozó asszonyokkal. A nők már rég elkönyvelték Mili életét, erősen spoilerezve az utolsó kötetre, de Agáta mama megnyugtatta, attól, hogy pár lopott órát együtt vannak Richárddal a pasi laborjában, még nem kell abban reménykedni, hogy frissíteni fogják a kapcsolati állapotukat kapcsolatbanra. A nem érettségizett nők meg voltak győződve, hogy a játszmákban igen is a nőknek kell nevelni a férfiakat, de Mili tapasztaltként tudta, hogy a valóságban semmi esélye megregulázni egy pasit. Azt viszont felháborítónak tartotta, hogy még Ámoros kávét sem ihat, ha neki kedve tartja. Miután Mili kibosszankodta magát, elolvasta a blogger nő posztjait, (ami természetesen 18+-os, de sikeresen kikerülte az "elmúltam 18 éves" gomb lenyomásával, hogy elolvashassa őket) olyan agyi eufóriát kapott a művektől, hogy máris a legjobb barátnők lettek, közösen szövetkezve esnek a bárónak, hogy cseppnyi eufóriában részesítsék őt is. Renée kicsit zabos természetű volt, mert már elhappolták előle a "Renéeke wok oszt cső" felhasználónevet, elhatározta, hogy Mili által megismerkedik a kocka pasikkal is, mert már a rendeseket bizony megunta. Aztán rájött, hogy reménytelen esetek számára a kocka pasik, de ha Mili-chan erre gerjed, hát nem fogja az örömét széttiporni.


A reggeljeit Mili elég produktívan tölti, családlátogatásokat tervezett ki magának, ahol egy alkalmi migrénes táncosnőhöz elment diskurálni. Miután kipletykálták magukat, akkor tudta meg, hogy a GPS-t elfelejtette a telefonján kikapcsolni, így Richárd könnyű szerrel követte. Miután privátban chateltek, és felbukkant Vili, a báró egyből kilépett a beszélgetésből. Mili és Vili persze jó barátként még egy asztroshow részt közösen megnéztek, remélve, hogy nem fognak elbutulni. Pár nappal később ez nem volt elég Milinek, így folytatta a látogatásokat, ahol kocsma felújítást szemlélt meg és még a varrónők titkosan pletykás életébe is betekintést nyert.  Vili csóró volt, hogy Uberrel utazzanak el Csömörre, de végül sikerült megtalálniuk a "Csömörön hallottam" csoport égető problémáit. Miután belefáradt a sok látnivalóba, elkezdett panaszkodni Agáta mamának, aki egyből lerázta és átpasszolta Renéenek, hogy az idősebb nőci elárulja Milinek azt, amit a még mindig keresett nővérével kellett volna kibeszélnie.

Miután végre kipletyizhette magát a szertelen lány, este kapott Richárdtól egy alapos fejmosást, hogy megnézte a privát üzeneteit és azt az asztroshowt, ami köztudottan a nők butulásához vezethet. Richárd elkezdett aggódni, hogy Mili is agymosottá válik a műsortól, de miután kiordibálták magukból a problémáikat, a férfi belátta, hogy Milinek a fejével több gond már nem lesz.
Miliből kibukkant a szangvinikus jellem, éppen nem hányt tüzet a szemeivel a felbosszantott báróra, aki makacsul ragaszkodott az elveihez és vallja, valakit meg akar védeni. Míg már Mili azon ügyködik agyban, hogy a báró szájára tapad, rájön, hogy most elfelejtette a magassarkúját felvenni, így nem ér fel a báró álláig sem. A heves kiabálásra akadt is társaságuk, ami után Mili betekintést nyert Richárd privát albumába, ahol egy felettébb csinos csaj volt látható, de ezt még Mili nem tudta hova tenni.

Emma, Cili még mindig tudathasadásosként robotol a Hül vállalatnál, nagyon jó munkahelyi viszonyokat ápolva kollegináival. Miután mindenki átesik a munkahelyi baleset szimulálási tanfolyamán, a három nyelven aktívan beszélő társaság szakszervezetisként lázad fel titokban a főnökeik ellen. Márit még másodállásba is fogják, hogy két műszakot nyomatva még több pénzt vigyen haza. Persze, két nap után bedobta a kis gyakornok a törölközőt, aminek a levét Hül főnökasszony itta meg természetesen.

Richárd viszont a női kelepelést nem bírta, így mérgében Triesztbe utazott, miután laposra verték Mili miatt. Eközben Agáta mama elutazott a teljes személyzettel, így Milit kinevezte a ház asszonyának. A lány annyira magas önbizalommal látott neki a semmittevésének, hogy még a szalon ajtaját sem zárta be. Az asztroshow műsorvezetője személyesen meglátogatta Milit, aki a lányt olyan jól felbosszantotta, hogy a későbbi, asszonyi jövőjére tekintve gyakorolta a férfin a porcelánnal való közvetlen támadást. Mikor Richárd kiduzzogta magát és hazatért, megdöbbenve vette észre a hurrikán okozta felfordulást. Miután értelmes választ kapott a lánytól, hogy nem Floridában élnek és nem a Vilma csapott le rájuk, csak Repich-Kalimurti, Mili egyből kikotyogta, hogy Richárd anyja megparancsolta a drága kicsi fiacskájának, hogy estére húzzon át Pestre, mert kap ott külön szobát. Richárd morgott, mert este nem akart sötétben kujtorogni, de Mili félelme sem tartotta vissza, hogy egy emeleten aludjon a lánnyal, tartva, hogy Mili a horkolásával felébreszti és még a katonás elvű erélyeit is megzabolázza a hölgyike. Így el is indult egy körútra este, kiszellőztetni a fejét, minél többet agyalva, hogy mégis vissza kellene mennie és aludnia a saját ágyában, elfogadva, hogy Mili rossz alvó. A villa birtokának végében viszont egy különös vendég akart bejutni a villába, hogy Milinek jóéjszakát kívánjon. Richárd nem akarta, hogy rajta kívül bárki is Milinek jó éjszakát kívánjon, így a kutyájukat egyből ráuszította a vendégre. Ha nem is rókát fogtak meg ezzel, de egy Vöröset mindenképp, akit ezután tollbamondásra ítélt a hírhedt páros.

A banda kiszagolta, hogy Agáta mama pár napra Tanára ment, így meglátogatták Ambrózyékat, hogy lenyomjanak közösen egy vérre menő counter strike partit. A takarítás nem ment zökkenőmentesen, Mili elkezdett aggódni, amire egyből kapott is egy tucat mosolygós smilet.

Eközben a Hül vállalat asszisztensei várták, hogy mikor kapnak felmondólevelet és mehetnek végre a dolgukra, a végkielégítésüket megkeresték. Amikor viszont szerettek volna végre távozni, a hatóság még egy kis időre a házban akarta őket marasztani. Detrich szokásához híven dúlta szét a terepet, miközben Cili és Mári fordított napot tartott. A vallatásra Richárd is meg lett hívva, akinek egyből leesett a fordított napi színészkedés.

Végül, miután Richárd és Cili kiszemezgették magukat, Agáta mama is hazajött, aki nem rótta fel hangosan a fellépő kárt, de minden valószínűséggel magában megesküdött, hogy nem engedi többet monopolyzni a két kicsit sem csituló kölyköt. Mili pedig kiszúrta, hogy Richárd megváltozott, miután a Tabánból visszatért. Az elméleteit próbálja Vilire rázúdítani, akit természetesen kicsit sem érdekel, miért váltott át a báró testvéri kontaktusba. Viliből csak egy rózsa matricát sikerült kicsikarnia, így Mili telhetetlenül egy talit összehozott még Renéevel is.

Mi volt ezután? Azt már csak a következő részben árulhatom el.

* Vagy ha 2000 után születtél, valószínű 4-essel kezdődik természetesen. Bár ha ez így van, akkor nem hiszem, hogy tudnod kell rá a választ. Ha meg tévedek, küldelek egyből Miliék nénikéjéhez, hogy kegyetlenül meghímeztessen és egy kis hittanleckét adva az erkölcsös lánykának neveljen. (Nem kell aggódni, Milinek sem jött be ez a tanmenetrend. Tanulság: ne lógj el az óráról, mert belefutsz egy báróba, aki aztán Stockholm szindrómásként magánál fog tartani.)

[Képek: Hana-Saku Iroha, Gosick, Kuroshitsuji, Gekkan Shoujo Nozaki-kun, Ao Haru Ride, Nisekoi]