2018. február 21.

Böszörményi Gyula - Bitó és borostyán (amolyan 21. századi módban)


Igyekezek nem mindent kifecsegni, hiszen elveszne a történet varázsa… De erre a könyvre is vonatkozik azon állítás, hogy véletlenek nincsenek. Kis közlekedésföldrajzzal vegyítve.

KELETI PÁLYAUDVAR  (pestiek biztos tudják, hol van vidékieknek, nem, amire gondolsz, az a nyugati. Szóval, a másik nyugati.)
Miután a bárónk sokadszorra is Mili orra alá dörgöli, hogy nem szereti a cselédlányos szerepjátékozást, a Keletire vitetve a lányt fel akarja dobni az első osztályra, viszont a MÁV szabályzata szerint még a harmadosztályra sem engedhetik fel Milit a jelenlegi öltözetében.
Richárd kicsit lenyugodva úgy döntött, elviszi a lányt shoppingolni, aki egyből a legdrágább üzletet célozta be, remélve, oda sem engedik be és kicsit megkopaszthatja a kakasát. Richárdnak elég volt elkottyantania, hogy ő nem paypassal fog fizetni, egyből Mili kicsinosítására fordították a figyelmüket.
Délután visszatértek a most már utazásra alkalmas Milivel a Keletibe, ahol Detrich próbált kötekedni velük, de Richárdnak kutyamód elege volt a napból, így vakkantva járatta le egy fél órás hullanézés után a Milit inzultáló detektívet.
Richárd bemutatta egy régi ismerősét, Bali Mihályt a lánynak, akivel Mili a vonatúton társaloghat. Nem lenne Hangay, ha nem vetné be már indulás előtt a női rafinériáit, amivel felmérte a környezetét. A dohányvállalat üzletasszonya, barátnőjével, egy műkritikussal, Lindmayerrel és annak zöldfülű unokaöccsével, Zénóval és egy jöttment színésznővel, aki Berta Miminek adta ki magát, heten checkoltak be a vonat alvórészébe. Mit sem ér magyar utazás vita nélkül, Richárd barátját mások is felismerték, tekintve a munkájára egyből babonás félelemmel kezdték az alvóhelyeiket cserélgetni. Richárd annyira dühbe gurult, hogy Milit egészen a lány hálókabinjáig lökdöste. A még mindig csipkelődős hangulatban levő Mili szemtelenül flörtölni kezdett vele, hogy nem mer vele fenn maradni a báró a fülkében. Richárd fel sem vette a kihívást, helyette gyorsan füstté vált.

PEST - ÚJSZÁSZ (csak úgy Szolnoktól északra)
Mili még ekkor nem tudta, hogy BV-s munkát végez Bali Mihály, aki a közös vacsorán ki is tálalt a lánynak, hogyan szorul a hurok a nyakakra munka közben, ami olyan kegyetlenségszámba megy, hogy egész Európában alkalmazták. Mili izgalommal hallgatta a ma divatos kivégzési rituálé részleteit, mindezt zsarnoki bárójával elképzelve.

Újszász - Berettyóújfalu (Debrecentől délre jó pár kilométerre)
Mili összefutott egy ismerősének ismerősével (aki ismeri az ismerősét ugyebár) Domonkos Jencivel, aki üzleti útról térve haza dicsekedett a Meggyesfalva bútoripari vállalat lapra szerelt termékeivel. Mivel a társaság kételkedett a termékekkel kapcsolatban, akik eddig csak a skandináv, összeszerelhető bútorokat ismerték, tettek is egy kört a vonat végébe csatolt kupéban, megszemlélve a hazai termékeket. Miután kicsodálták magukat, Mili próbált nyugovóra térni, de zajos szomszédokat fogott ki. Kisújszállás és Karcagon való felriadása után kitalálta Püspökladányon, hogy neki nem lesz elég a langyos tej az alváshoz, könyvet keresve zaklatni kezdte a hálókocsi-kísérőt, mert a pénzes bárója ruhát vásárolni elvitte, bezzeg könyvesboltba már nem lehetett elráncigálni. Drienkó úr pislogott, mint diákok a matekórán, hogy mit akar Mili éjjel negyed kettőkor és meglepi a lány, hogy nem éppen gondoltak egyre. A férfi felajánlotta az egyetlen papírból álló tárgyat, ami a menetrendet tartalmazta, és amit már a kutya sem nézett.

NAGYVÁRAD (Átlépve a Schengeni határt)
Amint kiszagolták, hogy átlépték a trianoni határt szereplőink, egyből ki is tört a vitatkozás.
A kifejezetten lassú utazást egy beiktatott pihenővel tarkították, ahol pár "intelligens úriember" előkapta a wifit talált Borsszem Jankó poénoldalt, ahol nemrégiben posztolták a BV-s Miska bácsi legújabb projectjét. Mielőtt Bali úr a két kezével intézte volna ki/el őket, Mili elvitte sétálgatni, ahol (milyen véletlen) Domonkos Jencivel összefutottak, akit leütöttek és a pénzét ellopták.

NAGYVÁRAD - ÉLESD (Haladva a Sebes-Kőrös vonalával)
Mili sebet kötöz, a vonatvezető felbukkant, remélve, hogy Jenci nem fog feljelentést tenni. Mili kiszúrta, hogy a férfi nem elég, hogy álmatlan morcossággal van sújtva, hanem elhagyta a helyét, amit sosem szabadna. Drienkó egyből kitálalja a vonatvezető problémáit, ami a lányt egyből ösztönzi, hogy magánéleti tanáccsal szolgáljon, és megismerkedik a vonat utasaival, mígnem az orra előtt felbukkan a pincér, közölve, hogy találtak egy hullát.
Mili rohan is megnézi magának az áldozatot, egyből parancsokat osztogat, fellelkesülve, hogy nyomozgathat ismét.

ÉLESD - MAGYARNÁDAS (Kihagyva Révet, Csucsát, Bánfihunyadot)
Nyomozó lányunk szimatolni kezd, de előtte majdnem összekap Miska bácsival, hogy még nem kapta meg a magándetektív igazolványát, Richárdot meg elnyelte a föld, így semmi belépő profilja nincs a tetthelyszín vizsgálatához. Miután kinyögte Richárd nevét, jelszóként elfogadva sikerült legálisan belépnie a rendszerbe. Nyomban talál is egy tucat nyomot, amivel már a történet felét össze is rakta fejben, miközben megfogadta, ezen túl csak svéd bútorokat fog vásárolni.
Idő, mint a tenger, még két tanárt is kioktat közben, szembesítve őket, hogy kutakodtak a bőröndjeikben.
Sejti, ki az egyik tettes, így eszement ötletként, átugrott a szomszéd hálófülkébe, ahova a gyanakodó színésznő csak a havi kártyát kijátszva engedte be, hogy Mili elpletyizze, tud a vonaton történt kis afférról, amit jobb lenne nem folytatni. Nem ért a férfiakhoz, de azért próbálja bemesélni a nőnek, hogy bizony az újdonsülten megismert Zénójával vigyázzon.

MAGYARNÁDAS - KOLOZSVÁR (A nádas falvakból elérve egy nagyobb várost)
Miután úgy gondolta, mindenkit helyre tett, próbálta álomra hajtani a fejét, de valamiért Milit mindenki szereti éjszaka zaklatni és addig nem hagyják, míg örökre el nem alszik. Talán a karma visszavágása, hogy Mili minden szitkot elmondott Richárdnak, most rajta próbálkoznak a párnába fojtás aljas művészetével. Mielőtt a csillagokat látná detektív kisasszonyunk, máris segítségére sietett a szőke herceg… (Ez a poén már volt, így csak egy ortodox, felfegyverkezett pópa siet a segítségére. Milit mindig a legfurcsább alak menti ki.)
A támadó megfutamodott, Mili nem győzött hálálkodni, mielőtt meggyónta volna minden bűnét, a pópa felfedte magát, hogy ő se nem pópa, főleg nem ortodox és neki pláne ne kezdjen könyörögni, miközben futni hagyják a tettest. Egyből felismerte az álruhás Richárdot, ezzel is felfogva, hogy miért vetett szemet minden vonaton összefutás alkalmával a pópára.
Megnyugodott, hogy nem káprázott a szeme, és miután végre visszavedlett Richárd báróvá, a férfi kibökte az összesereglett alvós társulatnak, akik közül senkinek nem jött álom a szemére, hogy a vonatvezetőt is megölték, miközben ők a frissen megsebesült Drienkó körül legyeskedtek. Szerencsétlen kalauzok csak kapkodták a fejüket tehetetlenül, miközben Richárd máris kopó módjára körbevallatta az utastársait.
Miután a báró megtudott mindent, amit akart, felkereste Milit, akinek elárulta, kit keres, miközben Mili még mindig a korai farsangi jelmezen lovagolt, Richárd az "igazad van is meg nem is" homályos anekdotáját adta elő, célozgatva a lánynak, hogy kíváncsi a folytatásra. (Pontosabban a nyomozás folytatására.) Mili természetesen máris a másik folytatáson agyalt, amit nem is volt képes a báró elől lepleznie.
Ekkor tájékoztatták a párost, hogy nem csak, hogy elhaladnak Kardosfalva mellett, ami csak egy kőhajításnyira van Kolozsvártól, a kalauzok megállapították, hogy a vonat nem fog a célállomáson megállni. Mire észbe kaptak, már el is hagyták az állomást.

KOLOZSVÁR - KARA (Akarom tudni, a kereső miért adott ki koreai együttest a településre?)
Most, hogy unott fejjel Richárd rábízta az ügyet Milire, hogy ne ő végezze el a munka nehezét, a lány pedig kapva az alkalmon végigmustrálta a vonatot. A hullák száma eközben nőni kezdett, ami a lányt még arra is rávette, hogy maga szedje le a hírhedt gyilkost. A vonatot is meg kellett volna rég állítani, de az elfogásra ítélt ember inkább a vonat kisiklását tervezte be programnak. Bali Mihály ezt kicsit sem hagyta, a fűtökhöz ő mászott végül át. Mili aggódott a férfi miatt, Richárdot továbbra sem hagyva békén kérdezősködött, aki csak visszavágta, hogy ne kombináljon már feleslegesen.

KARA (Úgy a semmi közepén, az Isten háta mögött)
Miután csodával hatásos módon megállt a vonat, rájöttek, hogy a keresett személyt lehagyták a hóban, így érte mindenképp vissza kellett menni. (Innen egyenes út Székelykocsárdra, de ha már vidámpark nincs, ki kell élvezni a szerpentineket.) Mivel nem volt élő közvetítés Miska bácsi sikeres produkciójának, így a két fűtő közül az egyiküknek be kellett számolnia. Ekkor árulta el csak Richárd a meglepett Milinek, hogy ez az évértékelő gyakorlati vizsgafeladata kriminalisztikából.
Megnézték, az előzőleg kihagyott alagutat, felkapták a vonatra a gyilkost, máris folytatták útjukat Székelykocsárdig, ahol már tűkön ülve várták őket.

KARA - SZÉKELYKOCSÁRD (Kolozs megyéből Fehér megyébe, pedig a célállomás végül Marosban lesz)
Volt pár órájuk a célállomásig, így Mili az összegyűlt társasághoz csatlakozott, hogy a fejében kavargó felvetéseket, ha nem is kőbe, de füzetbe vésse a feltevéseit.
A társasághoz bejelentkezett a Berta Miminek nevezett hölgyemény, aki megvillogtatta kicsit megkérdőjelezhető művészeti lexikális tudását.
Mikor Mili megunta a szócséplést, és a nyelvköszörülést, amibe már őt is bele akarták rángatni, elkezdte a gyilkosság teóriáit megdönteni. A negatív kommentezők máris ártatlanokat akartak elítélni olyanért, amit el sem követtek. Mikor egy másik gyilkost is le akart Mili buktatni, a tettes saját magát leplezte le, menekülni viszont nem tudott, mert Richárd megállította. Ha nem volt elég két gyilkos egy vonatra, egy harmadik is végre elárulta magát, aki egyből Milire fogott egy pisztolyt. Miközben ecsetelte a fiatal és kezdő gaztevő a bűneit, Richárd is fegyvert fogott a delikvens újdonsült szeretőjére, hátha ezzel észhez téríti a férfit és Milit elengedi. Bárónk bízott a matematikai tudásában, így Milit beszámította egy két százalékos gyilkosság áldozatává. A hősszerelmes nem bírta tovább a feszültséget, hogy Richárd sakkban tartja a szeretőjét, így fel is mondta a szolgálatot. Miután mindenki lehiggadt és a fegyverek kikerültek a képből, Milinek még maradt lélekereje leleplezni egy lopásra szakosodott szereplőt.

SZÉKELYKOCSÁRD - MAROSVÁSÁRHELY (Nemsoká vége, ígérem)
Nem csak az estének lett vége, hanem a végállomásra is beértek, ahol vallatások kereszttüzébe kerülve Milit nem akarták meghallgatni. Ő már inkább a Vásárhelyi csatlakozásra koncentrált, hogy tovább utazhasson, így beletörődve adta át a szereplést a rendőrök előtt Richárdnak. Ezt persze a férfi meghálálva kísérte tovább Marosvásárhelyig, titkon örülve, hogy a lány elfelejtette kikaparni a szeme világát és Bali Mihály elhárította egy felmerülő veszekedésüket és a fenyegető pofonokat.
A MÁV keservesen fogta a fejét, hogy mindenki jegyét meg kell térítenie, de mielőtt a tehetős társaság örült volna ennek, Richárd gentleman módra a jegyének árát a halottak családjának ajánlotta fel, amibe senki nem mert belekötni, hiszen Richárd Mili első osztályra szóló, hálókocsis jegyét is ő vásárolta. (Mondhatni ő szívta meg a legjobban az utat)
Milit megkörnyékezték minden hálával, hogy felgöngyölgette az ügyet, Richárd meg nem győzte a rajongókat leszedni Miliről. Miután a báró harmadjára is finoman megdicsérte nyomozó társát, még egy röpke bókot ráadásként kinyögött a meglepett lánynak, de mielőtt Mili ezt felfogta volna, Richárd vonatra szállt, hogy hazatérhessen. (Csak, hogy a végére legyen valami csöpögés is a történetben.)