2019. június 29.

Emma személyi aktája és a Leányrablás Budapesten eset

Majdnem az összes szereplőről már szó esett az Ambrózy báró esetei könyvsorozatból, mégis, az egyik jelentős személyről nem készült semmi leírás, pedig neki a teljes ügy miatt kellett készíteni egyet. Miután a nyomozópárosunk készített egymásról leírást, lássuk, ki mit tud Emma helyzetéről. Spoiler előfordul, a kiemelés nem feltétlen jelenti a cselekményleírás részletezését.

Név: Hangay Emma

Született: Marosvásárhely, 1880. február idusa

Külső leírás: hosszú, gesztenyebarna haj, kék szem, előbújó arisztokrata finomság, légiesség övezi mozgását.*

*Később, baleset folyamán jobb felkarja, válla, a mell fölötti rész féltenyérnyi darabja és a nyak egy része megégett, ennek hegesedése később is jól látható rajta. (a pozsonyi Állami Kórház leletei és az alany elmondása alapján)

Hangay Emma életét pontosan 1896-tól kísérhetjük figyelemmel, mikor is a millenniumi ünnepségen nyomtalanul eltűnt. A Városligetben látták utoljára. Emma a megkerülése után vallomást tett, merre és mivel töltötte szökési és menekülési éveit.

1896. május 4. Pest: A millenniumi kiállításra elment Schützer Otto, unokatestvér, társaságában. A nap végén, az alany egyből felismerte az ittasság jeleit rokonán, aki ezután, ahelyett, hogy visszakísérte volna az Erzsébet körrút 35-ös bérházba, két férfi segítségével elfogták, és elrabolták.

1896. május 5. Pest:  Az alany megszökött egy Józsefvárosi pincéből, ahol fogva tartották, egy ivóba menekülve pedig összefutott Kugler Tónival, aki kimenekítette a városból. Az alany nevet változtatva, Gerlice néven csatlakozott a Donnert cirkuszhoz.

1897. július 1. Pozsony: Sürgöny feladása a Hangay családnak.

1897. július 11 - 1900. augusztus Pozsony: Megtalálták az alanyt a keresésére és megölésére felbérelt személyek, aki ennek következtében balesetet szenvedett, de sikeresen elmenekült a helyszínről. Miután a kórházban felépült és az alanyt halottnak hitték, Kardos Cecília álnéven ápolónőnek tanult, később ezen a szakterületen dolgozott. Egykori segítője, Madame Orlócy figyelmeztette az alanyt, hogy meneküljön a városból, mivel még mindig keresik.

1900. augusztus 24. Tabán: Megérkezett az alany a fővárosba, a kapott címre viszont nem tudott eljutni, mivel Tabánban tartózkodva eltévedt. Ekkor talált rá a Hül Józsefné, aki a házába vitte. Itt ismerkedett meg a három sortársával, Mück Márival, Csurár Fecskával és Blau Annával.

1900. október 18. Tabán: A Hül lányok megtudták, hogy fogva tartóik már nem éltek, ekkor a házba került nyomozók, köztük Ambrózy báró megtalálja az eltűntnek hitt, álnéven élő Hangay Emmát.

1900. október 19.: Ambrózy báró elviszi az alanyt, a Magyar utca 20 szám alatt lévő épületbe. Az alany felveszi a Schumayer Karolin, Karlinka nevet, így Pilisy Róza unokahúgaként rejtőzködik.

1900. december 17-18. Marosvásárhely: Az alany honvágyból fakadóan, nem törődve a veszéllyel és a következményekkel hazatért szülővárosába, remélve, hogy besegíthet az ügy felderítésében. A családjával ez úton nem találkozhatott, és a továbbra is fennállt veszély miatt hamarosan vissza is tért a Pilisy–házba.

1900. szilveszter: Az alanyt felismeri egykor használt álnevén Leisz Béla utász százados, aki még Pozsonyban ismerte meg Kardos Cecíliát. Az alany tagadta egykori kilétét, mivel nem akarta felfedni magát, de a százados rendületlen udvarlását csak a százados párbajra felhívása törte meg. A párbaj előtt az alany tisztázta a századossal a helyzetét, így csökkentve az alany körüli lebukás veszélyét.

1901. január 24.: Pilisy Róza segítségével először a Szerecsen utca 41 szám alatti bérházba menekítették az alanyt, kísérőjével, Mück Márival. A helyet az alany nem találta biztonságosnak, így a Virág Benedek utca 10. Herrdoktor lakásán húzódtak meg és szervezkednek tovább.

1901. január 26.: Az alany esküvőre lett kényszerítve Fridrich–Adolf Motta La Misox oráviai leendő gyártulajdonossal. Az esemény után el akarták ismételten rabolni az alanyt, de az akciót a Magyar Királyi Államrendőrség megakadályozta. Az esetben az összes gyanúsított meglett.

1901. január 27.: Vége az üldözésnek és az eset lezárult, az alany az Ambrózy villa vendége lett.

1901. február 2. Marosvásárhely: Az alany visszatért édesapjához, Hangay Árpádhoz, miután lezártnak tekintették az ügyet, amiben Hangay Emma vér szerinti édesapjának kilétét felderítették. A bizonyíték, a közjegyzői okirat megsemmisült, ami bizonyítaná az alany igazi származását.

======
Készítette: Ambrózy Richárdné br.
Javította, kiegészítette: Ambrózy Richárd br.


[Kép: Pinterest, Örök kaland, Alexis Blebel]