2019. június 29.

Békebeli bűn- és szívügyek #6 Még egy kis plusz Ambrózy báróról

A Szer'usz világ jelenetek között meglapul pár érdekesség, amin talán nem csak Mári szeme akadt meg, hanem az olvasónak is okozott meghökkentő pillanatokat. Van itt is minden, az Ambrózy házaspár burkolt metakommunikációja, a személyzethez való hozzáállásuk, viselkedésük vagy épp a "mi is van akkor Ambrózy báró bal karjával?" kérdések megjelenése még több elméletet és teóriát rejthetnek önmagukban.

Ha ismételném magamat valamelyik előző hasonló összegzőből, innen is bocsánat, egy kis ismétlés sosem árthat. (vagy legfeljebb kijavítom előző tévedéseim…) Ezen felül vannak olyan jellegzetességek, amikről viszont azért nem fogok írni, mivel azt egy másik bejegyzésbe szánom. A lényeg, olyannyira spoileres lesz, amennyire ezt megengedhetem.

Richárd új tulajdonságaira is fény derül

Rendetlen férfinak nyilvánul meg, ahányszor csak a hálószobájáról van szó, de ha a laborról és a munkaterületéről beszélünk, még a tollseprűvel felvert por sem törheti meg azt a rendet, ami a helyiséget övezi. Mivel viszont csak ő jár be ebbe a helyiségbe, egy fehérszemélyt sem zavar az a tudat, hogy Mili elmondása szerint a laborban csak is ő takaríthat. Mári besettenkedése a helyiségbe tulajdonképp bizonyíték, hogy az a takarítás még a báró úr keze által sem történik meg.


Érzelemmentes nyomozás

Richárd megrögzötten állítja, hogy az érzelmek csak befolyásolják a nyomozást, így kijelentése, miszerint minden bizonyíték Mili ellen szó, és ő sem ellenezte volna, ha felségét börtönbe zárják, meg sem lepheti az olvasót.
Okulva a Nász és tébolyban olvasható múltbéli eseményekből, Richárdról tudhatjuk, hogy számára is kényszer az a ridegség, amit álcaként felvon magára, de tudva, hogy már Milit elküldte a Lipótba, engedte a kelleténél tovább bennhagyni a fogdában, és még haza is deportálta a nyomozás kellős közepén, teljesen meggyőzi az embert, hogy Ambrózy báró bármit képes megtenni egy sikeres ügy lezárásáért.


Lezáratlan befejezés, ami csak sejteti, mi történhetett

Mit is látott Mári? Szerintem nem csak én kerültem bele abba az olvasási merengésbe, amikor már nem a szavakat olvasom, hanem a képzeletem egészíti ki nem létező sorokkal… Azután háromszor kellett újraolvasnom, hogy rájöjjek, hogy nincs is pontosan elárulva, mi a csodát lesett ki Mári. (Á, pedig megesküdtem, hogy volna, hogy elcsattant egy újabb csók… – cáfolatot kérek, miért ne lett volna csók.)


Zsarnay, mint mintakép

Köztudott azoknak, akik olvasták a Nász és tébolyt, Richárdot Zsarnay karolta fel, aki a fiatal Ambrózynak példaképként és második apaként játszott szerepet az életében. Zsarnay taníthatta ki neki a nyomozás rejtelmeit, mivel Márika észrevette a két férfi egészen hasonló viselkedését, mikor elmerengve törték a fejüket, vagy épp a botjukkal koppintva tesznek az ügy végére pontot. Ráadásul a Rudnay-gyilkosságokban, mikor Zsarnay összefutott Richárddal és Milivel, bemutatkozáskor jobban feszengett, mint ahogy elvitte az Ambrózy villába Milit.

„– Bemutatnál minket egymásnak, kérlek – nézett Richárdra az öreg –, vagy oly irigy vagy, hogy bájos kísérőd nevét még előttem is titkolod?
Ambrózy báró nyugtalan zavarral hadarta el a nevem, és miközben én csókra nyújtottam a kezemet, végre az idős úr kilétét is elárulta.”


Ambrózy megfigyelése Miliről

Richárd tudhatta Mili viselkedéséből a lány érzelmeit, viszont az olvasó nem tudja meg, viszonzottak-e ezen érzelmek. Richárd tarthat még a saját érzelmeitől is, úgy vélem. Mili szemszögéből tekintve láthatjuk az eseményeket, így az ő érzelmei nyíltak, és tudhatjuk a helyzetét.
Természetesen, párszor már kifejtettem, hogy tapasztalatlanságából adódóan nem tud különbséget tenni az érzelmek pontos kifejezése mellett, így mindezt a szerelem szó köré csoportosítja.
Richárd ennél komplikáltabb, pedig egy olyan részletekre figyelő embert, mint Ambrózy báró, biztosan nem kerülte el Mili viselkedésével járó jelek (pirulás, heves lélegzetvétel, csillogó szemek, nyugtalanság… stb.) és lehet, hogy látja, és tudja dekódolni is magának, de nem akar tudomást venni róla, mert ha ezt megtenné, akkor önmagában is fel kellene vetnie pár kérdést, hogy miért pont ő?
Persze, a válasz nagyon egyszerű, hiszen ő karolta fel, folyamatosan védelmezi Milit, akinek az első szerelmi tapasztalatok emiatt hozzá fogják kötni, mivel más, érdeklődést fenntartó férfi nincs a közelében.
(Mondhatnánk Tarján Vilmost, de őt egykorúként és barátként kezelve nem kelti fel a fiatal lány érdeklődését, mint a 26 éves Ambrózy báró, aki fellépésével és belső értékeivel nyeri el a lány szimpatizálását.)