2019. június 27.

Stephanie Perkins: Lola és a szomszéd srác

Az első kötet, az Anna és a francia csók is egy könnyed ifjúsági regény volt számomra, így nem elleneztem meg magamtól, hogy megismerhessen a sorozat második részét, ahol új szereplőkkel ismerkedhettünk meg.

Fülszöveg:
Lola Nolan, a szárnypróbálgató divattervező nem híve a divat követésének. Ő jelmezeket alkot. Minél ütősebb a szerelése – minél sziporkázóbb, furább és vadabb –, annál jobb. De bármennyire hajmeresztő is a stílusa, Lola imádja a szüleit, tűzbe menne a barátnőjéért, és merész terveket szövöget a jövőről. Szóval minden tök tuti (a dögös rocker pasiját is beleértve), amíg vissza nem költöznek a környékre a rémes Bell ikrek: Calliope és Cricket. 
Miután Cricket – a tehetséges feltaláló –, ikernővére árnyékából kilépve, ismét része lesz Lola életének, a lány rákényszerül, hogy végre tudomásul vegye az érzéseket, amiket időtlen idők óta táplál a szomszéd srác iránt.
***

A témával ellentétben könnyeden van körülépítve, kamaszos idillivel átitatva a történet és a mögöttes mondanivalója. Tipikus Young Adult stílusú regény, romantikus hangvételben.

Fő koncepciója a kamaszkori tévedések, hibák feltárása, párkapcsolati problémák érthető felvázolása.
Szokatlan eleme, hogy főszereplőnk két apával él. (okkal, családi problémákról is szó esik a történetben) Cserében kétféle apatípust is megismerhet az olvasó egy köteten belül.

Célja a történetnek, hogy főszereplőnk, Lola egy rossz kapcsolatot lezárjon, így a régi szerelmével való érzelmek képesek lesznek kibontakozni, amik viszonzottabbak, mint az elsőre feltételezi a lány.
Központi kérdés: A régi érzelmek nem fakulnak meg?

Egy rossz kapcsolat lezárása is jó kiindulópontja a történetnek, de ezen felül, eleve az a tény, hogy tizenévesként Lolának rá kell jönnie, hogy milyen kapcsolatban van egy sokkal idősebb férfival, már ad egy olyan hátteret a cselekménynek, ami miatt felnőttként sem okoz gondot a kötet elolvasása.

Szereplőink annyiban különbözhetnek a megszokott, kicsit klisés szereplőktől, hogy Lola elég különös szenvedélyt követ: beöltözik minden nap másnak, hangulatát, érzelmeit az öltözködéssel és a kaméleonként változtató külsővel szereti kifejezni. Nem fél kinyilvánítani az érzelmeit, nem tart attól, hogy mások hogyan vélekednek a stílusa kapcsán, így nem kell attól tartani, hogy nem fog hangot adni, ha valami nem tetszik neki.

A másik fontos szereplő, Cricket életébe is betekintést nyerhetünk, aki az ikertestvére árnyékában élve próbálja megtalálni az életének főbb céljait. Cricket szerethető karakter, a testvére, Calliope számomra kicsit kiismerhetetlen, de így kerül a fivér előtérbe, és Cricket próbálja kideríteni az amúgy lelkileg zárkózott Lola titkait.

Az előző részben megismert párosunk, Anna és St. Clair egyfajta példaként van jelen a történetben, remélve, hogy Lola rájön a párkapcsolatok tökéletlenségeire, kompromisszumaira és próbatételeire.
Lola és Cricket szerelme viszonylag ütemesen fejlődik ki, de egyfajta háromszögben bonyolódik a kamaszok kapcsolata.

Kikapcsolódó történet, tanulságos helyzetekkel tarkítva.