2019. június 8.

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?

On Sai újabb kötetével ismerkedtem meg, ami az előzőleg olvasott regények után erőteljesen bizonyította, hogy nincs minden ifjúsági regény eltemetve a szememben.

Fülszöveg:

Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt. Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant.
Bele lehet zúgni valaki állába?
Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai. Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van, két világ akarja holtan látni.
Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag?
Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását.
De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány?
***

Magyar valóságkörnyezetbe csempészet fantasy történetről van szó, ahol a való életben élő egyének a másik, fantázia alkotta világba alvás közben térnek át. Ezeket az egyéneket, akik alvásában zavar lépett fel, egy csapat tudós vizsgálja őket rendületlenül.

Elég régi még a jelenben játszódó története is, mivel még a Mondocon a Millenárisban volt megrendezve. (Az sem most volt, mikor megismerkedtem mélyebben az animés világgal, már a Hungexpo épületében tartották a conokat.)

Egyedi szereplők, akiket nem lehet sablonkategóriába sorolni.
Mia Anne egy csendes, visszahúzódó lány, de ha cselekvésre kell sarkallnia magát, akkor nem bújuk a sarokba, hanem esztelen és meggondolatlan tizenévesként tesz meg mindent a sikerért. Morális erkölcsei szerintem megfelelőek, külső szemlélőként nézi a körülötte levő világot.
Kósza lovagként, kezd kilépni a kamaszkorból, elszánt, de kicsit sem tolakodó jellem. Tapasztalatlanságát a spontaneitás leplezi és valami szerencse (vagy mágia) folytán mindig jól jön ki a szituációkból.
Az apa, Amon, asperger-szindrómás, így a viselkedése szereplőként elég különleges, de nem a negatív oldalát mutatja meg az autizmus egyik típusának.

Vicces, szórakoztató és nemcsak YA kategóriába sorolható, így a felnőtt olvasók is kedvelhetik. Eleve, aki felnőttként már ismeri és kedveli On Sai történeteit, valószínűleg ebben sem fog csalódni.

A cím a történetből lett kiemelve, kedvenc részemmé avanzsálódott az apa-lánya között lezajlott jelenet.

Az ellenség legyőzése furfangos, nem csak egy emberen múlt, hogy megölhessék. Az ellenség kiderítésében is volt izgalom, mivel elsőre nem lehetett kitalálni, ki a hunyó. Az ellenség isteni képzelgései jól álltak a karakterhez, és a szereplőkkel, a „jókkal” együtt lehetett unszimpátiát gyakorolni. Így nem csak a könyvben leírt személyeken múlik, hanem maga az olvasói is hiheti, hogy rajta is múlott, hogy az ellenség le legyen győzve.

Központi témának az önmagunkba és a másokba vetett hitet írnám le.