2019. június 26.

Julianne Donaldson: Blackmoore

Az Edenbrooke után nem volt kérdés, hogy mindenképp beszerzem és elolvasom az írónő másik kötetét, a Blackmoore-t, ami még inkább nyíltan bevezeti az olvasót a 19. századi életbe.

Fülszöveg:
Kate ​Worthington jól tudja, hogy soha nem mehet feleségül kiszemeltjéhez, ezért elhatározza, Indiába utazik, hogy megzabolázza nyughatatlan lelkét, és megszabaduljon kellemetlen családjától. Kotnyeles édesanyjának azonban más tervei vannak. Az asszony alkut köt Kate-tel: elutazhat Indiába, de csak akkor, ha egymás után három házassági ajánlatra is nemet mond. 
Kate, hogy teljesítse a megállapodást, az impozáns Blackmoore-i kastélyba utazik, és kedves gyerekkori pajtásához, Henry Delafieldhez fordul segítségért. 
Ám ha szívügyekről van szó, nincs helye alkudozásnak, és a legalaposabb tervek is dugába dőlhetnek. A zord, szeles észak-angliai partvidéken Kate végül kénytelen szembenézni az igazsággal, amit még saját maga előtt is titkolt. 
Lehet, hogy éppen az a házassági ajánlat szabadítja meg a szenvedéseitől, amit feltett szándéka elutasítani? 
Az 1820-as években játszódó Blackmoore igazi romantikus regény, egy fiatal nő magával ragadó története, aki komoly áldozatok árán tanulja meg, hogy a szívére kell hallgatnia.
***

Erőteljes kezdéssel indít a történet, amiben főszereplőnk, Kate mindent próbál megtenni, hogy álmai helyszínére, Blackmoore-ba eljuthasson. Előre látható történet, mégis érdekes csavarokkal rendelkezik A titkok, ami a két szomszédos családot érintik, a történet végére kibontakoznak.

Két idősík van a történetben, így azonnal nem kapunk meg minden választ, csak a legvégén áll össze a teljes kép. Legutáltabb szereplő, ha így lehetne kifejezni, az Kate anyja volt, aki botrányos viselkedésével teszi tönkre lánya életét.
Maga a szituáció, amibe Kate belekeveredik, felettébb bosszantó, kicsit meg is hatott a történet, ahogyan főszereplőnk dacol a családi követelésekkel szemben és küzd a boldogságáért.

Egy olyan szerelmi háromszög alakul ki a történetben, ami valójában nem áll fenn. Két finom úri leány szemben Kate-vel, aki tudja, hogy nem akarja mindazt a kötöttséget, amit másoknál lát.
Mivel tudja, hogy akibe beleszeretett, nem lehet az övé, megtagadva az értelmeit, más célokat tűz ki maga elé. A másik szemszögbe is beleláthatunk, Kate jól megfigyeli gyerekkori barátja, Henry néha érthetetlen viselkedését, az olvasónak így egyértelmű a fiatal férfi érzései.
Egy plusz szereplő is fontos szerephez jut, Cora, a macska közvetítő szereplőként van jelen a történetben.
Henry húga és a fiatal férfinak kiválasztott lány, Juliet St. Clare meghökkentő viselkedést tanúsítanak, de szerepük az akkori korszellemnek megfelelő.

Történelmi fikció lévén megfelelt, nem találtam benne hibát, ami miatt nem mondanám történelmi regénynek.
Kifigurázza, nyílt őszinteséggel bemutatja az akkori korszak hozzáállását a női szerepekhez és a viselkedést, amiben a gazdagok még inkább fentebb szeretnének törtetni, ha kell, gyerekeik életét kockára téve, hogy méltányos házasságot kössenek.
Az édesanyák befolyása is a mai kori szemlélettel tekintve megbotránkoztató, és nem igazán elfogadott.

Jane Austen kedvelőknek nem csak mások, magam is ajánlhatom, mivel a témakör, a leírások hasonlóak, legfeljebb a történet nyelvezete könnyedebb.
Mivel előtte olvastam a Meggyőző érvek című kötetet, sok hasonlóságot fedeztem fel a két történet mögöttes mondanivalója mögött.