2022. november 13.

Schildkröte Őszi olvasmányok 2022/3

Harmadik etapban kicsit rövidebb kötetek kerültek sorra, egy magyar szerző kötete kihívásra, a többi iránt pedig a kíváncsiság hajtott.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek

Fülszöveg:

Több mint hatvan évvel a megjelenése után Ray Bradbury világszerte elismert regénye, a Fahrenheit 451 igazi klasszikusként hat a világirodalomban a zord, disztópikus jövőábrázolásával. A könyv üzenete soha nem volt aktuálisabb, mint napjainkban.

Guy Montag tűzőrként dolgozik. Az a munkája, hogy elégesse a könyveket… a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. Montag soha nem kérdőjelezi meg a pusztítást, amit a munkájával végez, az estéi pedig unalmasan telnek a feleségével, Mildreddel, aki az egész napját a televízió bűvöletében tölti. Aztán egy nap Montag találkozik a különc szomszéd lánnyal, Clarisse-szal, aki egy olyan múltról mesél neki, amelyben az emberek még nem féltek, és bemutat neki egy olyan jelent, amelyben az emberek a könyvekben rejlő ötleteket felhasználva gondolkodnak. És akkor Guy Montag hirtelen megkérdőjelez mindent, amit addig igaznak hitt.

***

Egy több novellából álló kötet került legelőször a kezembe a közismert szerzőtől, aki a sci-fi műfaj mélységeibe vezeti be az olvasót. Sok izgalmas történet kötött le, teljesen kikapcsolva a valóságból, és néhol szórakozottan, néhol borzongató jeleneteivel tette élvezetessé az írásokat. A disztópikus jövőképek sora teljes mértékben elgondolkodtathatja a mai kor olvasóit is. Kicsit kérdéses, hogy fogok-e a jövőben olvasni a szerzőtől, de minden bizonnyal pár népszerű írását tervezem megismerni.

 

Bihary Péter: A veszett kutya

Fülszöveg:

Bihary Péter egy sziporkázó, a való életből táplálkozó regényt írt a rendszerváltás utáni Magyarországról. Hősei rendőrök, akik az új rendszer hajnalának polgárait védték, és még ha angyalok nem is, de nagyszerű emberek voltak. Az, hogy a rendszerváltás után nem szabadult el a pokol, elsősorban nekik köszönhető. A szerző előttük tiszteleg ezzel a könyvvel. A rendszerváltás időszakában a régi beidegződések még működtek, de a zsaruk teljesen új problémákkal szembesültek, amikre senki sem készítette fel őket – egy olyan korszakban, amikor a munkát számítógépek, mobiltelefonok és modern technikai eszközök nélkül kellett végezni, előkapni egy bélást és megkeresni a legközelebbi telefonfülkét. Az író, Bihary Péter egy betárazott Szerjózsa a 90-es évek reményekkel és legvadabb változásaival telt időszakából, hiánypótló, kíméletlenül szókimondó stílussal, aki egy letehetetlen könyvet alkotott. Mert ez a regény olyan, mint a román medve: nem játék. Beszippant, magával ragad, könnyedén felemel, aztán kíméletlenül földhöz csapkod.

***

Random választásom most sem okozott csalódást, nagyon tetszett minden történet, amit a szerző elénk tárt. Mondhatni minden belekerült, teljesen őszintén, nyíltan, ha bármelyik rész fikció is, magával sodornak az események. Teljes mértékben magyar, minden fővárosi pillanatával együtt. Lendületes, olvastatja magát a kötet. Számomra semmi nem hiányzik, sőt szívesen olvastam volna még több esetet.

 

Joanna Nylund: Sisu – Pozitív életszemlélet finn módra

Fülszöveg:

SISU – „Van benne kurázsi”

Aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:

• bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival

• jobban érzi magát a bőrében és megtalálja a belső középpontját

• magabiztosan kommunikál és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat

• kitartóbb és testileg fittebb lehet

• szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel

• következetesen cselekszik és kiáll azért, amiben hisz.

***

Kicsit kétséges kötetként tartanám számon, mivel már ismertem pár dolgot a leírtakból, magát a sisu kifejezését próbálja körül írni, hogyan alakíthatjuk ki a mindennapjainkban azt a finn életszemléletet, mai miatt felnézünk a zord északon élő népre. Kifejezetten jó tanácsokat olvashatunk, amit bárki el tud sajátítani kortól és nemtől függetlenül, de az bizonyos, ha valaki belefog, az a jótékony hatásait csak évekkel később érezheti meg igazán. Nagyon lassú folyamatnak tűnhet, de apró kihívásokkal és lépésekkel nem csak közelebb kerülhetünk egy könnyebb életvitelhez, hanem könnyebben is elérheti a céljait.

 

Yuki Hattori: Macskanyelv – Amit a macskád igazán akar

Fülszöveg:

Miért másznak be a macskák szűk helyekre? Miért alszanak olyan sokat? És legfőképpen: hogyan tehetjük jobbá az életüket?

Dr. Yuki Hattori a legismertebb és legjobb macskaorvos Japánban. Ez a kedves illusztrációkkal teli, praktikus kézikönyv segít abban, hogy lefordíthassuk magunknak a macskánk érzéseit.

Dr. Hattori diagramokon ábrázolta a különféle nyávogásokat, a különféle bajusz- és farokállásokat. Úgy tűnhet, a macskának könnyű gondját viselni, mégis sok apró részletre érdemes figyelni: hova tegyük a vizüket, milyen hőmérsékletben érzik jól magukat, hogyan ápoljuk a szőrüket. Ezáltal nagyban meghatározzuk az életminőségét. Odafigyeléssel és szeretettel elérhetjük, hogy egészségesebbé és elégedettebb legyen a macska – és ettől mi magunk is vidámabbak leszünk.

***

Már csak a képi ábrázolások miatt is érdemes volt beszerezni a kötetet, ami több szempontból mutatja be a macskák titokzatosnak tűnő világát. Kifejezetten a benti, szobamacskákra helyeződik a fókusz, hogy a kisebb, zárt térben is teljes életet élhessenek a kedvenc kis szőrgombócaink. Talán leginkább a kezdő macskatartóknak érdemes a kezébe adni a könyvet, gyakorlott macskások többségében már ismerni fogják talán még a testnyelvezeteket is.