2022. december 31.

Leigh Bardugo: Six of Crows - Hat varjú 1-2.

Amint átéltem a teljes Grisa-trilógia történetét, egyből neki is fogtam a Hat varjú duológiának, aminek az esetében pozitív élménnyel lettem gazdagabb, miközben a Netflix sorozat egy teljesen másik történetbe helyezte főszereplőinket.

Six of Crows – Hat varjú

Fülszöveg:

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.

Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.

Egy különleges múltú szökevény.

Egy Kísértet néven ismert kém.

Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.

Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

***

A fantasy világ már a megismert Grisa-trilógára alapul, és idősíkban folytatódik a történet. A hat főszereplő nézőpontja ütemesen váltakozik fejezetenként, így könnyű váltást biztosít az olvasónak. Teljes mértékben dinamikus cselekményt kaptunk, ahol a főbb célfeladat mellett kisebb akciók is sorra kerülnek, miközben szereplőink életét és múltját is részletesen megismerhetjük.

Az összes karakter kedvelhető, mindenki találhat magának legalább egy kedvencet, ezzel is fokozva az olvasási élményt. A helyszín szürkesége, titokzatossága még kíváncsibbá teszi az olvasót, miután pedig felkerekedik a csapat a legnehezebben kijátszható helyszínre, nem kevés izgalmat élhetünk át. Emellett a karakterek egymáshoz viszonyított bizalmi kapcsolata elég szélsőséges, ami eredményezi a párbeszédek szarkasztikussá váló hangnemét, erre csalva nevetést szinte minden harmadik oldal olvasásakor.

Nagyon jól keverednek a zsánerek a köteten belül is, mondhatni teljes szimbiózissal mindent is megkaptunk egyben. A fantasy világba épített akció mellett holmi romantika töredékek is fellelhetők, így rengeteg érzelmet vált ki az olvasóból a történet.

 

Crooked Kingdom – Bűnös birodalom

Fülszöveg:

Kaz Brekker és csapata rendkívül merész küldetést hajtott végre. Még maguk sem hitték, hogy épségben megúszhatják. Ám a busás jutalom felmarkolása helyett most ismét az életükért kell megküzdeniük. Elárulták őket, meggyengültek, erőforrásaik kimerültek, így a csapat elveszítette minden szövetségesét, sőt reményét is. A világ minden szegletéből hatalmas erők csapnak le Ketterdamra, hogy megszerezzék a jurdaparem nevű veszedelmes szer titkát.

Régi riválisok és új ellenségek bukkannak fel, hogy próbára tegyék Kaz csavaros eszét és a csapat törékeny hűségét. Háborúra kerül sor a város sötét, kanyargós utcáin – bosszúért és megváltásért vívott harc, ami eldönti a Grisaverzum sorsát.

Merülj el a világában!

***

Ha választanom kellene a két kötet között, egyértelműen a második kötet nyerte el a tetszésem, ahol a hat szereplőnk még több konfliktusba, bonyodalomba és bunyóba keveredik, ahonnan nem sok esélyt láthatunk a menekülésre. Viszont szereplőinket már az előző kötetben megismerve tudhatjuk, hogy holmi játéknak fogja fel a csapat tizenéves a küldetésük és merészen loholnak a céljaik felé. Sokkal több helyszín elevenedik fel, függetlenül attól, hogy végig Ketterdamban vagyunk.

Plusz még többet tudhatunk meg a grisákról is, mivel közvetetten őket érinti a veszedelem, így ebben a kötetbe sem lehet különösen bealudni, mivel a cselekmények sorozata folyamatosan fenntartja a kíváncsiságot. Kaz ismételten felül múlta még talán önmagát is, gyanítom, ha összevetném az idén kezembe került könyvek férfi főszereplőit, dobogós helyezést kapott.

Összeségében nagyon várom, hogy lehessen egy harmadik része is a történetnek, kicsit sem zárnám le itt ez a grisa-verzum szálat. Illetve azoknak is sok meglepetést nyújt, akik csak a Neflix sorozatot tekintették meg, érdemes egyben olvasni a két kötetet, hogy kerek egész történetté váljon szereplőink kalandjai.