2018. február 27.

Böszörményi Gyula - Ármány és kézfogó (amolyan 21. századi módban)

"– Mondja hát, fiatal barátom, mire kíváncsi (…)
– Mindenre, ami Emma kisasszony születését megelőzte – felelt a báró.
Na, drága papus – mondtam volna szívem szerint –, akkor most kössed fel alapost a fehérneműt, mert egészen a teremtés kezdetéig kell ám visszaemlékezned!"

Kezdetben teremtette Isten... Jó, annyira azért nem kell visszamennünk az időben, azt már egy másik könyvsorozatban kiveséztük, mi volt a teremtés kezdetén, és ráadásul nem Ádám, és Éváról van szó a történetben. Meg az ambiciózus Lilithről, akire annyira berágtak az égiek, hogy sem a keresztény, sem a protestáns bibliában nem kapott helyet. Viszont másik, három kötetben kapott helyet, szóval nem is húzom az időt, térjünk át a századforduló derekára, ahol nem voltak olyan világvége hangulatban, mint amikor elközeledett a 2000-es év.

Ha addig azt hitted, hogy ez a könyvsorozat már így is túl van kombinálva, és megesküszöl rá, hogy ehhez képest egy brazil szappanopera vagy egy koreai dorama drámaibb történettel van megáldva, még nem olvastad a harmadik kötetet, az Ármány és kézfogót.
Lássuk, milyen titkokra derül fény ebben a féltékenységi anekdotában.
A kötetben influenzaszerűen kapják el szereplőink egymás után a féltékenységi rohamot, ami már a maradék, épeszű agysejtjüket is kínzásokra ítéli. (Miközben Renée a bagázs háta mögött neveti ki a barátai életének komédiáját. Vagyis csak nevetne, ha főhőseink nem rángatják őt is bele nyakig a szívügyekbe.) Készülj fel, mindenkinek jutott hely a kötetben, miközben megrettenve futnak széjjel a világ minden irányába, mintha papír-írószer üzletben az eladót "letámadod", hogy neked balkezes olló kellene. (Balkezes sorstársaim ismerhetik a problémát és tényleg az eladók először azt sem tudják, hova fussanak ijedtükben.)

Sokadszorra is újraolvasva erősen spoileres, de nem árulok el nagy titkot, hogy az utolsó kötet felvezetéséhez rengeteg utalás van ebben a kötetben. Pár helyen javítva és csak őszintén, ahogy épp a fejemből kipattan. Hiba tuti lesz benne rossz szokásomhoz híven, de előbb vagy utóbb javítva van, mint a többi rész is. Hosszú lesz, mint a Volga. (mert a Duna ehhez képest rövid folyam, de nem lesz olyan fekete, mint a jármű.)

Történetük a magukra hagyott Hül lányoknál folytatódik, ahol Fecska nem tudott a hátsóján maradni, mert még aznap elhagyja lakhelyét. Miután a végkielégítés megtörtént, Fecska szerelme, a Pitykó máris a háznál terem, hogy bemutassa művészi hajlamait és a szabadúszó családi vállalkozásával elcsábítsa magához Fecskát. A szegény lányt miután meggyőzték, hogy Pitykó nem fogja más lányoknak elhúzni a nótáját, máris bújócskázni támadt kedve, hogy a később megérkező pasi megtalálja őt. Miután elkezdődött a hagyományos lánykérés (Isten áldja a jó szokásaink) és Pitykó meggyőzte a ház népét, hogy neki csakis a kócos hajú csaja kell, még akkor is, ha előtte három fess hölgyike várja a csodát. (művészléleknek különc az ízlése ugyebár)

Mili eközben úgy érzi, nyomára bukkan a nővérének, de pénz kell neki, amit nagy nehezen meg is kap Richárdtól. Persze, Richárd még felvértezi a lányt egy Bull doggal, csak azután kíséri el egy éjféli sétára a hegyekben Milit. Azt a tényleges információt csak később árulta el a lánynak, hogy senkire nem számítson Mili, (Emmáról meg már minek mondana bármit is, aki Militől csak pár száz méterre lakik) amiért a mi bárónk igazán kiérdemelné a bokán rúgást. (Jobb indok kell ahhoz, hogy a villán kívül kettesben maradjon Milivel, és ha ezt tervezte, abban az esetben a fegyvert mellőzni kellett volna.)
Mikor Mili is rájött, hogy hiába ment ki éjnek sötétjében az utcára, inkább beletörődött a dologba, ahelyett, hogy Richárd zsebpénzét zsebre vágva a másnapi shoppingkörúton elköltötte volna, remélve, hogy Richárd így nem fogja más csajokra költeni a lóvét. (Persze, kis naivan csak sejtette, hogy Tabánban kap ingyen szórakoztatást is a bárója.) Szinte azon nyomban vissza is mentek a villába, hiszen ott legalább gyerekfelügyelet alatt lehettek, nem úgy, mint az utcán, ahol annyiszor lehettek már kettesben, hogy tényleg elkönyvelik őket testvéreknek. (Ide mást gondoltam, de már a Rudnay gyilkosságok esetében is erősen ütöttem a felnőtt tartalmat, amit azóta igyekeztem kijavítani és utólag is ezer bocsánat a leírtakért, hiszen imádom a sorozat minden mondatát.)
Richárd elkezd titkolózni Mili előtt, mert férfiúi büszkesége nem engedi, hogy Mili orra alá dörgölje, hogy Emmát megtalálta, tartva, hogy Mili azonnal kikaparja a szemét csípős érveket felhozva, hogy sem a segítsége nélkül, meg a véletlenen kívül soha nem találta volna meg Emmát.
Míg Milit szép lassan hanyagolni kezdi, Emmára szemet vetett, de egyikük sem tudja igazából, minek kellene ebből kisülnie. A báró most a lovas énjét éli, így inkább az istállójával játszadozik, amiben van neki csinos lovai és konflisa. De nem elégszik meg a lovas játékkal, inkább kiruccan minden este a Tabánba, hogy ellesse a női fortélyokat egy szakmai kurzuson belül.
Miközben teázik, megfigyeli a varrogatás művészetét, mivel a nők gyengék a fatüzeléshez, és az egyetlen férfi is kinyiffant pont a villájában, besegített a fatüzelésben, hogy a hideg télben ne fagyjanak halálra a szerencsétlen munkáslányok.
Mielőtt úgy érzi, hogy kezd elnőiesedni, a már megismert Emmának felajánlotta, hogy egy régi barátnőjénél lakjon (Nem, nem olyan barátnő ejnye! Lássuk... Bizalmas nőnemű barát, aki akár az anyja is lehetne.), mert kifizetődőbb ott a lakbér és még verses estéken is részt vehet. A lányt feltüzelte a gondolat, hogy újonnan felemelkedő költőkkel ismerkedjen meg, így rábólintott. A Róza barátnőnek persze senki nem árulta el, ki ez az Erdélyből pottyant csalogány. Emma mellé a minden lépben kanál Márika beszabadult, aki az új barátnőjét semmi képen nem akarta elveszíteni, így társalkodónővé érett. (Öribarik lettek, akik mostantól a mosdóba is együtt mennek.)

Miközben az ősz elérkezett és máris a diópálinka készítésén ügyködve törte a csonthéjas gyümölcsöt Mili Terka nénivel, váratlanul kukkantott haza Richárd, aki napok óta távol volt. Mielőtt a lány a kezében levő kalapáccsal Richárdot is alaposan feltörte volna, a férfi felajánlott egy randit a hullaházba és egy tabáni kocsikázásra. (haláli mondhatom) Miután már egyre közelebb kerülnek Mili nővérének elrablójához, bizonyítékok híján ismét szünetet tartanak a keresgélésben. (inkább csak a felmerülő kapcsolatukban, de ez mellékes) Míg a lány úgy véli, Richárd ismét tesz magasból az ő kis közös játékukra, Renée elhívta shoppingolni a lányt. A vásárolgatástól és a sok kapucsínótól (annyi írásmódja van, hogy maradjunk a tejes kávénál, pedig én is tudom, hogy ég és föld a kettő.) olyan eszement ötletei támadtak, hogy az utcán hirtelen felbukkanó félkarú báró jelenléte már nem is izgatta, helyette látogatást tett a gyanúsított Matolcsy Kamillnál, aki azelőtt tiltotta le a profiljáról, minthogy Mili támadásba lendült volna.
Észhez térve Mili azon kapta magát, hogy máris őrizet alá került, ahol lenézték, hogy nem az átlagos, háromrétegű zsebkendőt használja, hanem mint valami úri módon csak négyrétegűt hajlandó használni. Azt pedig egyenesen felháborítónak tartották, hogy a plázában vásárolt márkás darabokat hordja, miközben a többieknek még szinte a kínai ruhára sem telik lóvé. Várta a megmentő hercegét (na jó, csak a báróját) aki úgy tűnik, nem kapcsolta be a lány követését, ergo értesítőt sem kapott a tartózkodási helyéről.
Richárd pedig megkapta azt a flancos értesítőt, mégis úgy döntött, ellátogat Emmához, mert hallotta fél füllel (ha már a karjával nem - ez most fájt igaz?), hogy a Magyar utcába új cseléd szegődött. Cili új felhasználói profilt kapott, most már Karlinka néven, mert szerencsétlen lánynak még nincs eléggé skizofrén hajlama. (jól tűri a kétes helyzeteket, nem kétséges) Minden este kíváncsian várja a szalonba Richárdot, miközben Márika cukkolja újdonsült nővérét, hogy legyenek hárman a kapcsolati státusz szerint "bonyolult" kapcsolatban.

Eljött a másnap, Richárd segített Milinek, hogy végre ismét visszakerüljön a rendszerbe, hogy aztán egy kiadós veszekedés alkalmával hol Milizik, hol Hangay kisasszonyozik Richárd, még vacillálva, hogy segít a lánynak, vagy inkább elrohan vissza a nővéréhez, aki csendesebb, visszafogottabb és nem tipor bele a férfijúi önérzetébe. Mili tanulva az előző, éjszakai bevetésének kudarcából, ismét sarkára állva sunnyogott be éjjel Richárd szentélyébe, hogy felkutassa a férfi rég eltűnt exét. (Ebben a kötetben halott.) Úgy döntött, kikérdi a barátnője véleményét, aki egyből olyan személyhez invitálta, aki biztos, hogy tud a volt barátnő kilétéről. Vilivel is tett egy körutat Tabánban, hogy a fogdában megismert Fecskával szóba elegyjen. (Telhetetlenül nem csak a volt barátnője érdekli Milit, hanem a jövőbeli is… remélve, hogy lebeszélheti a Ciliről Richárdot.) Mikor a két jó barát úgy véli, forró nyomra leltek, helyette egy kihűlt Blau Anna fogadta őket a Hül háznál. Jó gyerekek lévén, szóltak is a rendőröknek, Detrich felbukkanása viszont nem sikerült örömtelire. Miután a két tizenévest Detrich inzultálta (pontosabban rasszista és alpári megjegyzést tett), Mili felháborodva a két csattanó pofont küldte a beképzelt nyomozó arcára a közösségi oldal által kedvelt megbökés helyett.

Emma sem ült sokáig a szalonban, újdonsült nagynénje, Róza miután nyilvánosan felvette a családtagjai közé, el is vitte kocsikázni Márikával, hogy ezzel pár férfit bolonddá tegyenek a két rosszcsont nővér szerepcserés játékukkal. Hazatérve viszont újabb személyt ismerhettek meg, akit titokban a város pasijának tituláltak.

Milinek már annyit teória forgott a fejében, hogy elhatározta, fényt derít az elméletek valóságtartalmának. Kiszagolta, hogy a férfi tévutakon jár, így nővére keresése mellett elkezd Richárd körül is keringeni, mint keselyű a sivatagban. Mivel csak a lány nevét sikerült megtudnia, így elkezdett féltékenykedni arra a bizonyos Cili kisasszonyra. Megtalálta Cili GPS koordinátáit, Renée segítségével el is ment a Magyar utcába, ami alá, ha nem is lovat, de kocsit adott neki Agáta mama. Mivel elfelejtett inkognitó módban tevékenykedni Mili, kettőt pislantva és az újonnan megismert Rózát követve belefutott Richárdba. Richárd ennek annyira nem örült, de időben kilépett a chatszobából, így nem leplezte le magát, hogy Emmánál/Cilinél ütötte el az idejét.
A férfi egyből a villába visszahurcolja Milit, hogy aztán ismét csípős szóváltások után közölje, hogy az Ambrózy villa csoportból kizárja, mert az általános szerződési feltételeket többszörösen is megszegte. Milit hazakényszeríti, de a lány nem akar elszakadni a fővárostól, így még a határ közelében leszállt a vonatról, hogy ismét felkeresse a Magyar utcát. Előtte le kellett, Richárd által lekenyerezett barátját, Vilit vakarnia magáról, aki még egy szerelmi vallomással is próbálta visszatartani Milit, a lány erre egyből barátzónába küldte a szerencsétlen főszerkesztőt. Ismét a már jól bevált cselédlány szerepjátékozást választotta a szökéshez, az üzlet pedig nem csak neki, a cserébe beleegyező lány is örömmel benne volt. Miután boldoggá tett egy szegény és kétségbeesett lányt, gyorsfutár szolgálati munkával belopózott Rózához, akitől, minő véletlen válaszok helyett csak a báró morcos képét kapta meg. Richárd megelégelte a szaladgálást, minden idejét rááldozva a lányra, hogy mihamarabb Marosvásárhelyen legyen.

[Itt veszi kezdetét a Bitó és borostyán, ahol szereplőink egy rendkívüli utazást éltek át.]
Bitó és borostyán
Mondhatni ezután kicsit sűrűsödik a történet, hiszen egy-egy fejezet váltakozik a két lány között.

Cili is figyelte inkognitó üzemmódban a húgát, így ő is felkerekedett, hogy négy év után végre hazamehessen Marosvásárhelyre. Richárd már bánta, hogy a két lánnyal egyszerre chatelt, emiatt igyekezett is mindent megtenni, hogy a két lány ne találkozzon. Mikor kicsit csitult a helyzet, vissza is vitte mindkettő lányt, Emmát Pestre, Milit Budára, miközben reménykedett, hogy a Duna majd csak végzi a dolgát szétválasztás terén.
Cili/Emma egyre feszültebb, nem bírja ki az antiszociális életet, Richárd eközben eszement ötlettel állt elő.

Mili hazaérkezvén mindenkitől megkapja a személyéhez illő szíves ölelést (kivétel Richárdtól, mert most hariban vannak), hogy azután sokkot is kapjon, észrevéve, hogy a villa garázsa és járműve füstté vált. Amint hazaért Richárd, a lassú net miatt húsz perces késéssel hívta be a streambe, hogy Milinek elmesélje a fejleményeket. A lány természetesen burkoltan kötekedett a férfival, hogy nem lesz jó vége, ha így folytatja, miután Richárd kibeszélte magát (szerintem az egész sorozatban nem járt ennyit a szája Milihez beszélve, mint jelen esetben, de elnézendő, hiszen férfiból van) Mili is elmesélte, hogyan töltötte a karácsonyi ünnepnapokat, erősen kitérve arra a következtetésre, hogy az elsődleges gyanúsítottjuk nem lehet tettes.

Szilveszter este Emma és Márika unták a fejüket, így az estén ismét szerepcserés játékot akartak játszani, amibe belement Róza nénjük is. Emma a vacsorán kiszúrta, hogy Richárd is részt vesz a bulin, de szemmel láthatólag nem szórakozásból tette be a lábát a házba. Mikor egy bagatell indokkal, miszerint elkezdett hullani a hó, mindenki hitetlenkedve nézett ki az ablakokon, mert ritkán láttak ilyesmit, Richárd kapott az alkalmon, hogy végre beszéljen Emmával négyszemközt.
Mivel a enyhén magas vérnyomással küszködő bárónk az udvarra ment ki, lehűteni magát a hóra. (Hiszen mindig melege van szerencsétlennek.) Emma követte, puhatolózva, mit sikerült kideríteni. A férfi el is felejtette a lényeget, helyette le akarta teremteni a lányt, elfelejtve, hogy most nem Milivel beszél. Ezt Emma az orra alá is dörgölte azonnal, ami az önérzetes Richárdnak természetesen kicsit sem esett jól. Zavarában még egy "ártatlan" bókot is kinyögött, ami a nő figyelmét nem kerülte el. Magyarázkodni sem volt ideje a kicsit morcos bárónknak, mert váratlan vendég, Leisz Béla személyében lopakodott ki melléjük cigizni, aki egyből felismerte Cilit. Emma már gyakorlottan hazudott, de a régen látott utászát nem tudta becsapni.

A történet sehogyan sem akar haladni, miközben az év első vacsoráját fogcsikorgatva kellett Richárdnak az édesanyjával és Milivel elfogyasztania. Még próbálkozott is társalogni, de Agáta mamának egyből szemet szúrt a két gyerek túlzó színjátéka. Richárd egyik szóváltás csapdából a másikba esik, Mili kimenti a férfit vizslató anyai kereszttűzből, aki megvárta, hogy egy pillanatra megnyugodjon a férfi, csak ezután kérdezte meg köntörfalazás nélkül, hogy mégis mi a fészkes fenét csinál az egyetlen (eddig épeszűnek hitt) drága kicsi nagy fiacskája.
Mili éppen nem kezdi nyilvánosan fogni a fejét, hogy a három választási lehetőség közül Richárd most a legrosszabb taktikát akarja bevetni ellenük, (Ekkora syntax errort még életemben nem pipáltam.) de mákjára Márika felkereste, hogy az estét most már inkább Pesten töltse. Mili felocsúdni sem tudott az orra előtt folyó események láttán, de a mérgét csak Vilinek és Renéenek moroghatta el.

A báró feszültebben figyel oda Emmára Béla miatt, mint egy túlaggódó lányos apa, ami a többieket felettébb szórakoztatja, Róza kétszer is elszólja magát, hogy ne csináljon ismét bolondot magából. Mielőtt maga ment volna ki elhúznia a százados nótáját, már a fickó le is lécelt. Richárd így visszatérni készült a kaszinó főhadi szállására. Ma este az utcai jelenléte nem hagyott senkit hidegen, Renée karon ragadva futott vele össze, miközben Béla is csak a báróra várt, hogy kihívás elé állítsa. Ha ez nem volt elég, még egy kocsi is feltűnt a láthatáron, hogy elfogja Richárdot és Renéet, ha már ő is pont ott téblábolt. A két emberrabló, aki minden bizonnyal a Need for Speed és a GTA játékokon nőtt fel, kipróbálták élő környezetben is ezen játékok adrenalin szintet nővelő élményét.
Mili barátnője csak kicsit ijedt be a helyzettől, mert annyi lélekjelenléte csak maradt, hogy letámadja Richárdot, hogy mekkora egy tuskó alak és még egy szívecskét sem küldött üzenetben Milinek. Richárd egyből kimagyarázta, hogy ő sem kapott szívecskét Militől, szóval nem érti ezt a női hisztit a szívecskék miatt. Mikor ezt kitárgyalgatták, rájöttek, hogy az életük nemsoká a Duna jege alá kerülhet. Richárd meggyőző színészi alakítása még Renéere is hatott, aki teljesítette a báró potom egyszerű kívánságát is, szabadulásuk reményébe kapaszkodva. Természetesen Richárd a végén majdnem elkezd nőies méltatlankodásba fogni, mert az elmúlt percekben többször volt kénytelen a nőhöz érnie, mint Milihez az egész sorozatban.
Miután ezt túlélték, nem is sejtették, hogy a közösségi oldal falán már olvasható is a felkapott hír, amit Mili és Richárd édesanyja is olvasott, kicsit megkésve, mert nem követték két napja a híreket. Mielőtt Terka néni előadta volna a Niagara vízesés szerű könnyezést és a szappanoperára jellemző jajveszékelést, a két nő Vilit karöltve keresték fel Richárdot. Mikor Richárdhoz megérkeztek, kifaggatva, miért nem készült róla videó, Mili pofon akarta vágni a bárót, hogy térjen észhez és foglalkozzon a rajongóival is. Agáta mama lebeszélte Milit a testi fenyítéstől, tartva, hogy a lány kezén akkor még a legújabb kézkrém sem fog segíteni a helyrehozatalában, Richárd meg nem a videózásból való bevételre hajt. A férfi engesztelésül felajánlotta, hogy a bajtársukat, Renéet felkeresik, aki Rudnay jelenlétében előadta, hogy Richárddal való beszélgetése olyan privát volt, amit Mili orra alá sem dörgölne. Rudnay utál utazni, Milinek könyörög, hogy térítse észhez a csapatot, különben Richárd ismét végzetes hibát fog elkövetni. (Kicsit sem volt lényegre törő, hogy pár órán belül vagy négyszer futok bele a karelvesztős utalgatásokba. De ennek a lényegére még nem jött el az idő.)
A nyomozó párosunk hosszú idő után most pár percre ismét kettesben maradtak, ami Richárdot arra késztette, hogy kifaggassa a lányt, mire kíváncsi. Mili keserűen és dacolva már csak azért sem tett fel egy kérdést sem, hogy az amúgy makacsul hallgató férfi miért titkolózik. A Kaszinóhoz érve már várták Richárdot, hogy a kihívás feltételeit egyeztessék. Milinek ez volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a báró valami értelmetlen kihívást csináljon. A sokkot ért lányt alig tudta Richárd összekaparni, így még a téli hidegre való tekintettel felmelegítette a lány kezeit, aztán pedig a térdére helyezett kezekkel (rövidszoknyás koromban nem tanultam metakommunikációt, de úgy vélem ez cselekedet Richárd részéről a "bízz bennem" és a "számítok rád" kifejezéseket jelentette a történetben) magyarázott Milinek, akit már a sírás fojtogatott. (Ennél burkoltabb romantikánál az én könnyem fog folyni.)

Emma érezte, hogy nagyon nagy baj közeleg, Róza tudja, hogy Richárd hazudik, mint a vízfolyás, Krúdy pedig egyik besavanyodott nőt sem tudja felvidítani. Váratlanul érkezik hozzájuk egy levél, amiről Emma csak sejti, hogy ki volt a feladó. Kicsit megkésve érkezett az üzenet, mert senki nem tudta, hogy Emma beszélt már Bélával, ami olyan jól sikerült meeting volt, hogy a kihívást a férfi visszavonta, mielőtt Richárd apróhúst csinált volna belőle. Mert bizony megtartották a kihívást, kardoskodtak egymással kakasok módjára, míg Richárd észre nem vette, hogy Béla végzetes hibát akar lekövetni. A félbehagyott viaskodás után, ami fejtörést okozott a bárónknak, Béla keserű mosollyal célzott rá, hogy már tud erről-arról. Hálából Béla még egy csokor virágot is küldött Emmának, darumadárral meg tüskékkel, hogy Rózával a lány kipletykázza a képes beszéd titkait.

Mili nagy nehezen rászánta magát, hogy ismét talizzon a barátnőjével, Renéevel, hogy tisztázzák végre a nyomozó lány kételyeit. Sajnos a legrosszabb időpontot választották ki a csajos meetingre, mert a Fecskától tíz nappal ezelőtt kapott jóslás végül beteljesült, ami Milit teljesen kikészítette és kénytelen volt az utca kellős közepén kisírnia magát Renée vállán. A barátnő sem volt rest, egyik tragédia után a másik tragédiára terelte a lány figyelmét, hogy a pipogya lakótársa nehezebb eset, mint egy csökönyös öszvér nevelése. Mikor lehiggadva hazatért Mili, máris várta egy üzenet Richárdtól, hogy szüksége van a lányra. (Ki állna ellen egy ilyen kérésnek? Meg milyen véletlen, ha az ember lánya panaszkodik a kiszemelt példányra, egyfajta megérzésre jófiúvá válik a pasi.)
Másnap eljátszva a késős embert, megjelent a túlontúl feszült Richárd előtt, hogy közösen meglátogassák végre valahára Bissingen grófot, akiről csak jót tudnak mondani. Mili kötözködik, hogy nem fogják őket fogadni, Richárd csak állát felszegve bízott a családnevében és az ehhez tartozó családfában, remélve, ez is elég lesz ahhoz, hogy a gróf szóba álljon velük. Miután kétszer is egyeztették a tervüket, megrohamozták a bérpalotát. Matolcsy fogadja őket, aki egyből beleköt Milibe, de ehhez jelen pillanatban Richárdnak nem fűlött a foga, "ha nem szólal meg Mili, az isten szerelmére, ne szakítsd félbe" elven figyelmeztette Matolcsyt, hogy hagyja őket békén. Mikor észrevették, hogy nem láthatják a grófot, távoztak is a Lendvay utcára, hogy feltartsák a forgalmat, ezzel végre Bissingen közelébe férkőzzenek. Mili elkezdte az önéletrajzát felmondani a meglepett grófnak, de Matolcsy felbukkanása és a sofőr miatt a lány előkapta a fegyverét, ezzel megijesztve a társaságot.
Otthon Agáta mama nem fogadta olyan jól, hogy Mili kezd elzülleni, és figyelmeztette Richárdot, hogy örülne neki, ha annyi figyelmet szánna a lányra, mint a töltött káposztára. Richárd bizonygatta, hogy Mili így is elég okos, veszélyes és esztelen, illetve nagyon várja, mikor fog ismételten fejjel menni a falnak (vagy az ellenségnek) a kis tanonca.
Mili természetesen zokon vette, és másnap Agáta mamától bocsánatot is kért, hogy a szája járt ahelyett, hogy a Terka néni szármájából több tányérral szedett volna.

Emma kicsit sem unatkozott eközben Rózánál, felkészülve várták az előre bejelentkező csapatot, akik fejére akarják a házat fordítani. Miután hárman vérüket is adták az akció során, nyugalom telepedett az ott lakókra, mert pár sérülésen kívül sikeresen túlélték a csatát. Richárd már csak a banzáj végén jelent meg, hogy felmérje a károkat és az egyetlen szerencsétlent, aki nem tudott meglógni vagy elpatkolni, kegyetlenül kihallgatta Zsarnayval.

Nem sok idő telt el, mikor ismét úgy érezte Mili, hogy internet és társasági élet nélkül megeszi a penész, így üzenetet próbált írni az apjának, hogy még mindig él és nem fojtotta vízbe Richárdot. Még el sem küldte az üzenetet, mikor Richárd már otthon várta, Mili tátott szájjal, "Ez hogy az ördögbe került ide, miért van itthon, és miért b***tt szólni, ha várt rám, mikor múltkor Terka néni helyett is pofátlanul benyitott hozzám?" gondolta végig élete következő perceit. De mielőtt valami szokványos vitába kezdenek, fogadták a vendégeiket, Richárd kérésére, hogy Joszó és a családja dobja fel neki a kedvenc zenéjét. A báró Vili segítségével megtudta, hogy Bissingen elmegy egy impozáns VIP partira, ahol a zenét Joszóék szolgáltatják, de hiába a kék vér, a banki szférában dolgozó vállalkozók nem küldtek Richárdnak meghívót.
Eljött a parti napja, amikor Fecska felkereste Milit, hogy sudár csajjá varázsolja. Persze, a prűd elvű Mili zavarba jött, mikor megtudta, hogy nem csak, hogy a vérbeli roma csajszik nem csinálják a fűződiétát, de a nagymamabugyit is mellőzik a ruhatárukból. (Hááát... ehhez mi mást írhattam volna?) Miután erősen kicsípték magukat és elfoglalták az öltözőszobájuk, Richárd meg sem próbálkozott egy karral hegedülni, helyette eliszkolt, hogy pontot tegyen a nyomozásuk végére, ismét ráhagyva Milire a nehéz melót. Mili akadékoskodott, hogy ő biza nem fogja nevét adni ahhoz, hogy privát chatszobában társalogjon idegen pasikkal. Miután Richárd megnyugtatta, hogy csak ő lesz benn, aki eddig sem taperolta le, (A Rudnay gyilkosságokban írtam, hogy a kettesben kuksoló páros Richárd szobájában csak is kizárólag ördöglakatokkal és kő-papír-ollózással ütötték el az idejüket.) és Bissingen a szobában, aki az apja is lehetne a lánynak, Mili egyből táncra kelve bulizott.
A keresett személlyel végre beszédbe elegyedtek, mire négyen, a hirtelen megjelent Rózával összetéve a kobakjuk, rájöttek, mi is történt több, mint húsz éve és mi a fészkes fenéért kergette Richárd Bissingent. Mielőtt teljesen kipirkadt volna, felbukkant egy hetekkel ezelőtti hír a közösségi posztok között, ami már hirdette, hogy valami oráviai milliomos szemet vetett Emmára, így Cili/Emma kisasszony bizony házasodni fog pár nap múlva, amire négyük közül egyik sem kapott a közösségi oldalon meghívót.
Természetesen Emma az elsők között értesült, hogy házasodni fog, így még az új búvóhelyéről is meglógott Márikával, hogy közösen megszervezzék az esküvőt.

Mili ahelyett, hogy a Dunába vetette volna magát kínjában, a frászt is ráhozta a szívtelen bárójára, hogy bezárkózott a szobájába. Mikor majdnem rátörtek a kifáradtan alvó lányra, újult erővel esett neki Richárdnak Mili de tanulva az előzményekből, most már célzottan rakosgatta a kirakós darabkáit. Miután kiadták magukból az összes eddigi sérelmeiket, nyugodtabb ésszel próbálták az ismét eltűnt Emmát felkutatni. Első helyük az Angol királynő volt, ahol talán maga Viktória soha az életben nem járt, ahogyan más nők sem nagyon. Mili kiábrándultan csalódott a férfiközpontú társadalmukban, miközben Richárd rosszfiús örömmel várta, hogy kidobják őket, várva, hogy a leendő sógornőjének leendő apósa üdvözölje őket. Mili azonnal megérezte, hogy az, akit az emeleten rejtegetnek, az tuti nem a nővére, így ő sem siet sehova a báró mellől.

Richárd próbálja az internet sebességét túlszárnyalni, mert miután kidobták a szállóból Milivel és Vilivel, Isti üzent, hogy nyomra lelt, és megy is megmenteni a hercegkisasszonyt. (Pszt, csak Emmát) Sajnos nem csak Richárd segéde tudta meg, hogy Márikával Emma hol készülődik a puccos esküvőjére, hanem az ellenségek is, akik meg is látogatták a lányt, hogy gratulációjukat fejezzék ki. Emma viszont elutasította a gratulációkat egy cirkuszi teknősködéssel (Egyre jobban csípem Emmát)
Miután három gratulálót elküldtek a purgatóriumba, Richárd visszavitte a lányokat a Hül-lakáshoz, hogy Emma a húgához hasonló kérdésekkel zaklassa megmentőjét. A bárónk tanult az előzményekből, még a cukrot is elviselte a kapott teájába, csak, hogy ne kelljen Milihez hasonló vitába szállnia a két szoknyás, karakán nőszeméllyel. Miután kitalálta, hogy mit lódítsanak az esetből a rendőröknek, haza is tért, ahol Rudnay és Vili már nagyon várták haza. (Ilyen ragaszkodó barátokat nem minden ember kap a nyakára.) Richárd már mindent kitalált, miért keresték fel a barátai, így vissza is mentek az Angol Királynő épületébe, hogy a meglógott Milit fülön csípjék.

Mili nem elég, hogy meglógott a gyerekfelügyelet alól, a szokásos cselédlány öltözetben meglátogatta az álnővérét, aki elvileg másnap oltár elé lesz vezetve. Miután ép bőrrel megúszta a látogatást, Matolcsy felbukkant, hogy most Mili is részt vegyen egy elrablásos esetben. Mielőtt Vili, Rudnay és Richárd megérkezve a hamis Emmához az egész személyzetet laposra vernék mérgükben, hogy hagyták Milit meglépni, Richárd ismét megvillogtatta nyomozói szaglását és elég volt egy hajszál Militől, hogy tudja a lányról, ő járt előttük a szobában.

Az angol igazgatója jobban várta már az esküvőt, mint maga a résztvevők, így cseppet sem izgatta, hogy a koszorúslányok létszáma erősen lecsökkent. Mert bizony a mai nap mindenki részéről erősen meg volt tervezve, de Richárdban fellobbant a "női" megérzés, miszerint, ha nem ő eszeli ki a tervet, ott bajok fognak lesni rá. Miután rájött, hogy segítség kell neki, hogy Milit megtalálják és ép bőrrel hazavigyék, először Rudnayt és Vilit ijesztgeti, azután a szálloda igazgatóját is felhúzza, hogy nem takarítanak elég alaposan az épületben, és mielőtt mindenki férfias hisztirohamot kapna, bárónk elment egy körre Emmához és Márikához, remélve, hogy segítenek neki. Mikor a lányoknak elmondta az eszement ötletét, hogy rendőröket kellene koszorúslánynak beöltöztetni, Márika és Emma épp nem röhögte ki a férfit, helyette újra összecsődítették a Hül-mädchengruppent egy utolsó közös esküvői akcióra.
Emma felvette, ha nem csak a kesztyűt, a menyasszonyi fátyolt is, hogy ő maga álljon az oltár elé. Természetesen a hitvesi csók elmaradt, mert épp ma nőtt a homlokára egy pattanás, (Most mondjátok meg női társaim, hogy nem így szokott lenni?)  amit természetesen nem akart újdonsült férjének megmutatni. A násznép végül elindult kocsikázni a városban, hogy elmenjenek végre Miliért. Emma az átszállási pontnál pont talált wifit, így egyből üzent is Richárdnak, merre tartanak.
Végre eljött a finálé, ahol Emma nagy nehezen végre átölelhette a drága kishúgát, akinek könnyzápora még egy lányoknak szóló, shoujo animét is überel. Természetesen az elfogóik most már elkezdenek csicseregni, miket követtek el, hogy idáig eljussanak, Emma le is csapná őket a sámlival, ha nem épp ekkor (mikor máskor?) toppan be a helyiségbe Richárd. Még a férfiak el is kezdenek trécselni, mint nyári délután faluhelyt az öregasszonyok, hogy pontot tegyenek az ügy végére. Emma apósa és Matolcsy persze rájöttek, hogy csak húzza az idejüket Richárd, így el is indulnának szépen haza, ha a tervezett kijáratot nem zárta volna le az előrelátó báró. A két férfi tehetetlenül hívta magához Richárdot, ő pedig a lányokat magukra hagyta a sétapálcájával.
A rendőrség természetesen máris ott termett, így óriási káosz és zűrzavar kerekedett felül. A gyors akció után Emma és Mili sikeresen kiért a szabadba, ahol a kisebbik Hangay egyből kiszúrta az elsunnyogó Matolcsyt. Utána is ment, hátha bele tud kötni még utoljára, de a férfi nem hagyta magát, így a lányra támadott. Mikor sokadjára is úgy érezte főhősnőnk, hogy itt lesz vége az életének, mindig váratlan meglepetésekbe botlik. Mikor Richárd kimenti a sétapálca halálos szúrásából, természetesen úgy elönti az adrenalin, hogy Milire ráförmed. (És ez a jelenet volt a könyvsorozat valaha legromantikusabb párbeszéde.)

Mivel már erősen reggelre járt az idő (hiszen a nagy bulik mindig este vannak), még Rudnay idejét kicsit rabolják, aki csak szomorú hírekkel tud az Emma-Mili-Márika grácia trió elé járulni. Természetesen reggelire vissza is tértek az Ambrózy villába, hogy kipihenjék végre a fáradalmaikat. (kivéve Richárd, mert ő ördög módjára sosem alszik.) Agáta mama és Terka néni pedig aggódó tekintettel néz végig a bagázson, hogy eddig az volt a gond, hogy Richárd nem nézett egy nőre sem, most reggel meg egyből hármat is hazahozott. (Az egész kötetben fellelhető a szereplők elégedetlensége, hogy ha valami van, az a gond, ha valami nincs, akkor pont az a gond, de valójában senki nem tudja, mi a fészkes bajuk van.)
A két Hangay lány már másnap szétunta az agyát, és mivel Richárd is lelécelt a villából, nem volt kit zaklatniuk, Renée mintegy megérzésre bukkant fel, hogy elráncigálja barátnőjét ide-oda, megmutatva neki, hogy szingliként is szép az élet. Amint Mili hazatért, ismét azzal fogadták, hogy Richárd már tűkön ülve várta haza, mert holnapra dupla vakrandit szerveztek a Hangay lányoknak.
A két lány kíváncsian ment el a báróval a Nemzeti Kaszinóba, ahol találkozhattak magával a miniszterelnökkel. Emmát faggatták jövőbeli terveiről, aki nem akart élni a váratlanul elébe pottyant lehetőséggel.

Mivel akadt még egy lezáratlan dolguk, Bissingen báróval karöltve hazatértek Marosvásárhelyre. Milit a sírás kergeti, Emma pedig sejti, miért hisztizik a húga, de feleslegesnek tartja Mili rigolyáját. El is ugornak a Lázár-palotába, hogy a karácsonykor meglátogatott Nora grófnőt ismét üdvözöljék, egy kis házátalakítási praktikákkal ellátva. Miután megtárgyalták, hogy a szalont hogyan kellene átrendezni, az eddig elrejtett Emma születési anyakönyvi kivonatát megtalálták, ami átokként hozta rá csőstül a bajt.
Mivel már elérkezett a február, Bissingen gróf vissza is tért Pestre, Richárd viszont még a Hangay famíliánál tanyázott pár napot. Mili jól tudta, hogy a bárónak valójában semmi dolga nem lenne itt az isten háta mögött, kíváncsian várta, hogy mivel fog a férfi előrukkolni. A minden lében kanál lány még azt is kiszúrta, hogy Richárd kapott egy üzenetet, ami miatt felettébb ingerült volt a címzett.
Az elérkezett vacsora feszültebb volt, mint általában, a két lány pedig remélte, hogy Richárd nem a közeledő Valentin nap miatt lett ennyire morcos. Hangay Árpád egyből a következő vállalkozásáról kezdett cseverészni, amibe társtulajdonosként Emmát is beleveszi. Mili könyörög, hogy írassák be az ELTE-re, de a nővére elhessegette az ötletet, hiszen Milinek nincs rá elég pontszáma még a fizetős képzésre sem. (Csak nem kellett volna azt a hittan- és háztartástanórát ellógni a nénjénél.)
Richárd végül csak bedobja, ha nem is a törölközőt, akkor a damasztszalvétáját, hogy Hangay Árpádtól (kölcsön)kérje a lánya kezét.

De miért?!
A kövi részben elárulom. *kacsint


A sorozat további részei:
Leányrablás Budapesten (amolyan 21. századi módban)
A Rudnay gyilkosságok (amolyan 21. századi módban)
Beretva és tőr (amolyan 21. századi módban)
Bitó és borostyán (amolyan 21. századi módban)
Nász és téboly (amolyan 21. századi módban)