2018. december 21.

2018-as Youtube videók – kiket követtem vagy fedeztem fel?

Ez az év nem volt konkrét sorozatokkal teli, anime sorozatok között is legfeljebb 3 sorozat került megnézésre, amikről emlékezetem szerint régebben beszámoltam.
Most kiélezném az idei Youtube videók nézési szokásaim, kiket követtem idén, kik az új felfedezettek a részemről és miket tapasztaltam az idei nézői oldalon.
Ez csak egy tömör lista, nincs sorrend, vagy rendezve, ahogy épp rátaláltam a nevekre a feliratkozási listámon, úgy másoltam ki a neveket és fűztem hozzájuk a megjegyzésem.

FanMadeMaker már tavaly a Szürreality show elindításával tudtam, hogy folytatni fogja Marci, amit évekkel ezelőtt félbehagyott. Magam örültök, hogy visszatért és még keményebben odavág a magyar Youtube közösségének.

Szabó Kitti friss felfedezett volt, aki tényleg képes vicces tartalmat készíteni. Ahány videóját néztem, nem tudtam kétségbe vonni, illetve értettem az iróniáját, ahogyan kifigurázza a különböző személyiségeket, vagy helyzeteket. Tipikus bólogatós videók, amikre csak azt tudod mondani két nevetés közepette, hogy true story.

Viszkok Fruzsi kakukktojásos lett idén a szememben, mondhatni csalódtam benne. Oké, ez lett a munkája, ebből él meg, mégis néha kétségtelenül műhatásúak a videói és mesterkéltek. Egy szívfájdalmam, hogy ez az egész influenszer világ megváltoztatta. Alapból a sminkelős videói voltak azok, ami a népszerűségét hozta, mégis igyekszik mindenféle tartalommal szolgálni, de a szememben ez a multi nem illik hozzá. Másik szívfájdalmam, mikor próbál nyitni a könyvmolyok felé, de… keserves szenvedés a könyves bemutató videóit nézni még akkor is, ha jól körülírja a kötet tartalmát.

AvianaRahl évek óta követem Evelint, talán ő az, akinél nem vettem észre azt a változást, amit Fruzsi esetében egyből kiszúrtam. Nem, Evelin sosem tagadta le a céljait, amint lehetősége is adódott, neki is a Youtube lett az elsődleges munkája, mégis sikerült neki a pezsgés intenzitásából leadni.

Temesaniko a tavalyi vlogmas után akaratlanul is elértem, hogy egész évben minden videóját megnéztem, sőt volt, hogy vártam, hogy a napi vlogjával fejezzem be a napom. Amit csak ősztől kezdve fedeztem fel, hogy sem a kutya szeretgető jeleneteket, sem a külön, termékbemutatós videók nem kötnek le és mellőzőm a megnézésüket.

Hormonmentes Janka csatornája új minden tekintetben és szerencsére a fiatalabb generáció is örömmel vette, hogy valami tanító jellegű videót láthatnak. Leplezetlenül, szemtelen és őszintén beszél Janka a szexualitásról és az ezzel járó dolgokról, amire nem lehet negatívan tekinteni, hiszen sok tévhitet oszlat el a videóin keresztül.

iSÜN pár videó alkalmával, közel az év végére visszatért, és a megszokott formával ismét mondja a frankót. Nem is várok el tőle se többet se kevesebbet.

Karolina Żebrowska a lengyel hölgy már a könyvkiadásig eljutott, ha valamit tudni szeretnék a múltban viselt divatról, vagy frizurákról és fűzőkről, kapásból őt ajánlom. A videói minden múltba révedező hölgyet leköthet, aki érdeklődik az egykori nők stílusáról.

Nabu egyértelműen és csakis a Wattpad szutykok sorozata miatt ismertem meg, kétszer is megnéztem a sorozatát. Harmadjára is megnézném.

BibiBuchlove csatornáját/csatornájukat (mivel egy házaspár készíti el közös erőnek erejével a videókat) év felfedezettként tarthatom számon, nem más miatt, mint a Mr. és Mrs. videóik keltették fel az érdeklődésem… jó, ők is tudják, hogy az Ambrózy báró esetei miatt találtam rájuk, azóta pedig magam is a nézőik közé tartozok. Azon kaptam magam, hogy azokat a könyvbemutatókat is megnézem, amik idegen nyelvű köteteket mutatnak be (alapból ez Bibi fő tartalma a videók és a blog tekintetében is), vagy amelyikekben a kislányuk mutat be könyveket. Az Ambrózy videókat kétszer is megnéztem, és aki bekukkantana hozzájuk, azoknak előre jelzem: a végén levő „bakik” és bevágásokat is nézzétek meg, nem lehet komoran megnézni ezeket a könyvbemutatóikat… sőt, nem kellene sokáig győzködni, hogy pár könyvet magam is elolvassak, Bibi gyorsan ráhat az emberre, hogy az általa ajánlott köteteket a kezünkbe vegyük. – Gergő megígérte, hogy meggyőzi a nézőket, hogy olvassanak Ambrózyt, de makacsul tartom magam, hogy harmadjára is újraolvassam a teljes sorozatot. (jó, a fanfictek miatt amúgy is újra- újraolvasok pár jelenetet, szóval nem úszom meg)

Bogolette - Japánról Japánból eddig is kedvelt csatorna volt, de amit észrevettem, hogy nem csak Bogi, hanem a férje, Viktor külön videói is a monitor előtt ragasztanak. Vlogok, tények a japán életből. Öröm látni, hogy a vlogtól a férfiak sem irtóznak, és tudnak komoly vagy szórakoztató tartalmat adni, ami a helyzethez szükséges.

Japánspecialista csatornája emlékezetem szerint ő is tavalyi felfedezett, de az őszinte és szórakoztató bakiparádék meggyőztek, hogy feliratkozzak Alizra. Miközben jól szórakozol, akaratlanul is kerül a fejedbe pár japán szó, kifejezés, vagy történet, ami sok-sok évre nyúlik vissza a történelem bugyraiban.

Mea G. pár hónapra bukkant fel a listámon, és meggyőzött. Még hogy egy dubai ingatlaneladó nem tud motiváló videókat készíteni? Látod az élete egy piciny szeletét és ő volt talán az első illető, akinek az életére konkrétan eszembe se jutott irigykedni. Pedig látod a mögötte levő milliókat, mégsem az támadt meg, hogy a franc essen bele, hogy lehet valakinek ilyen élete? Nem, pár videója megnézése után áttértem az úgymond gazdag életmód szemléletre, ami annyiból áll, hogy nem sopánkodni a saját életünkre, hanem törekedni annak az életnek a kialakítására, amit szeretne élni az ember. Illetve nem irigykedni a milliomosokra, hanem átgondolni, hogyan tehetsz szer, hogyan érheted el a céljaid és hogyan kerülhet oda, amit te magad most annyira irigyelsz. Abban adok igazat a leginkább, hogy bármit elérhetsz, csak akarnod kell.