2018. december 23.

A Gergő és a táltosviadal, és a Leányrablás Budapesten kötetekhez köthető apró gondolatok

Van hasonlóság Réti Gergő és Tanarilla, illetve Ambrózy báró és Hangay Mili találkozása és összejövetele között?

Talán kezdhetnénk Ambrózy báró és Hangay Mili találkozásával, hiszen az többen ismeritek már és a könyökötökön jöhet ki.

Először ugyebár Richárd méltóztatik elütni az alig tizenhét éves leányzót, akit aztán „elrabolva” a villájába befogad. A férfi elsősorban gyanúsítottként, illetve koronatanúként kezeli, meg mivel szemmel láthatóan nőnemű, egyöntetűen, előzetes előítéletei alapján lenézi Milit. Mili természetesen nem hagyja sértegetni magát, egyből visszavág az öntelt bárónak, hogy bizony ő „nem olyan lány”.
Vitáik és eszmecseréik mögött Mili segíti Richárdot, aki főszereplővé avanzsálódik, még akkor is, ha Mili az, aki a sorozatban nem egy ügyet old meg magától. Viszont, amire fényt derít, meghagyja a babérok learatását Richárdnak.
Richárd nem tanúsít érzelmeket Mili felé, bár a félelmei és aggodalmai a lány védelmére fokozatosan éberen tartja.


Réti Gergő és Tanarilla szintén váratlanul találkoztak, ami a metró alagútban már amúgy is szokatlan dolognak fogható fel. Tanarilla teljesen kétségbeesik, amint megtudja, hogy a Gyökérszintre lettek száműzve. Gergő elsődleges zavara már ott kiéleződik, hogy nem elég neki, hogy egy tündérlánnyal érte közösen átok, hanem ez a tündérleszármazott nem viselt magán semmit, mert ugyebár Tanarilla nem olyan lány…

Tanarilla hevessége és frusztráltságát Gergőn vezeti le, de végül közösen fognak eljutni a végző célhoz, és közösen oldják meg az elébük tárult feladatot. Vitáik elsősorban azért alakultak ki, mivel a leányzó sosem akar Gergőnek igazat adni. (Miért is kellene?) Viszont Gergő, egyfajta beletörődő szereppel nyugtázza, mind azt, hogy Tanarillának igazat adjon, és tisztában van vele, miért viselkedik vele a tündérlány úgy, ahogy. A saját érzelmeivel tisztában van, de neki is szüksége volt egy kis szembesítésre, hogy megtudja a lány érzelmeit iránta.

Közös koncepciók szereplőink között:
  • Gergő és Richárd is a lehető legnagyobb türelemmel viselik le segítő társnőjük szeszélyeit.
  • Tanarilla és Mili is heves természetűek, és mindketten burkoltan fejezik ki érzelmeiket.
  • Valahogy minkét magányos farkas férfiúnk meg lehet lepni, ha szembesítik őket, hogy a velük levő társnőjük gyengéd érzelmeket táplálnak irántuk.
  • A párosok találkozása úgymond váratlan, de sorsszerű, ez kötelező volt és már az elején tudhatjuk, mire számítson az olvasó.
  • Elsőre a nők lettek a kezdeményező felek, ő róluk tudhatjuk meg, hogy megtetszett nekik az illető, akikhez hozzátársultak.