2018. december 30.

Már megint vasárnap? Legyen hát egy kávészünet! #77

A hét nem akart zökkenőmentesen telni, a karácsony gyorsan eltelt, utána meg egy pár napos megfázás adta meg az agyamnak a kékhalált. Szóval, megmaradtam az olvasás- alvás- videók nézésének Bermudájában.

Jó, most felmerülhet, hogy oké, de mi van az írásokkal? Az a helyzet, nem tudom azt írni, hogy semmi, mert már belekezdtem. Valami rossz irónia lévén a Savarelly ügyek parkoló pályára kerültek, ahogy kitettem a 229. részt.
Megkönnyebbülten estem neki az Ambrózy fanfictnek, de rájöttem, hogy maradni kell a szigorú menetrendnél és a Bitó és borostyán kötetet elővéve már tucatnyi jelenetet jelöltem ki, ahol a báró felbukkan. A terveimet nézve örüljenek a teknősök, ha egy részbe sikerül leírnom. Ha kettő rész lenne belőle, azt is megcsinálom, azzal nincs gond, csak győzzék olvasni.
Utána már csak a Beretva és tőrhöz kellene még valamit kitalálni, és teljes lenne a fanfict repertoár.

Nos, olvasás terén a Bane krónikák nyertek, a Police meg A siker tintája.
Először talán a hónapok óta tologatott Scarról beszélnék, mivel úgy döntöttem, jövőre a Szivárgó sötétség lesz az első sorozatom. (szóval most már holnap utánig biztos nem kezdek bele, de már két hete várom az újévet)

A Police váratlan fordulatokkal van teli és ki nem találtam, hol van Harry Hole ebben a sorozatban. Egy idő után lepleződik le, de ha az előző részben, a Kísértetben volt róla szó, mi történik, akkor csak az én saram, hogy nem olvasom sorban a köteteket.

A Bane krónikák már csak az utolsó mentsvár, hogy nem kezdtem bele az Éjfél kisasszonyba, ami már egy éve vár a polcomon olvasásra, ergo amint az utolsó két rész Bane-t befejeztem, neki is esek a Gonosz fortélyok első kötetének.

A siker tintája nem egy csak amolyan olvassuk el, mint egy regényt kötet, hanem egyfajta motivációs útmutató leendő íróknak. Aki szerei Varga Bea alias On Sai humorát, annak ez is laza, csevegős olvasmány lesz, rávilágítva a leggyakoribb hibákra. (Azt azért nem mondom, hogy aki elolvassa, értelmezi és ennek a törvénynek szentelve ír, az majd kiadhat egy könyvet… tudjátok teknősködők, azért az enyhe reklám meghúzódik mögötte, hogy akinek nem megy, az menjen írókurzusra. Ez tény, szóval pont.)

Szóval, mivel ambícióm nem sok arra, hogy könyvem legyen vagy kéziratot pályáztassak, de arra pont elég volt számomra, hogy a parkoló pályás Savarelly ügyek esetén nyissak egy új dokumentumot és új perspektívából elkezdjem az eddig, a blogon közzétett novella sorozatot regénnyé formálni. Annyi már biztos, ha az első rész meglesz, már megvan neki a külön címke és meg fogom osztani, hogyan alakul a fejemben ez az egész maszlag.

Egyéb fejlemények: a családtagok bogarat ültettek a fülembe, hogy a szerencsétlen falra szerelt polc nem fogja bírni a sok könyvem (még nem tudják, hogy a jövő héten négy darab könyv érkezik…) szóval meggyőztek, hogy vennem kell egy rendes könyvespolcot. Szerencsére, ki is néztem, amit még be tudok sakkozni a szobámba, mert bizony, már csak egy könyvespolc hiányzik a szobából, hogy azt mondhassam, totálisan tele a helyiség. Ráadásul elég húzós áron van, de ez a darab így fog illeni a teljes bútorzathoz. Már csak jövő héten meg kell venni, hazahozni és összeszerelni… egyedül az utolsó kritérium okoz fejtörést, de majd csak meg lesz oldva valahogy. És a komódot át kell húznom a szoba másik végébe, de mivel először, frissen megvásárolva ott volt, így tudom, van neki helye. (Aztán húztam be a jelenlegi helyére, mert pont befért milliméterre pontosan. Na, ezért is veszem ugyanonnan a polcot, mert méretben pont ugyanakkorának kell lennie.)
A szoba várhatólag három szegmenssé alakul, egy ruhás, egy „dolgozó” és egy olvasó-alvós résszé, szóval én örülni fogok ennek a szeparációnak. Meg hát lesz egy könyvespolc… Kell ennél többet írnom?

Amúgy a következő negyedéves olvasói tervezetem elkészült, meg is osztom, de jelzem, a könyvtári és a Könyvespolc Magazinba készült könyvértékelőket ide nem tettem bele… tudjátok, kötnek a szabályok, nem beszélhetek csak úgy arról, hogy melyik értékelés megy a magazinnak. (bár szerintem ez kitalálható…)

Megjegyzés: a lista tájékoztató jellegű, a teknősök valószínűleg ezt a sorrendet alaposan fel fogják rúgni...

A friss könyvekről majd a facebook oldalon teszek említést, ahogyan az már megszokott, addig is előre is kívánok minden teknősködő, sültköréknek, és kedves nem-olvasóknak boldog új évet!

Most miért? Ki akart olvasni szilveszterkor vagy másnaposan elsején egy óévbúcsúztató kávé… pezsgőszünetet? Na, ugye… Lesz mit jövőre is olvasni, ezt garantálom.