2018. december 27.

Daisy Goodwin: Viktória

Egy könyv, ami a filmsorozatával egy időben íródott meg, így hűen követi a sorozat első évada a könyvet.

Elsősorban azoknak kedvez, akik még nem látták a sorozatot, vagy aki szeretne a sorozat után olvasmány formában is találkozni a szereplőkkel.

Egy kötet, ami nem ad többet a belőle készült sorozathoz, inkább csak mellékkiadásként tartható számon, merengésre a sorozatban hallható népszerű mondatok újraolvasására.

Fülszöveg:
1837-ben egy százötven centis fiatal lány került Nagy-Britannia trónjára: a szőke, kék szemű, akaratos Viktória. Nagy szerencséje volt: alig egy hónappal korábban lett tizennyolc éves, tehát önállóan uralkodhatott.
Anyja, a kenti herceg özvegye, és kegyence, John Conroy, addig a széltől is óvták, elzárták a világtól és az emberektől. Társaságba nem vitték, barátnőt nem szerezhetett. Most szívesen irányították volna, ha hagyja magát. Minden férfi, aki rokonságban állt vele, azt híresztelte, hogy szubnormális és hisztérikus. Boldogan megkönnyítették volna hát az életét: ők uralkodnak, Viktória meg pihenjen.
Egyetlen ember bízott benne: a miniszterelnök, Lord Melbourne. Tehetséges, jellemes politikus volt, aki életéből négy évet szentelt annak, hogy az uralkodásra fel nem készített gyereklányból a maga lábán megálló királynőt faragjon. Ma már tudjuk, hogy mekkora királynőt.
Erről a négy évről szól a regény. Udvari intrikákról, összeesküvésekről, hatalomsóvár rokonokról és két szerelemről.
                                                                                 ***

Elsődleges különbség a kötet és a sorozat között, hogy a könyv erőteljesen Viktória szemszögére koncentrál, és nem mindig mélyül bele más szereplők szemszögébe, mint a sorozat. Ellenben a kötet kihangsúlyozza a történet mondanivalóját. A könyv nagyon olvastatja magát, gyorsan lehet olvasni, mivel a könnyed nyelvezete ezt lehetővé teszi.

Viktória élete alapjáraton nemcsak véletlenek és szerencse folyamán folyik, hanem nagyon is tudatos volt egészen a megszületése pillanatától. Az anyai aggodalom, a félelem vette körül, hiszen gyerekkorában már elrendeltetett volt sorsa, hogy ő belőle királynő lesz.

A kötet és a sorozat alapján is elmondható, több szereplő váltja ki az unszimpátiát, akik nem csak Viktóriát, hanem az olvasót is bosszanthatják.

Viktória alapból megvan az emberekben, egy nő, aki a világ egyik legnagyobb tartományaival rendelkező uralkodó volt, aki a politikában és a hadügyekben otthon volt, aki mindezek ellenére felmenőitől eltérve egészen alacsony volt.

Emiatt is jó olvasni az uralkodásának első éveiről, amikor foggal-körömmel harcolt az ellenségei ellen, keményen tanult és mindent megtett azért, hogy elismerjék és még uralkodásának leáldozása után száz évvel is pozitívan tekintsünk uralkodásának fénypontjaira. Hibázott ő is, ugyanúgy esendő volt és ismerte a viszonzatlan szerelmet, ha csak fele is igaz volt rá, mint ami olvasható róla ebben a kötetben, akkor elnyerte mind a történet, mind Viktória a szimpátiám.

Egyet remélek még a kötettel kapcsolatban, mégpedig, hogy a sorozat többi évada is olvasható formátumú lesz éveken belül, mivel Goodwin írásstílusa megtetszett.