2019. január 1.

Varga Bea: A siker tintája, Kalandos lépések az írói karrier útján


Röviden tömören, a hátlapon levő szöveget figyelembe véve, azt kapjuk, amit leírtak.
Fülszöveg, amiről megtudtam, hogy téves elnevezés, hiszen a KMK könyveinek nincsen füle, legfeljebb háta. Szóval hátlapi szövegként jellemzik a sorokat:

Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.

Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek.
Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet?
Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet.
Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során?
Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.
Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!
Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait

Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző, 2004 óta aktív tagja a hazai szórakoztató irodalomnak. A Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájának alapító kulcsembere, az Aranymosás Irodalmi Válogató vezető szerkesztője. Népszerű sci-fi és fantasy író, a regényeit On Sai néven publikálja.

Légy kreatív! Légy sikeres!

***

Nos, miután agylobot kaptam a féloldalas tartalomleírás tördelésétől, hogy ennek a bejegyzésnek ne legyen egy oldal csak a hátlapi szöveg, térjünk is a lényegre. (igen, még mindig unom a reklám rizsát… meg nem szokásom többségében elolvasni… igen, szeretek veszélyesen élni) Talán már csak az interaktív része miatt is érdemes lenne a gyakorlati részét megfogni.

Ha valaki elolvassa ezt a kötetet, tudni fog írni? – Nem, de aki mégis, az írjon rám, vicc nélkül.
Kiknek? – Elsősorban azoknak az amatőr íróknak, akiknek már van kéznél egy kézirat és van ambíciója az írása könyvvé formálására.

Fontos megjegyeznem, hogy segítséget nyújthat egy meglévő kéziratnak, ellenőrzés gyanánt, de magára az írásra nem tanít. Több fejezetben is említés van az írókurzusról, illetve a rengeteg novella írásáról, ami abszurdnak tűnhet, de jogos felvetésű. Egyik tényezőt sem szabad lenézni, ha komoly könyvkiadási szándéka van az embernek.

A kötet foglalkozik a kéziratunk kategorizálásának döntésében, az író és a műve közötti szoros kapcsolattal, magával az író személyiségével, kinek milyen zsáner lehet az erőssége és mivel érdemes próbálkozni.

Szó esik a könyvkiadás fázisaival, a szerkesztők munkájával, de magának a Könyvmolyképző kiadó rendszerébe, az Aranymosás Irodalmi Válogató megpályázási kritériumaiba, illetve az írókurzus témaköreibe is betekintést nyerhet az olvasó.

Segített nekem? – Nem mondhatom, hogy nem, hasznos tippeket találtam benne, illetve a felsorolások nagyon jó ellenőrző kérdések, amik esetében meg lehet határozni, hogy az írásunk megfelel-e a kritériumoknak. Főként a végén olvasható fejezetek, a dramaturgiai felépítésről jó mankók, ha egy hosszabb regény gubancba fulladna.

Persze, sok kétséget felvetettek bennem, nem hiába döntöttem, hogy a kusza novella-sorozatot új alapokra helyezem, és kerek történetté alakítom. Persze, ez is jó egy-két éves munka, nem egy azonnal várható eredmény, így még jelenleg nem ítélhetem meg a kötetet, hogy ezek alapján az instrukciók alapján lehet-e könyvet írni. Azoknak viszont tudom ajánlani, akiknek már alakul az írásuk, de kétségeik támadnak, hogy a szabályok, és az alapok írástechnikailag megfelelőek-e publikálásra.

Alapból vannak a zsánerek, amiket maga Varga Bea se kerül meg, mivel ő maga sci-fi szerző, egyértelműen a legtöbb példája eköré épül. Természetesen, a többi kategóriáról is szó esik, de példának mondjuk, ami az én zsánerem, a krimi már kevésbé jött szóba, mint a szerző kedvelt műfaja vagy a fantasy.

Amit javasol, az viszont megfogadandó, hogy ha már tudjuk, mely zsáner esik közel hozzánk, eköré építsük a tanulási folyamatokat, keressünk ezzel foglalkozó csoportokat, köteteket és olvassunk sok hasonló kötetet.

Ezen felül legfeljebb megesik, hogy ír és ír az ember, aztán rájön, nincs hozzá tehetsége… Nem viccelek, tényleg szó esett erről a végén, szóval az írói lelki válság kezd elhatalmasodni rajtam. Ez viszont abszurd, szóval, amíg senki nem köti a lelkemre, hogy ne próbálkozzam, addig miért ne írogassak kedvemre?

Illetve ezen túl a vérmes helyesírási kéziszótárral együtt alszok, pedig a szinonimaszótárt többet nyitom meg a böngészőben, és a kéziszótárral még mindig nem vagyunk barátságban. Ezek felül, írni fogok rendületlen sok novellát… hacsak nem válthatom ki pár fanfiction írással…