2019. január 2.

Blogtalpaló #1 – Blogger beállítások

Igen, olyanra vállalkozok, ami sok kérdést hagy maga után, de ha nem én, akkor ki a fene fog írni róla? Na, ugye… Igen, sorozat lesz, mivel inkább legyen rövid, maximum egy pár oldalas tömör anyag, mintsem 10 oldalban untassam az érdeklődőket.

Lehet egy kis felvezetés?
Amióta csak blogolnak felmerülnek bizonyos kérdések, mit érdemes tenni, ha olvasható, feltűnő vagy egyedi blogot akar magáénak tudni a regisztráló. Ha az utóbbi egy év távlatát nézem, sok kérdés merült már fel, beállítás, design, vagy épp a szövegformázással kapcsolatban… és néha a kacifántosság vagy a rövid tömör válasz sem elég, még akkor sem, ha a saját beállításaid ismered. (vagy sem és csak mákod volt anno, hogy valamit bekattintottál, de erről részletesebben később)

Közel három éve nyitottam meg a Blogger felületét, azóta olyan testvéries viszont ápolok vele, mint a szövegszerkesztővel… Remélem, arról nem kell külön beszámolót írnom, hiszen ki ne tudna használni Word-öt? – irónia, elég rendszeresen merülnek fel kérdések ebben is. Szóval, azoknak tudok mesélni és segíteni, akik a blogger felületén ténykednek. (vicc nélkül, pont két napja töröltem ki az összes képanyagot ehhez a bejegyzéshez, amit készítettem, azt gondolva, nem fogom elkészíteni… tévedni a teknősök is szoktak ugyebár.)
Mivel az emberek többsége vizuális természetű, mintsem műszaki leírásokkal együtt nőtt volna fel (biztos csak engem érdekelt gyerekkoromban a mikrohullámú sütő kezelési útmutatója), kénytelen leszek nem a levegőbe beszélni… gépelni, ezzel is csökkentve a felmerülő kérdések körét, már amikre tudok is válasszal szolgálni.

A leírások mintegy tájékoztató jellegűek, nem mindent kell megfogadni és természetesen, ami az én blogfelületemre vonatkozik, az nem biztos, hogy másoknak szükséges, vagy jó ötlet lenne. Sőt, szerintem lesznek dolgok, amikről direkt nem ejtek szót. (és itt nem a sablonbeállításokról beszélek)

Barangoljunk a beállításokban:
Megjegyzés: alapból a blogger esetén, szerintem elég világosan ki van fejtve azon beállítások, amiket egy laikus felhasználó első ránézésre nem ért meg, és mint a Windows, a kis kérdőjelekre ráirányítva a kurzort részletesen olvashatunk a beállítás lényegéről és szükséges-e neked beállítani, ha igen, milyen esetben.
(A képekre kattintva jobban megjelennek a képek természetesen.)

Hozzászólás megtagadása, avagy hogyan kerüld el a konfrontációkat?
Kényes témával kezdek, de néha jobb a békesség, elég a közösségi felületeken megosztott tartalom alatt olvasgatni a hozzászólásokat, így aki (amúgy bátor és profi, felvértezett lovag a keresztes háborúban) nem akar ezzel vesződni, azoknak egyszerű teendőjük van, egyszer beállítod, és nincs több stressz vagy fejtörés.

Bejegyzések, megjegyzések és megosztás menü alatt most a második panelről, a megjegyzésekről beszélünk, ahol egy kiválasztó menüből. Ha itt az Elrejtés funkciót válasszuk ki, ebben az esetben nem lesz az oldalon található egy hozzászólás sem. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lesz hozzászólás, vagy nem tudnak írni, mert a blogger szerint ettől függetlenül, a Megjegyzések fül alatt mi olvashatjuk a beérkezett hozzászólásokat, csak ezeket ugyebár a blog nézői felületén nem olvashatják.

Ütemezett bejegyzések, avagy mikor is kerül ki a posztom?
Ezt is külön be kell azoknak állítani, akik előre elkészülnek, illetve pontosan szeretnék azt, hogy ha a bejegyzésen belül beállítják a megjelenési időpontot, akkor percre pontosan akkor jelenleg meg a bejegyzés.

Nyelv és formázás menü alatt, a Formázás panelban az időzónát kell kalibrálni. Ha az olvasók köre magyar, egyszerűen a budapesti időzónára állítva érheted el azt, hogy ha reggel 10 órakor szeretnéd, hogy kikerüljön egy bejegyzés, akkor Magyarországon 10 órakor fog megjelenni, függetlenül attól, hogy épp merre vagy.
De, ha feltételezzük, az olvasó közösséged többsége angol, akkor ajánlott a londoni időzónára állítani és akkor eszerint a 10 órás beállításod London és környékén fog 10 órakor megjelenni. (Ez esetben Magyarországon 11 óra lesz a megjelenési idő, de ki fogja az időzóna táblázatot nézegetni és számolgatni, hány órát csúszik egy adott helyen a bejegyzése?)
A lényeg, ezt az olvasó közösséghez kell beállítani, nem ahhoz, hogy te épp hol vagy.

Hogyan ne jelenjen meg semmilyen felületen a teljes bejegyzés?
Lehet, hogy ez elsőre nem egyértelmű, de ha valaki azt szeretné, hogy ne a blog főcsatornáján olvassák el a teljes bejegyzést, ezzel megkerülve, hogy ne kattintsanak a külön oldalra, érdemes ezt a kicsi, de lényeges beállítást elvégezni. Ez nem csak a blog felületén, hanem az e-mail-es értesítést kérőknek is egyfajta kényszerbevezetés, mivel a beállítás nélkül konkrétan a kapott e-mail-ben el tudnák olvasni a teljes posztot.

Az Egyéb beállítások menüben a Webhelyhírcsatorna az a kis varázslatokkal teli panel, ami szó szerint rákényszeríti az érdeklődőket, hogy ha a teljes tartalom érdekelné az olvasót, igenis nyissa meg külön a bejegyzést. Itt a Blog hírcsatornájának engedélyezése legördülő sávjában kell kiválasztani a kívánt formát. Leggyakrabban az Ugrásig pontot válasszuk, mivel ezt mi döntjük el a szerkesztőoldalon, meddig tartson, mekkora terjedelemben. A Rövid leginkább a Molyon megjelenő blogbejegyzések beleolvasójához hasonlít, a bejegyzés első 400 karakterét mutatja meg, de ez ugyebár megszakíthat egy teljes mondatot és nem egyéni a döntés, a blogra tévedő vagy az üzenetet kapó személy mennyi tartalmat kap kézhez. A Semelyik esetén nem fog a címen kívül más tartalom megjelenni, de azoknak nem ajánlott, akik szeretnének egy kicsi érdeklődést kiváltani az olvasóban, mire is számíthatnak a tartalom felől. Akik a hatásvadász-címekre buknak, azok beállíthatják felőlem ezt is.

Illetve ehhez hozzá tartozik, a beállításokon kívül, az Elrendezés főmenüben az Elsődleges, Blogbejegyzések modul beállítása, ahol, ha az Ugrásig menüpontot választottad, akkor a bejegyzésre mutató link szövege üres mezőjébe írhatsz egy kattintásra ösztönző rövid megjegyzést, mint, hogy „tovább”, „olvasd tovább”, „folytatás” vagy ami szimpatikus, természetesen a morális értékrendszeren belül. (a „ha nem kattintasz rá, holnap rád küldöm a TEK-et nem lesz megfelelő, ebben egyetérthetünk)


A következő rész még számomra is kérdéses, mit fejtek ki benne, de amint körvonalazódik, ide, a végére linkelem a következő részt, hogy lassan, minden aspektusáról szót ejtsünk a blogolásról és annak egyik felületéről.