2019. január 9.

On Sai: Scar (Szivárgó sötétség 1.)

Ha kötekedő akarok lenni, konkrétan a történet egy lányról szól, aki különös kisugárzásából adódóan minden férfit ingerültté tesz, mindenki meg akarja erőszakolni, de valami szerencsének köszönhetően mindvégig ártatlan marad, miközben körülötte folyik a politikai sakkjátszma.

Nem, ennél sokkal több ez a kötet, és a Calderonnal ellentétben ez a kötet több filozófiát tartalmaz, aki szeretne egy kicsit elmerengeni az élet miértjein, sci-fi világon belül, annak valószínűleg tetszeni fog a kötet.

Nos, mivel hamarabb olvastam a Siker tintája írói kötetet, mint a Scar-t, egyértelmű volt számomra, hogy a segítő könyvben erre a kötetre céloz példaként a legtöbbször.
Nem rossz, nem rossz, még akkor sem, ha úgy véltem, valami innen még nagyon hiányzik… remélem, azért kapok válaszokat a második részben. Vagy a buli megmarad az évek óta készülő harmadik részbe, amire sokan mondják, hogy várják. Vicc nélkül, jobban várják, mint Ambrózy rajongó a „folytatást”, szóval biztos fontos momentum volt függővégbe zárva. (Böszörményinél megtanultam, sose lapozz a könyv végére. Soha. – bár ezt eddig egyszer sem sikerült betartanom.) Szóval én folytatom a sorozatot, mert érdekel, mi fog ebből kisülni. Remélhetőleg nem az agyam fog kisülni.

A kötet nem kispályás, érezhető benne a sok idő és munka, ami által a történet megszületett és teljesen más kontextusba kerül az olvasó, mint a később megíródott Calderon esetében. (Igen, ennek is várjuk a harmadik részét, tudjuk, elfoglalt az írónő, de hát azért… – folytathatnám az ostorozást, de felesleges, értem az indokokat.)

Vissza a Scar-ra, összetett történet, ahol négy szereplő történetét ismerhetjük meg. Talán, ha a fülszöveget ide másolom, az mindent el fog helyettem mondani, röviden, tömören.

Scar ​körül sok a titok.
Titok a vallása, mert kereszténynek született egy olyan világban, ahol a kalózok megnyúzzák, a császáriak pedig agyonlövik a hívőket. Titok, hogy szerelmes Artúrba. Titok az álma, amit követve navigátornak áll.

Artúr körül sok a halál.
Előbb azt hiszi, Scar meghalt, kétségbeesésében csatlakozik egy keresztény csempészhajóhoz, és az űrben bolyongva egyre mélyebben megismeri a sötétséget. Mikor úgy érzi, minden kegyetlenséget megtapasztalt, megtudja, hogy Scar nem halt meg. Hanem áruló lett.

Don körül nagy a csend.
A renegát mentál önkéntes száműzetéséből figyeli a világ eseményeit, ám az ijesztő dolgokról nem beszélhet senkinek. Hallgatása mögött más is lapul: egy titok, és egy régi, fájó szerelem emléke.

Lucy körül nagy a rend.
Don egykori társa majdnem hibátlan. A világegyetem egynyolcadának ura, aki a végső tökéletességet keresi, gyűlöli az érzelmeket és a vércseppek gömbjében lapuló π számot. Könyörtelenül kiiktatja mindazt, ami nem illik a társadalom rendjébe.

Ők négyen furcsa események sodrában találják magukat. Fogalmuk sincs, ki vagy mi mozgatja a szálakat.
Lehet, hogy pusztán játékszerek Isten és a Gonosz kezében?
Létezik egyáltalán szabad akarat?
A szerelem, melyet elpusztítottál magadban, pislákolhat-e még a másikban?
Egyvalaki sejti csupán, hogy ők négyen alkotják a tengelyt, melyen megfordul az emberiség sorsa.
***

Négy szereplő, két páros és olyan kapcsolatrendszer, ami őket összeköti, egy közös cél érdekében. Érdekes módon kitaláltam, ki fogja a szálakat vezetni, ki az, akire utalnak a hátoldalon levő leírásban. 

Maga a történet néhol hátborzongató, komoly, ahol annak kell lennie és érdekes világot teremtett On Sai, érdekes történelmi felvezetővel, hogyan is jutottunk el oda, ahol a szereplőink élnek.

A mentálok voltak azok a lények, akik a leginkább felkeltették az érdeklődésem, a szabályaik, törvényeik és a társadalmuk.

Érzelmi töltet nem kevés van benne, szereplőink érzelmei átélhető és valóssá tette őket. Emberinek. Hétköznapinak. Persze, a bonyodalmak mindig ott lebegnek a szereplők körül, így sajna nem alakulhat úgy a szereplők élete, ahogyan azt az olvasó akarja. (Ha úgy lenne, nem lehetne trilógia ugyebár…) Mégis, ez a típusú csalódás, ami a szereplők beteljesületlen érzelmeihez köthető, nem kellemetlen, én bizakodok a folytatásban és minden olvasás alkalmával izgatottan vártam a következő fejezetet, mit tartogat számomra.

On Sai: Lucy (Szivárgó sötétség 2.)
On Sai Szivárgó sötétség sorozat mellékkötetek