2019. január 23.

Blogtalpaló #2 – Mobiltéma és egy kis szövegszerkesztés


Talán kezdhetnénk először is a mobil nézetet, mivel ez valamelyest sablonbeállítás, de lényeges dolog, mivel a statisztikai adatok nem igazán mondhatóak irrelevánsnak, így szükséges figyelembe venni, hogy az olvasók nagy része telefonon keresztül ér el minket.

Mobil témában is vannak alap sablonok, de ugye ennyivel nem éritek be, ha ide tévedtetek?
Miért is néz ki a legtöbb bejegyzésem telefonon úgy, mint számítógépen, monitoron olvasva?

A Blogger kezelőfelületén a Téma menüben ki lehet választani a monitor, illetve a mobiltémát. Természetesen, a monitoron több variáció és lehetőségünk adódik, de ha azzal meg vagyunk elégedve, nem kell sok fejtörés, hogy a mobil nézet is olvasható és kezelhető felületté váljon.

Alapból két lehetőségünk van, vagy nem kérjük a mobil nézetet, ekkor automatikusan a mobileszközről megnyitott blogoldal ugyanazt fogja beadni, mint egy számítógépen a böngészőben. Na, de ez méreténél fogva kisebb, kényes kezelni, és mikor már visszaemlegették a bloggert a heted felmenőjéig, akkor ideje a kompatibilitásokra gondolni.

A Blogger hét különböző, előre elkészített felületet is ad, de ezen felül van egy alapbeállítás, illetve az a varázsszavas Egyéni beállítás. A lényeg, szerintem mindenki nyugodtan próbálgassa ki az összest, hogy a blogjához mi fekszik a leginkább. Ha valaki döntésképtelen, vagy ragaszkodik az eredetihez, akkor az egyéni megfelelő lehet.
De mikor ezt megnézzük előnézetben, talán dobhatunk egy hátast, hogy oké, de nem erre gondoltam. Nem jó a szöveg betűtípusa, a szöveg színe, és hasonló apróságok, amiket bizony nem ez fog megoldani. Hiszen, ez a mobilnézet pontosan csak úgy fogja az oldalakat mutatni, ahogyan a blogoló beállította.

És talán itt jön előtérbe a szövegszerkesztés, és az apró beállítások, amik röhejesen, általában csak egy kattintásnyi helyrehozás után megoldja a gondunkat, nem szabad lenézni ezeket az amúgy nyűg és felesleges beállításokat. A lényeg, a kinézetért sokszor a belsőt kell ráncba szedni, és ahogyan a nők is szentül hiszik ezt, úgy a Blogger esetében is ez nyújt megoldást a problémákra.
Valójában egyszerű a dolog, mindössze arra érdemes figyelni, ha megosztunk egy bejegyzést, annak a szövegét jelöljük ki és a szerkesztősávban határozottan állítsuk be arra a betűtípusra, amit használni szeretnénk, és amin olvassák az olvasók a szöveget.
Kivételt képeznek azok a betűtípusok, amik nincsenek benne a felajánlott listában, azokat ki kell hagyni ebben az esetben, de a leggyakrabban használt Times New Roman, Arial, Georgia vagy a Courier betűtípusok esetén ezt ki lehet jelölni.
Ha a felsorolás egyikénél látunk egy kis pipát, biztos, hogy a monitoron és a mobiltémában is a beállított betűtípus szerint lehet majd a szöveget olvasni. (Ha bizonytalanok lennénk, csak menjünk az előnézetre, a mindig legfrissebb bejegyzést teljesen meg lehet tekinteni, mobil eszközökön hogyan néz ki.)