2018. január 30.

Böszörményi Gyula - Leányrablás Budapesten (amolyan 21. századi módban)

Aki már olvasta a köteteket, azoknak igazán ismerősek lesznek a leírt jelentetek. Mivel imádtam a könyvsorozatot, nem egyszer fordult a fejemben, hogy kicsit tartalmasabban is írjak a történetről, összegezve, mivel állunk szemben. Csak lazán dőlj hátra, nasit az öledbe, ha olvastad, éld át újra velem egy abszurd, vagy modern változatát a különböző jeleneteknek. Részletre menően.


Alsó- és felsőhangai Hangay Emma, kinek atyja alsó- és felsőhangai Hangay Árpád, Marosvásárhely legvalódibb, legbelsőbb és legtitkosabb könyvkereskedője, egy szép napon (lehetett esős is, ezt már senki nem tudja) fogta magát, felutazott Pestre, ahol épp megtartották az országos, évszázados bulit, ami olyan jóra sikerült, hogy az óta sem tartottak hasonló rendezvényt.
Hiába próbálta jól érezni magát a lány, kísérő nélkül nem tehette be a lábát a rendezvényre, így a balhés unokabátyja, Ottó kénytelen volt elkísérni a hiperaktív lányt. Egy idő után ezt megelégelve a drága unokabátyja úgy döntött, inkább hasznot húz Emmából és csereakció keretén belül átadja a lány felügyeletét másra. (Az olvasó itt felsikolt, hogy igen, itt van a cím megmagyarázva)
Természetesen a lassan felnőtt Emma nem tűri meg a gyerekfelügyeletet, így miután megvillogtatta a német felsőfokú nyelvvizsgájának ékes bizonyítékát, új gazdájának, fogta magát és elszökött. Nem sokkal az után, hogy csavaros eszűen megszökött a nyolckerből, hogy egyenesen a vándorcirkuszban beálljon késdobáló asszisztensnek. Ekkor kezdtek jelentkezni az első tünetek a skizofrén hajlamai, aminek következtében folyton Gerlicének nevezgette magát.  Két évig bohóckodott, mikor végre eszébe jutott az eredeti nevének első betűje, így azonnal írt is a húgának, hogy árulja el, hogyan tudna hazajutni.

Négy év is eltelt Emma eltűnése után, amikor a Hangay család megkapta az üzenetet, ami két év alatt sikeresen megérkezett a címzettekhez. Mielőtt beperelték volna a helyi internetszolgáltatót a lassú forgalom sebessége miatt, Emma húgocskája, Emília, a későbbiekben Mili talpra szökkenve határozta el, hogy felmegy Pestre a nővére után. Szegény lányt már az utazás alatt zaklatni kezdték, hogy nő létére Jókait mer olvasni, iskolai kötelező olvasmányon kívül. Mili természetesen nem akart egyből csatlakozni a zaklatott nők egyesületéhez, bátran nyelvelt vissza a faragatlan és olvasatlan tuskónak. Mivel édesapjától nem kapott mobilnetet az előző tizenhét évében, a vele egy fülkében ülő hölgyet sem ismerte fel azonnal, akivel az út feléig cseverészett a tuskó kioktatása után.
Pestre felkerülve megszállt a köztudottan zsémbes és házisárkány hírében álló nénikéjénél, aki már a Hangay családot évekkel ezelőtt is lehúzta anyagilag. (Annyira azért mégsem, ha Mili első osztályon utazhatott fel a fővárosba.) 
Mivel Emma már lassan négy éve eltűnt, a nénikéje nem kockáztatott Milivel kapcsolatban, akit ettől kezdve sehova nem akart elengedni.
Mili beletörődve hímezgetett, igyekezett nem sóhajtozni és mellőzte az illetlenül sokáig tartó mosogatást, ami a nénikéje szerint egyenes útja az erkölcsi züllésnek. Mivel bevezették a kötelező hittanórákat, Mili nénje kutya kötelességének érezte, hogy magánórákat nyújtson a fiatal és szerinte erkölcstelen lánynak. Erről Mili részletesen be is számolt a fejében található titkos naplójában, mennyire unta a nem family friend tartalmú hittanleckéket. A tizenéves lány szerint a néni még a pokolban is hímzéssel kínozná a fiatal és siheder lányokat. (És ekkor még a nénikéjének fogalma sem volt, mi fog történni a következő egy évben az unokahúgával.)
Fel-le sétafikálna a városban a lány, de a házisárkány bezárta a háza szobájába, mint a mesékből ismert Rapunzelt. A lány nem akarta megnöveszteni a haját méteresre, így feszülten várta a pillanatot, amikor a kapatos nagybátyja megjelent otthon. Ezt a házisárkány nem nézte jó szemmel, de mielőtt leteremtette volna és kiházasította volna a szertelen fiát, az bosszút állt a házisárkányon.
Tervet kiötölve szökött meg a házból Mili, hogy felkeresse édesapja régi ismerősét, segítséget kérve. Viszont a segítség elmaradt, Emmáról pedig semmi hír nem érkezett. Mikor szomorúan hazakullogott a lány, észrevette, hogy elég rossz bőrben van a nénikéje. Annyira megijedt, hogy sietve összecsomagolt és esztelenül kimenekült a házból. Ekkor viszont figyelmetlenül kisodródott az útra, ahol el is ütötte egy kocsi. A divatból hordott halcsontos fűző szerencsére még életeket is menthet, így Milinek sem harangoztak másnap. (Hogy ne élte volna túl, akkor nem született volna meg további öt kötet ugyebár…)

Mili mikor észhez tért, már egy impozáns villában pihengetett a Sváb-hegyen. De másodszorra is visszaütött az agyrázkódása, mikor észrevette a szőke… pardon, barna hajú hercegét… Még egyszer pardon, báróját. (Ne becsüljük alá Mili szerénységét, hogy ő beérte egy mezei, barna hajú báróval.) Miután Richárd a teljes nevén bemutatkozott a lánynak, az beleszédült a pasi kackiás nevébe. Viszont sokként érte, mikor észrevette a nem létező karját a férfinak, így még egyszer végig kellett az elébe kerülő hímpéldányt szemlélnie. Kicsit feleszmélve rájött, hogy elég pénzes a pasi, és az anyja sem tűnik házsártosnak, így még pár napig náluk henyélt, mielőtt kidobták volna.
(Tanulság a pénzéhes kiscsajoknak: nem a plázában kell lófrálni, hanem fel azt a fűzőt és ess a
kiszemelt egyén kocsija elé. [Nem garantált taktika])

A báró szenvtelen pókerarccal visszatartotta a lányt, hogy az első gyorssal hazavágtasson, hiszen látta, hogy a nénikéje házából rohant ki. Megvádolta magában Milit és beállította a tettesek listájába, emiatt a villának fogságában tartotta a lányt, ha véletlenül le kellene a lányt csukni és a féktelen szabadságától megszabadítani. Kénytelen volt Mili elárulni az újdonsült lakótársainak, hogy beszélgetni szeretne végre a nővérével sürgősen, akit még mindig rendületlenül keres. A báró elvállalta az ügyet, cserébe a lánynak maradnia kellett a villában.
Persze, Mili ezt a sokszoros bezártságot nem viselte, ezért elhatározta, hogy az erkélyen egy színi darabot elő fog adni, amit aztán online közvetítenek ki legalább három közösségi személy előtt is, akik csak kritizálni tudták a jól sikerült játékot. A negyedik kritikust szembesítették a tényekkel, ezért "jutalom" gyanánt Milit kénytelenek voltak a Lipótba küldeni, hogy váltóvizes fürdővel hűtsék le a lány instabil idegeit, ezzel is becsapva azokat, akik eddig instant követték a lány tevékenységeit. De mielőtt Mili teljesen becsavarodott volna, meglátta és összebarátkozott a szobatársával, akivel igazán rokonlelkekre leltek egymásban. Rájött, hogy bizony nem akar a szobatársnőjének sorsára jutni, így miután a hideg- és a forró vizes váltó kihívást teljesítette, olyan bolondságra adta a fejét, hogy szoknyás nyomozó lesz. 
Visszatérve a villába, napokig nem hallott a megmentőjéről, akit a titkos naplójában immár csak báróm megnevezéssel illetett. Természetesen tett egy körutat újdonsült szálláshelyén, ahol idősebb nők szobájába nem is, de Richárd alvóhelyét részletesen megvizsgálta. Titkos naplójának feljegyzéseiben kitér rá, hogy bár okos a pasi, de a kreativitásából fakadó rendetlenség alaptermészetű. Richárdból, amit az hazatért, nagy nehezen kiszedte a legfrissebb híreket, amit a férfi csak ódzkodva árult el Milinek.

Mikor a rémhíreket megemésztette Mili, előtört belőle egy könyves hiedelem, ami folytán Richárd egyből utána akart járni annak valóságtartalmára. A lány is kíváncsi volt, hogy igazak-e a teóriák, így sunnyogva a bárója után indult. 
Miután összefutottak, Richárd rájött, hogy Mili nagyon is jól kezeli a helymeghatározó funkciót, beletörődve engedte meg a lánynak, hogy a fennálló bűntényt közösen oldják meg. Richárdot nem csak Mili találta meg egyből, hanem a Tarján Vili is, aki szóhoz sem jutott a lány jelenlététől. Ezután elkezdődött a nyomozói kihívásuk első felvonása, ahol mindenki kivette a maga részét. Ottó babájának lakhelyét felkeresték, akinek haláláról már értesültek a közösségi portálon. A szoba átvizsgálásához a Richárd által fejlesztett scanner alkalmazást használták, ami még a kígyófa sétaboton is jól futott.

Emma miután csatlakozott a Donner cirkus közösségi csoportjába, másfél évi nyugalomban érezhette magát. Ekkor támad az ötlete, hogy üzenni fog a családjának, de ezzel csak a biztonságát kockáztatta meg. 
Az unokatestvére, Ottó már a kezdetektől fogva bekövette a gyanútlan lányt, így mikor sikerült megtudnia, melyik csoporthoz csatlakozott, két haverjával ő is belépett a csoportba egy estére. A lány épp aznap este lófrált a csoportban, mikor titkos chatelést folytatott Tónival, aki másfél évnyi kínlódás után szerelmet vallott a lánynak. De mielőtt válaszolhatott volna a meglepett Emma, Ottó és a haverjai Tónit kibannolták a csoportból. Emma vette a lapot, azonnal felfüggesztette a fiókját, hogy senki ne érhesse el. Ottó, miután azt vette észre, hogy negyed órája nem elérhető Emma, elkönyvelte, hogy a lány már minden bizonnyal nem él.

Ottó pár évvel később már Emma kishúgára szállt rá annyira, hogy a Lipót közösségi csoportba is betört, de az adminok azon nyomban elkapták. A férfi innen is talált kibújást, ami után elszegődött lovásznak. Eközben Mili és Richárd kisebb összetűzésbe keveredett a Jovanovics-villa urával. Richárdot egyből ki is akarták zárni a vitából, amit természetesen a báró nem hagyott szó nélkül. 
Mili ekkor határozta el, hogy vissza fog menni a villába, hogy csinálhasson napi vlogokat "két napom cselédként" címmel. A videókban minden embertelenséget megelevenített, miközben kutakodott az unokatestvére holléte felől. Ottó, mivel nem követte a lány tevékenységeit, elsőre nem ismerte fel Milit. 
Mikor Mili meg akarta ijeszteni rokonát, Richárd közbelépett és Mili fejét leosztotta. Mili természetesen elzavarta a víg búsba a férfit, akit már előző nap kizártak a Jovanovics-villából, meggyőzve a férfit, hogy bízzon a női képességeiben. A videókat ketten teljes figyelemmel kísérték, ami a lánynak szemet is szúrt.

Még aznap este rájuk kacsintott a… (szerencse vagy sem, mindenki döntse el magától), mikor is egy esti, ivós túrán vettek részt a Citadellára. A lány tudta, hogy a napi vlogja nem nyerte meg a nézők tetszését, és mivel nem akart a videókban szerepelni Ottó, így kommentelés nélkül látták el a baját, a két keménykalapos követő. Sajnos Mili is veszélybe került, de pont időben csatlakozott Richárd, hogy a két követőnek bemutathassa a bottal végezhető vívóleckéket.


Miután a két főszereplő sikeresen túlélte a túlélhetetlent, egy kirándulást terveztek Marosvásárhelyre, ahol egy játékfelkérést küldtek Mili édesapjának, Hangay Árpádnak, hogy végre ismét láthassa a kisebbik lányát. (Pontosabban, a lányát) Mielőtt a sírkőolvasásba belebolondult volna, Mili azon nyomban csicseregte is a pesten hallottam csoport hírfolyamát. 
Richárd ragaszkodott, hogy Mili menjen vissza a fővárosba, mert elég népszerű lett mostanság a pesti csoportokban. Mili pedig meggyőzte édesapját, hogy Richárddal sosem fogják az állapotukat megváltoztatni kapcsolatban-ra. Papuska egyből bele is egyezett még akkor is, ha vannak kételyei a furfangos eszű báróval kapcsolatban.

Érdekel a folytatás?
A Rudnay-gyilkosságok (amolyan 21. századi módban)

Beretva és tőr (amolyan 21. századi módban)
Bitó és borostyán (amolyan 21. századi módban)
Ármány és kézfogó (amolyan 21. századi módban)
Nász és téboly (amolyan 21. századi módban)

[Képek: Fullmetal Alchemist, Beelzebub, Vándorló palota, Hana-Saku Iroha, Gosick, Isshuukan Friends, Arcana Famiglia, Macskák királysága]